Ο Όλιβερ Στόουν αποφάσισε έστω και με… “κινηματογραφικό τρόπο” να πάει στο Χόλιγουντ τον Έντουαρντ Σνόουντεν.
Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian τα γυρίσματα της ταινίας που θα βασίζεται στο βιβλίο του δημοσιογράφου της εφημερίδας Λουκ Χάρντινγκ με τίτλο “Οι Φάκελοι Σνόουντεν: Η ιστορία του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο”, θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του έτους.
“Είμαι καταχαρούμενος. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Όλιβερ Στόουν σε αυτό το εμπνευσμένο σχέδιό του. Η ταινία θα είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή συμπαραγωγή”, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο συγγραφέας του βιβλίου. Σύμφωνα με τον Χάρντινγκ, ο Στόουν θα γράψει το σενάριο και θα γυρίσει την ταινία με τον παραγωγό Μόριτς Μπόρμαν, με τον οποίο συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια.
“Πρόκειται για μια από τις πιο θαυμάσιες ιστορίες της εποχής μας” ανέφερε από την πλευρά του ο 67χρονος σκηνοθέτης που έχει βραβευτεί με τρία Όσκαρ για τις ταινίες “Πλατούν”, “Γεννημένος την 4η Ιουλίου” και “Το Εξπρές του Μεσονυχτίου”. Ο Στόουν είναι έντονα πολιτικοποιημένος και έχει εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή του στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, τον πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας Φιδέλ Κάστρο.
O Έντουαρντ Τζόζεφ Σνόουντεν είναι Αμερικανός τεχνικός (διαχειριστής συστημάτων) που εργαζόταν, βάσει συμβολαίου, για την NSA και την CIA.
Ο Σνόουντεν διέρρευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις.
Βασικός του συνεργάτης ήταν ο Γκλεν Γκρίνγουολντ της εφημερίδας Guardian στην οποία και δημοσιεύτηκαν μια σειρά από εκθέσεις βασισμένες στις αποκαλύψεις του Σνόουντεν τον Ιούνιο του 2013.
Ο Σνόουντεν αποκάλυψε πληροφορίες για μία σειρά από απόρρητα προγράμματα των μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της παρεμπόδισης των αμερικανικών και ευρωπαϊκών τηλεφωνικών μεταδεδομένων και των προγραμμάτων παρακολούθησης PRISM και Tempora.
O Σνόουντεν είπε ότι οι διαρροές ήταν μία προσπάθεια «να ενημερωθεί το κοινό ως προς το τι συμβαίνει στο όνομά του και τι εναντίον του».
Στις 14 Ιουνίου 2013, οι Αμερικανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατέθεσαν μια σφραγισμένη μήνυση, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 21 Ιουνίου, κατηγορώντας τον Σνόουντεν για κλοπή κυβερνητικής ιδιοκτησίας, κυκλοφορία πληροφοριών εθνικής άμυνας χωρίς άδεια, και σκόπιμη διαβίβαση απόρρητων εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών σε μη εξουσιοδοτημένους αποδέκτες. Η τελευταία κατηγορία υπάγεται στο νόμο περί κατασκοπείας του 1917.
Οι πληροφορίες που διέρρευσε ο Σνόουντεν θεωρείται πως έχουν κάνει απ’ τις πιο σημαντικές ζημιές στην ιστορία της NSA.
Ο Μάθιου Μ. Έιντ, ιστορικός των μυστικών υπηρεσιών στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν «επιβεβαίωσαν τις μακρόχρονες υποψίες, ότι οι παρακολουθήσεις της NSA σε αυτή τη χώρα έχουν φτάσει πολύ πιο βαθιά απ’ όσο γνωρίζαμε».