Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Μιχάλης Ψύλος
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Ο Ερντογάν «αφήνει» την αναθεώρηση της Λωζάννης γιατί μπορεί να φέρει διαμελισμό της Τουρκίας

Ο Ερντογάν «αφήνει» την αναθεώρηση της Λωζάννης γιατί μπορεί να φέρει διαμελισμό της Τουρκίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο φόβος του… Τούρκου τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι! Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την αγωνία που διακατέχει την φιλο-Ερντογανική μερίδα της Τουρκίας, μετά την έλευση του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Μια ματιά στον Τουρκικό Τύπο την επομένη της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι αρκετή:

«Ο Μπάιντεν ξεκίνησε με ένα δυσάρεστο μήνυμα» προειδοποιεί η Karar, εκτιμώντας ότι «μετά τους ρωσικούς πυραύλους S-400, η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει σε περισσότερες κυρώσεις κατά της Άγκυρας καθιερώνοντας ένα νέο μοντέλο διπλωματίας» γράφει η τουρκική εφημερίδα, που δεν απηχεί τις απόψεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι φιλο-ερντογανικές εφημερίδες όμως, είναι αδύνατο να χωνέψουν ότι ο νέος επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν αποκάλεσε την Τουρκία «αποκαλούμενο σύμμαχο», καθώς -όπως εξήγησε – «είναι απαράδεκτο να ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία, τον στρατηγικό μας αντίπαλο».

Ο σχολιαστής της Sabah, Μαχμούτ Εβούρ, διαβλέπει μάλιστα… συνωμοσία ανάμεσα στον Αμερικανό νέο υπουργό Εξωτερικών και τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο λόγος;

Όπως ο Μπλίνκεν ονόμασε «αποκαλούμενο σύμμαχο» την Τουρκία, έτσι και ο Κιλιτσντάρογλου πριν λίγες ημέρες χαρακτήρισε τον Ερντογάν «αποκαλούμενο Πρόεδρο».

Διερωτάται η Sabah: «Δεν είναι ουσιαστικά παράλληλες οι δύο περιγραφές;

»Θα μπορούσε να είναι τυχαίο ότι ξεκίνησε μια συζήτηση “νομιμότητας” με τον παραλληλισμό αυτόν και για τα 70 χρόνια διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας;».

Η τουρκική εφημερίδα υπενθυμίζει μάλιστα ότι ο Μπάιντεν πριν δύο χρόνια είχε χαρακτηρίσει «αυτοκράτορα», προσθέτοντας ότι «προκειμένου η αντιπολίτευση να είναι σε θέση να νικήσει τον Ερντογάν, πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική, να την ενισχύσουμε, ώστε να επικρατήσει, όχι μέσω πραξικοπήματος, αλλά με την εκλογική διαδικασία».

Αυτός είναι και ο φόβος της φιλο-ερντογανικής Τουρκίας σήμερα.

Μήπως με τον Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία, αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ήττα του Ερντογάν στις εκλογές. Οποτε κι αν διεξαχθούν…

Χολή εναντίον της ομάδας Μπάιντεν

«Τι είναι αυτά με την λεγόμενη εταιρική σχέση;» διερωτάται η Turkiye σε άρθρο του βασικού της σχολιαστή, Ισμαήλ Κάπαν.

Η τουρκική εφημερίδα προβλέπει ότι «ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν φαίνεται τόσο θετικός για την πιθανή πορεία των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών-Τουρκίας.

»Προφανώς, ο Μπάιντεν, ο Μπλίνκεν και οι “άλλοι”, θα διατηρήσουν το θέμα των S-400 στο σβέρκο μας».

Ποιοι είναι οι «άλλοι», εκτός των Μπάιντεν και Μπλίνκεν;

Κατ` αρχήν- σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα- ο νέος υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και στρατηγός εν αποστρατεία, Λόιντ Όστιν.

«Ως πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία» γράφει, «ο έγχρωμος στρατηγός Οστιν επαίνεσε ξανά και ξανά τη στρατιωτική υποστήριξη που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην οργάνωση PKK / PYD και προσπαθούσε να βάλει τα θεμέλια ενός τρομοκρατικού κράτους στη βόρεια Συρία».

Ο μεγάλος φόβος της Τουρκίας, δηλαδή! Μήπως και η διοίκηση Μπάιντεν επαναφέρει το παλιότερο σχέδιο για τη δημιουργία Κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία.

Γι` αυτό άλλωστε ο Ερντογάν έχει αρχίσει και ρίχνει τους τόνους για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, σκεφτόμενος ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για τον διαμελισμό της Τουρκίας!

