Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ

Μεταναστευτικό: Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να ασκήσει πίεση στην Τουρκία

Μεταναστευτικό: Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να ασκήσει πίεση στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τα όσα συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο και στο Αιγαίο, προφανώς δεν σχετίζονται με το προσφυγικό ζήτημα, που ξεκίνησε από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την προσπάθεια των ανθρώπων να βρουν καταφύγιο από τον πόλεμο.

Αποτελούν ξεκάθαρα μια μορφή υβριδικού πολέμου, από την Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί ως εργαλείο χιλιάδες ανθρώπους, για να εκβιάσει πολιτικά την Ευρώπη και να εκπληρώσει γεωπολιτικές σκοπιμότητες.

Η αντίδραση της κυβέρνησης μέχρι στιγμής έχει φέρει αποτελέσματα. Με το άμεσο κλείσιμο των συνόρων και την επιτυχή αναχαίτιση εισόδου, αλλά και με τη διεθνοποίηση του ζητήματος και την εξασφάλιση ρητής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα έδωσε ένα ηχηρό και σαφές μήνυμα ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα σύνορά της.

Ωστόσο, πέρα από τη συγκυριακή αποτροπή, είναι απαραίτητο τώρα να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις, τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Τα σύνορα της χώρας πρέπει να παραμείνουν κλειστά και απαραβίαστα, με συνεχή επιτήρηση και ενεργό αποτροπή κάθε απόπειρας για παράνομη είσοδο.

Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας είναι η αποσυμφόρηση και η ανακούφιση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, οι τοπικές κοινωνίες των οποίων έχουν επωμιστεί ένα δυσβάσταχτο βάρος όλα αυτά τα χρόνια.

Απαιτείται, για το σκοπό αυτό, η δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών, οι οποίες θα λειτουργούν ως κέντρα καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης της απόφασης ασύλου, με αυστηρά καθορισμένα όρια παραμονής.

Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσει η δημιουργία κλειστών κέντρων σε περιοχές της χώρας, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση από τον οικιστικό ιστό.

Παράλληλα, θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία εξετάσεις των αιτήσεων ασύλου και η επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, χρειάζεται να εξελιχθεί σε έναν οργανισμό με ισχυρές αρμοδιότητες, με επαρκή μέσα και προϋπολογισμό, αλλά και με συγκεκριμένους στόχους απόδοσης.

Παράλληλα, όμως, χρειάζεται αποφασιστική δράση και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υποχρέωση για ενίσχυση της Ελλάδας, σε πόρους και υλικοτεχνική υποδομή, τόσο για τη φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, όσο και για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, είναι αυτονόητη.

Επιβάλλεται, όμως και η επανεξέταση της συμφωνίας με την Τουρκία και η άσκηση πίεσης προς τη γείτονα χώρα, ώστε να πάψει να εκβιάζει και να απειλεί χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες και μετανάστες ως μοχλό.

Είναι, επίσης, η ώρα να δεχθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι το αίτημα της Ελλάδας για μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις τεράστιες πιέσεις που δέχεται στο μεταναστευτικό, αλλά και από την επιδημία του κοροναϊού, χρειάζεται επαρκή δημοσιονομικό χώρο. Κι αυτό πρέπει επιτέλους η Ευρώπη να το αντιληφθεί.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Ελλάδα, ζήτημα επιβίωσης για τους ακρίτες του Έβρου και του Ανατολικού Αιγαίου. Απαιτεί συνοχή, ευθύνη και αποφασιστικότητα από όλους.

  • «Ανασταίνοντας» ένα πολιτικό «ζόμπι»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Η κυβέρνηση θέτει υπό αμφισβήτηση μονομερώς ασκούμενα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας
    Επιχειρηματίας, Πρώην Βουλευτής
  • Οι Έλληνες φιλόσοφοι προειδοποιούν ότι είναι ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ η αντιμετώπιση του δημογραφικού με ξένους μετανάστες
    Αρθρογράφος, Συγγραφέας
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr