Στις 16 Απριλίου 2015, το TRIBUNE αναδημοσίευσε θέμα του kritionline.gr που αναφερόταν στην “κρητική ασπιρίνη”. Στις 11 Νοεμβρίου του 2015, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή από τη BAYER, δηλαδή από δικηγόρο της BAYER, που αναφέει:
Κύριοι,
Πρόσφατα διαπιστώσαμε την ανάρτηση στην ιστοσελίδα σας δημοσιεύματος, που αναφέρεται σε ένα σκεύασμα για την περιγραφή του οποίου επανειλημμένα γίνεται χρήση της ένδειξης “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ” (“κρητική ασπιρίνη” ή /και “νέα κρητική ασπιρίνη” ή /και “ελληνική ασπιρίνη” ή /και “βιολογική ασπιρίνη” ή /και “κρητική ελληνική ασπιρίνη” ή /και “ασπιρίνη κατά της γρίπης” ή /και “ασπιρίνη από την Κρήτη”).
Όπως σας είναι γνωστό, η εταιρεία BAYER AG είναι νόμιμος δικαιούχος σειράς φημισμένων σημάτων “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ”. Τα σήματα αυτά προστατεύονται πλέον της 100ετίας για να διακρίνουν ένα παγκοσμίου φήμης και αναγνωρισιμότητας αναλγητικό, αντιπυρετικό και αντιφλεγμονώδες σκεύασμα, που περιέχει ως δραστική ουσία το ακετυλοσαλικυλικό οξύ.
Η κατά οποιονδήποτε τρόπο αναφορά της ένδειξης “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ”, είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με δεύτερη ή και περισσότερες λέξεις /απεικονίσεις, είτε ως τίτλος, είτε στο περιεχόμενο του δημοσιεύματος που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα σας, προσβάλλει τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας της εταιρείας μας επί του διεθνώς φημισμένου σήματός της “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ”, προκαλώντας ζημία α) στους καταναλωτές τους οποίους και παραπλανεί κατάφωρα, αφού η ΑΣΠΙΡΙΝΗ συνιστά φαρμακευτικό προϊόν με δραστική ουσία το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, ενώ η φερόμενη ως “κρητική ασπιρίνη” είναι διατροφικό συμπλήρωμα που αποτελείται από ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά της Κρήτης και β) στην ίδια την BAYER AG, αφού η εν λόγω διαφημιστική προώθηση από την ιστοσελίδα σας του νέου σκευάσματος υποσκάπτει κατάφωρα την φήμη των σημάτων της.
Η παραπάνω ανακριβής και παραπλανητική συμπεριφορά είναι παράνομη, παραβιάζοντας σωρευτικά διατάξεις περισσότερων νόμων και ιδίως εκείνες περί σημάτων, αθέμιτου ανταγωνισμού, παραπλάνησης καταναλωτή, προσβολής προσωπικότητας και άλλες. Μάλιστα, ο παράνομος χαρακτήρας της συμπεριφοράς σας και η κακόβουλη πρόθεση προκύπτει και από το ότι οι ίδιοι οι εμπνευστές του νέου προϊόντος σας έχουν –κατά τα δικά σας δημοσιεύματα- επισημάνει ρητά ότι “δεν υπάρχει το όνομα κρητική ασπιρίνη, και μην το λέτε, ούτε είναι φάρμακο….”.
Επίσης με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας παραβιάζονται επιπλέον στοιχειώδεις κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας λόγω ανακριβούς και παραπλανητικής αναφοράς σε σήμα τρίτου χωρίς σχετική άδεια του δικαιούχου.
Για τους λόγους αυτούς
Σας Kαλούμε
α) Να αναγνωρίσετε τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας της BAYER ΑG επί των σημάτων “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ”
β) Να αποσύρετε κάθε λεκτική ένδειξη, άλλη αναφορά και οιαδήποτε απεικόνιση ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ/ASPIRIN με ή χωρίς το περίγραμμα της νήσου Κρήτης
γ) Να αναρτήσετε ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ στη ιστοσελίδα σας με αναφορά στο προσβλητικό δημοσίευμα, διευκρινίζοντας ότι οι ενδείξεις “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ” αποτελούν καταχωρημένο σήμα της BAYER AG και ότι εκ παραδρομής έγινε η χρήση της ένδειξης αυτής στο δημοσίευμα.
γ) Να ενημερώσετε εγγράφως την εταιρεία μας μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου μας εντός τριών (3) ημερών από την λήψη της παρούσας, ότι ανταποκριθήκατε προς στις νόμιμες υποχρεώσεις σας, κοινοποιώντας ταυτόχρονα στο παρακάτω e-mail την διορθωτική ανακοίνωση.
Άλλως θα προβούμε, για την προστασία των εννόμων συμφερόντων μας, στην άσκηση όλων των προβλεπομένων εκ του νόμου ενδίκων μέσων ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρχής, συμπεριλαμβανομένης της αξιώσεως αποζημίωσης και λοιπών κυρώσεων.
Αθήνα, 05.11.2015
ΓΙΑ ΤΗΝ BAYER AG
Δικηγορική Εταιρεία
ΒΑΓΙΑΝΟΥ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΥΜΠΕΡΗ
ΑΜ ΔΣΑ 80312
Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος
Δρ. Νικόλαος Λυμπέρης,
Λοιπόν, ορισμένες διευκρινίσεις από το TRIBUNE:
Α. “Όπως σας είναι γνωστό, η εταιρεία BAYER AG είναι νόμιμος δικαιούχος σειράς φημισμένων σημάτων “ASPIRIN”/ “ΑΣΠΙΡΙΝΗ”.”. Όχι, δεν μας είναι γνωστό, αφού η λέξη ασπιρίνη χρησιμοποιείται ευρέως στην καθομιλουμένη της ελληνικής γλώσσας και που να φανταστούμε ότι η BAYER την έχει κατοχυρώσει. Λοιπόν, ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ, σας ευχαριστούμε που μας το είπατε.
Β. Σας αναγνωρίζουμε τη λέξη ΑΣΠΙΡΙΝΗ και ό,τι άλλο θέλετε… Εμείς, όμως αναδημοσιεύσαμε από τοπικό σάιτ.
Γ. Αυτό που διαβάζετε τώρα είναι η διορθωτική ανακοίνωσή μας με αναφορά στο δημοσίευμα, που δεν το θεωρούμε προσβλητικό, και είναι αναδημοσίευση από τοπικό κρητικό σάιτ, αντιθέτως θεωρούμε άκρως προσβλητική την επιστολή που μας στείλατε και θα σας εξηγήσουμε και παρακάτω γιατί.
Δ. “Να ενημερώσετε εγγράφως την εταιρεία μας μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου μας εντός τριών (3) ημερών από την λήψη της παρούσας”. Η επιστολή σας κύριοι της BAYER έχει ημερομηνία 5 Νοεμβρίου και το έγγραφο μάς το στείλατε στις 11 Νοεμβρίου.
Να εξηγηθούμε: Επειδή δεν μας άρεσε καθόλου το ύφος του κειμένου που συνέταξε ο δικηγόρος σας, κύριοι της BAYER, την επόμενη φορά να επικοινωνήσει μαζί μας το γραφείο δημοσίων σχέσεών σας και να μην στέλνετε τέτοια απαράδεκτα νομικίστικα απειλητικά κείμενα που περιλαμβάνουν λέξεις όπως “ανακριβής”, “παραπλανητική”, “παράνομη” και να απειλείτε δημοσιογράφους κατηγορώντας τους για “κακόβουλη πρόθεση”.
Συγκεκριμένα, αναφέρετε ότι εμείς γράφουμε κάπου (που;) ότι “…ο παράνομος χαρακτήρας της συμπεριφοράς σας και η κακόβουλη πρόθεση προκύπτει και από το ότι οι ίδιοι οι εμπνευστές του νέου προϊόντος σας έχουν –κατά τα δικά σας δημοσιεύματα- επισημάνει ρητά ότι “δεν υπάρχει το όνομα κρητική ασπιρίνη, και μην το λέτε, ούτε είναι φάρμακο….”.”.
Σε ποιο δικό μας δημοσίευμα κύριοι της BAYER αναφέρονται αυτά που ισχυρίζεστε; Ποιοι είναι εμπνευστές ποιανού προϊόντος μας; Δεν είμαστε εμείς φαρμακοβιομηχανία κύριοι! Τα έχετε μπλέξει και στέλνετε λάθος τα εξώδικα; Εμείς αναδημοσιεύσαμε το ακόλουθο:
Είστε αγενείς και απαράδεκτοι κύριοι δικηγόροι της BAYER… Προφανώς αυτό το έγγραφο το στέλνετε τυποποιημένο σε όποιο σάιτ έχετε εντοπίσει το εν λόγω δημοσίευμα, αλλά οι καλοί τρόποι δεν έβλαψαν κανέναν! Κανέναν, όμως. Και να προσέχετε τι κείμενο στέλνετε σε κάθε σάιτ, διότι μας κατηγορείτε για κείμενο που δεν έχουμε δημοσιεύσει. Πώς λέγεται αυτό στη νομικίστικη γλώσσα σας;