Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Μεγάλο ενδιαφέρον της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας να επενδύσει στην Ελλάδα

Μεγάλο ενδιαφέρον της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας να επενδύσει στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας να επενδύσει στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο. Η θέση της Ελλάδας και οι υποδομές της, όπως εξήγησε, την καθιστούν δελεαστική, είτε πρόκειται για τη Sikorsky είτε τη Lockheed Martin, να αποτελέσει περιφερειακό κέντρο και όπως τόνισε υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συνέργειες.

«Είμαστε ανοιχτοί και εργαζόμαστε με τη βιομηχανία μας για να δούμε με μια νέα ματιά την Ελλάδα, να δούμε τις ευκαιρίες και να αξιοποιήσουμε την τοποθεσία» ανέφερε, εξηγώντας ότι ερχόμενες οι αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες στη χώρα μας θα μπορούν να παράγουν όχι μόνο για τις ελληνικές εξοπλιστικές ανάγκες αλλά και των χωρών της περιοχής.

Επικαλέστηκε μάλιστα ως παράδειγμα την Ιαπωνία, όπου γίνεται πολλή δουλειά σχετικά με τα αμερικανικά αεροσκάφη στις ιαπωνικές εγκαταστάσεις και διερωτήθηκε «γιατί να μην το κάνουμε αυτό και στην Ελλάδα;».

Εξέφρασε έντονα το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στα ελληνικά ναυπηγεία και επισήμανε πως υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για την συνανάπτυξη της συνεργασίας σε αυτό το πεδίο.

Όπως είπε, η Ελλάδα θέλει φρεγάτες, γιατί να μην τις ναυπηγήσουμε μαζί εδώ στη χώρα σας, που έχει και σπουδαία ναυπηγική παράδοση; «Βεβαίως χρειαζόμαστε ναυπηγείο για να φτιάχνουμε τα πλοία».

Σε ό,τι αφορά την τροποποίηση της αμυντικής συνεργασίας Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, «μια συμφωνία αμοιβαία επωφελή», υπογράμμισε ότι με αυτή η σχέση των δύο χωρών αναβαθμίζεται σε άλλο επίπεδο.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η ετήσια ανανέωσή της, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, συνηθίζεται με τους νέους συμμάχους των ΗΠΑ και όχι τους παλιούς όπως η χώρα μας.

Η συμφωνία του 1990, που ανανεώνεται κάθε έτος, έγινε στη λογική ότι τότε οι ΗΠΑ θα έφευγαν από την Ελλάδα, σήμερα όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει, κάνοντας λόγο για στρατηγική συνεργασία.

Στο επίκεντρο της τροποποιημένης συμφωνίας ήταν η προσθήκη επιπλέον τοποθεσιών, αναφέροντας ειδικότερα τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο (Μαγνησία) και περιοχές γύρω από το Μαράθι στην Κρήτη.

Ως ξεχωριστό κομμάτι ανέδειξε την εξασφάλιση πρόσβασης στην Αλεξανδρούπολη με ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης.

Χαρακτήρισε τη γεωγραφική θέση της Αλεξανδρούπολης μοναδική, διευκρίνισε πως οι ΗΠΑ δεν θα έχουν αποκλειστική χρήση του λιμανιού, το οποίο παραμένει εμπορικό και με την ανέλκυση της βυθοκόρου «Όλγας» επεκτείνεται η δυναμικότητά του.

Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «φανταστική» την υποστήριξη που παρέχει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στη Σούδα.

Πολύ καθαρά αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, αποσαφηνίζοντας ότι η στενή συνεργασία μας, «μια διμερής στρατηγική σχέση που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη», είναι ανεξάρτητη από τις καλές ή μη σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. «Ποτέ δεν κοιτάμε τη μία χώρα ενάντια στην άλλη».

Τα τελευταία τρία χρόνια, όπως επεσήμανε, η Ελλάδα αναδείχτηκε σε πυλώνας σταθερότητας και φυσικός ηγέτης στην περιοχή της, είναι ο «μεγάλος αδελφός» και ο «μέντορας» για τις χώρες των Βαλκανίων που εισέρχονται στο ΝΑΤΟ. Η σχέση μας, είπε, δεν εξαρτάται από ποιο κόμμα βρίσκεται στην ελληνική κυβέρνηση.

  • Ο Γκένσερ και οι «Αγάπες εκ του πονηρού»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr