Την ώρα που οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο ναδίρ και το Χρηματιστήριο βιώνει την απαξίωση ένα deal στο λιανεμπόριο έρχεται να επαναβεβαιώσει το έντονο ενδιαφέρον των ξένων για την ελληνική αγορά και τις προοπτικές της. Πρόκειται για τον Prem Watsa και το Fund Fairfax, που σύμφωνα με πληροφορίες του www.sofokleousin.gr βρίσκονται πίσω από το μεγάλο deal του Μαρινόπουλου με τον Σκλαβενίτη.
Η κίνηση αυτή από την Fairfax κινείται στο πλαίσιο της εξάπλωσης σε ολόκληρο το φάσμα της αγοράς retail, καθώς έχει ήδη εξαγοράσει τα Praktiker. Πρόκειται όμως και ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση, με εκπροσώπους της οποίας συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές –καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί οικονομικές λεπτομέρειες- ο όμιλος Μαρινόπουλου θα λάβει από τη νέα εταιρία περί τα 200 εκατ., τα οποία θα διοχετεύσει για στην αναδιάρθρωση του ομίλου supermarkets. αποκτώντας πλέον ισχυρή ρευστότητα και συνεργάτες ο Μαρινόπουλος θα επιχειρήσει την ουσιαστική αναπροσαρμογή του business model του.
Αν και η χρηματοδότηση του σχήματος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, εν τούτοις φαίνεται ότι τα κεφάλαια που εισφέρονται θα έχουν ως collateral τα 33 ακίνητα, τα οποία θα περιέλθουν κατά πάσα πιθανότητα στη Grivalia.
Από την άλλη πλευρά ο Σκλαβενίτης με το deal καταφέρνει να σπάσει τα τείχη της Αθήνας επεκτεινόμενος σε μεγάλα σημεία προβολής, αποκτά στην ουσία πρόσβαση στα logistics centers του Μαρινόπουλου και ισχυρό αφανή εταίρο για την περαιτέρω επέκταση.
Ο Prem Watsa και η Fairfax αναδεικνύονται πλέον σε «εθνικοί επενδυτές», έχοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους τη Eurobank, την εταιρία διαχείρισης ακινήτων Grivalia, μέσω της οποίας ελέγχει και τα Praktiker και τώρα τα οικήματα των 33 hypermarket της νέας εταιρίας Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη.
Εκτός αυτού η σύμπραξη των δυο μεγάλων και παραδοσιακών οικογενειών του λιανεμπορίου σε μια νέα εταιρία με τζίρο 325 εκατ. και με περιουσία 33 καταστημάτων συνολικής έκτασης 160,000 τμ δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για την περαιτέρω επέκταση τους και ανάπτυξη της κερδοφορίας.
Ο συνδυασμός αυτός περιορίζει το επενδυτικό ρίσκο για όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, ενώ παράλληλα διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιο της Fairfax.
Το deal έχει όμως μεγάλη σημασία και για την αγορά real estate καθώς σηματοδοτεί την επανεκκίνησή της με τη δυναμική επανεμφάνιση μεγάλου διεθνούς παίχτη ο οποίος όχι μόνο αγοράζει ακίνητα σε distress τιμές αλλά επενδύει ταυτόχρονα και στο λιανεμπόριο ως μέσο ανάπτυξης της αγοράς στο μέλλον.
Η νέα εταιρία συγκεντρώνοντας την τεχνογνωσία της Grivalia στην αγορά και εκμετάλλευση ακινήτων, την εμπειρία της Eurobank στο financing και το know how του retailing από τους Μαρινόπουλο και Σκλαβενίτη διαθέτει σαφή συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού.
Το deal
Μετά την ολοκλήρωσή της, η νέα εταιρία θα διαχειρίζεται κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τμ., που διαθέτει σήμερα η Μαρινόπουλος σε μεγάλα αστικά κέντρα, και θα προχωρήσει μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε €325 εκατ. περίπου.
Η συμμετοχή των δύο Ομίλων στο μετοχικό κεφάλαιο και το Δ.Σ. της νέας εταιρίας θα είναι ισοβαρής. Ο Όμιλος Μαρινόπουλος θα επιλέγει τον εκάστοτε μη εκτελεστικό Πρόεδρο του Δ.Σ. και ο Όμιλος ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Οι επενδύσεις της Fairfax στην Ελλάδα
Η Fairfax εκτός της Eurobank έχει δώσει ψήφος εμπιστοσύνης σε δύο ακόμα ελληνικές εταιρίες συμμετέχοντας στο μετοχικό τους κεφάλαιο τη Grivalia Properties και τον όμιλο Μυτιληναίου. Παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των δύο εταιριών έχουν υποστεί απώλειες λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην ελληνική οικονομία ο κ. Γουάτσα εκτιμά ότι στο μέλλον θα προσφέρουν σημαντικές υπεραξίες στη Fairfax.
Παράλληλα έχει εξαγοράσει την Praktiker Hellas, της οποίας οι ετήσιες πωλήσεις αγγίζουν τα 195 εκατ. ευρώ και διαθέτει 14 καταστήματα με 1.100 εργαζόμενους.
Η εταιρία διοικείται πολύ καλά από τον Ιωάννη Καλαϊτζίδη.
Η εταιρεία εξακολουθεί να κατέχει ακίνητη περιουσία, με τρέχουσα αξία που υπερβαίνει την τιμή αγοράς της.