Η πρόσφατη αναφορά του Ερντογάν ότι τους ανήκει ΚΑΙ ο δικέφαλος αετός είναι απολύτως συμβατή με την οικειοποίηση των βυζαντινών μνημείων που κατάκτησαν πριν από αιώνες οι Ογούζοι εισβολείς.
Βέβαια έχει ενδιαφέρον ότι οι πρόγονοι του ίδιου του Ερντογάν την εποχή της ισλαμικής Κατάκτησης της Καθ’ Ημάς Ανατολής βρισκόταν στο αντίθετο στρατόπεδο από αυτό που ο ίδιος θέλει να εκπροσωπήσει..
Αλλά αυτά είναι άλλου παππά (ή Χότζα) Ευαγγέλιο (ή Κοράνι)!!
Το ζήτημα είναι ο δικέφαλος. Σε ποιον ανήκει;
Κατ’ αρχάς, από ιστορικής πλευράς, ο δικέφαλος αετός συναντάται σε χιτιτικά γλυπτά, επηρεασμένα πιθανόν από τους παλαιότερους ασσυροβαβυλωνιακούς πολιτισμούς.
Υιοθετήθηκε ως σύμβολο και από τους Σελτζούκους της Αυτοκρατορίας των Ρωμιών.
Τον 11ο αιώνα έγινε το κύριο σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας των Κομνηνών (εκ Παφλαγονίας, ήτοι σύγχρονου Δυτικού Πόντου).
Συμβόλιζε την κυριαρχία τους στη Δύση και στην Ανατολή.
Έκτοτε έγινε το κύριο σήμα της Ρωμιοσύνης, από την οποία προέρχεται ο σύγχρονος ελληνισμός.
Από τους Ρωμαίους του Βυζαντίου θα υιοθετηθεί τόσο από τους γερμανικούς λαούς, όσο και από τους Ρως του Κιέβου.
Από το Βυζάντιο θα επιβιώσει και σε βαλκανικούς λαούς, όπως στους Σέρβους και τους Αλβανούς ως εθνικό τους σύμβολο πλέον.
Ο δικέφαλος θα παραμείνει σε όλο το διάστημα της Οθωμανικής κυριαρχίας ως το σύμβολο των όπου γης Ελληνορθόδοξων και στη λαϊκή παράδοση θα θυμίζει την υποταγμένη Ρωμιοσύνη.
Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες από την χιτιτική παράδοση (πρώτη φωτογραφία) και από την ελληνική, όπως ο επιτοίχιος, δικέφαλος αετός που βρίσκεται στην πρόσθια όψη του ναού των Αγίου Βασιλείου και Βλασίου, στο Μιστί της Καππαδοκίας και το ξυλόγλυπτο που προέρχεται από την κεντρική είσοδο ναού από τα Λιβερά του Πόντου.
Τι δήλωσε ο Ερντογάν
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε για τον δικέφαλο αετό:
«Το κράτος το οποίο έκανε πατρίδα μας την Ανατολία, είχε ως σύμβολό του τον Δικέφαλο Αετό, ο οποίος κοιτούσε στη Δύση και την Ανατολή και έτσι αγκάλιαζε όλη την περιοχή» είπε και πρόσθεσε:
«Η Τουρκία χτίστηκε πάνω σε μια τέτοια κληρονομιά και κανένας δεν έχει το δικαίωμα, ούτε και μπορεί να κόψει τη σχέση καρδιάς με την περιοχή αυτή».