Η Turkiye δεν διστάζει επίσης να ρίξει χολή κατά του Μπάιντεν επειδή διόρισε νέο συντονιστή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική τον Μπρετ Μακ Γκουρκ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα , ο «Μακ Γκουρκ είναι από το παρελθόν φίλος του ΡΚΚ και των Κούρδων ανταρτών της Συρίας (YPG)».

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι εκπροσωπούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ομάδα που συντόνιζε τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους από την εποχή του Ομπάμα.

Παραιτήθηκε όμως το 2019, όταν ο Τραμπ πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από τη Συρία.

Αντιτάχθηκε σε αυτήν την απόφαση, προειδοποιώντας ότι η απειλή των τζιχαντιστών δεν είχε τελειώσει.

«Και τώρα, ο Μπάιντεν φέρνει αυτόν τον άνδρα πίσω στη δουλειά» γράφει η Turkiye και τονίζει με φανερή οργή:

«Σαν να μην μπορούσε να βρει κανέναν άλλο» …

Κατά των δυο κρατών στην Κύπρο ο Μπλίνκεν

Οι τουρκικές εφημερίδες φοβούνται επίσης ότι η νέα ηγεσία του Στέητ Ντηπάρτμεντ θα αντιταχθεί στη «λύση» των δύο κρατών στην Κύπρο, που προωθεί ο Ερντογάν.

Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι ο Αντονι Μπλίνκεν είχε επικρίνει τον Ερντογάν στις 27 Οκτωβρίου πέρυσι, όταν ο Τούρκος πρόεδρος είχε επισκεφθεί την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο και είχε ταχθεί υπέρ των δύο κρατών:

Ο Μπλίνκεν, που τότε ήταν στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν είχε γράψει χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:

«Παρακολουθούμε με λύπη την ανακοίνωση της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο από τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Τατάρ.

»Ο Τζο Μπάιντεν από καιρό έχει πει ότι υποστηρίζει μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία ειρήνης και γαλήνης».

Ο σχολιαστής Μπατουχάν Γιασάρ κρούει μάλιστα με άρθρο του στην Turkiye τον κώδωνα του κινδύνου για την Τουρκία, λέγοντας ότι με την προεδρία Μπάιντεν «φυσάει ένας ολισθηρός άνεμος διπλωματίας στο Αιγαίο».

Όπως λέει ο Τούρκος σχολιαστής «ενώ η Γερμανία απέδειξε ότι είναι το αφεντικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν άφησε να περάσουν τα αρνητικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας, ο Αμερικανός νέος υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλινκεν εξακολουθεί να κρατά… ραβδί».

Ο Γιασάρ υπενθυμίζει μάλιστα στον Μπλίνκεν ότι «το ημερολόγιο δείχνει 2021 και όχι 2016… Πολύ νερό πέρασε από τότε από τη γέφυρα. Δεν υπάρχει πλέον η “Παλιά Τουρκία”» …

Παρά τους λεονταρισμούς βέβαια, το καθεστώς Ερντογάν έχει κάθε λόγο να φοβάται ότι όσο συνεχίζει τις προκλήσεις στο εξωτερικό και τον αυταρχισμό στο εσωτερικό «ο Μπάιντεν μπορεί να προκαλέσει παλιρροϊκά κύματα στην Τουρκική οικονομία» γράφει ο Ερντάλ Σαγκλάμ στην Cumhuriyet.

«Αν η Τουρκία θέλει να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις, θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.

»Για να υπάρξει συνεργασία με τις ΗΠΑ αλλά και την Ε.Ε. είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης.

»Γιατί δεν θα ήταν προφητεία να πούμε ότι εάν ο Ερντογάν δεν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις η εισροή ζεστού χρήματος μέσω δανείων θα σταματήσει μετά από λίγο –παρά τα υψηλά επιτόκια- λόγω των αυξημένων κινδύνων» προειδοποιεί ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Η απάντηση για τις… δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήρθε αμέσως από το καθεστώς Ερντογάν:

Η Ρόζιντα Ναζλιέρ, δήμαρχος στην πόλη Κοτσάκοϊ, κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ, καταδικάστηκε σε εννιά χρόνια κάθειρξη γιατί κάποιος χαφιές της αστυνομίας κατήγγειλε ότι… δείπνησε στο σπίτι της μαζί με δύο Κούρδους, καταζητούμενους ως μέλη του ΡΚΚ! Η «Δημοκρατία» αλά Ερντογάν σε πλήρη άνθιση…

  • Στα 2100 μ.Χ. Για Ευρωπαίους να μιλούμε τώρα!
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Για να αντιμετωπιστεί η βία των ανηλίκων χώρες απαγορεύουν τα social media στα ανήλικα – Στην Ελλάδα πότε Πιερρακάκη;
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  • Τα λέει στην «πεθερά» για να τ’ ακούει η «νύφη»; ή Κάτι τρέχει με τους «δίπλα»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr