Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Κωνσταντίνος Μίχαλος
Πρόεδρος ΕΒΕΑ - ΚΕΕΕ

8+2 προτάσεις quick wins στον νέο αναπτυξιακό νόμο

8+2 προτάσεις quick wins στον νέο αναπτυξιακό νόμο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σταθερή και συνεπής επιδίωξη των Επιμελητηρίων τα τελευταία χρόνια αποτελεί η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου χωροθέτησης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων, το οποίο θα εξασφαλίζει προβλεψιμότητα, κανόνες ευνομίας, κίνητρα υπέρ της επενδυτικής δραστηριότητας και ανταγωνιστικά οφέλη για τις επιχειρήσεις.

Με την ψήφιση του νόμου 4605/2019, στον οποίο υιοθετήθηκε το σύνολο των προτάσεων της Επιμελητηριακής Κοινότητας, έγινε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται, όμως, να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Στο πλαίσιο της επικείμενης κατάθεσης του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου από το υπουργείο Ανάπτυξης, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων επεξεργάστηκε μια δέσμη 8 και 2 προτάσεων οι οποίες μπορούν να συμπεριληφθούν ως quick wins, σε τρεις ενότητες νομοθετικής παρέμβασης: συγκεκριμένα, στις ενότητες που αφορούν τα Επιχειρηματικά Πάρκα, την προώθηση σημειακών βελτιώσεων στις Στρατηγικές Επενδύσεις, καθώς και τις Δημόσιες Συμβάσεις.

Στην ενότητα που αφορά τα Επιχειρηματικά Πάρκα, προτείνονται οκτώ ρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επανεκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, τη σημειακή αναθεώρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, την επανένταξη των σχετικών επενδύσεων στις Στρατηγικές Ιδιωτικές Επενδύσεις, τον ορισμός νέου τύπου διχωρικού πάρκου, για την υποστήριξη του τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας στα λιμάνια της χώρας, καθώς και την άρση των περιορισμών ίδρυσης νέων επιχειρήσεων μέσης όχλησης στην Αττική, αποκλειστικά εντός Επιχειρηματικών Πάρκων.

Στην ενότητα που αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις, προτείνεται η θεσμοθέτηση προέγκρισης στρατηγικής επένδυσης, στο όνομα του Συμβούλου Ανάπτυξης, χωρίς απαραίτητα να υφίσταται πιστοποιημένο ενδιαφέρον επενδυτή.

Όσον αφορά, τέλος, τις Δημόσιες Συμβάσεις, προτείνονται ρυθμίσεις που επιτρέπουν σε επιχειρήσεις τεχνικών συμβούλων – εγγεγραμμένες σε βιομηχανικά, επαγγελματικά ή εμπορικά μητρώα – να εκπονούν συγκεκριμένες αναπτυξιακές μελέτες και να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δημόσιους φορείς.

Οι προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων έχουν ήδη υποβληθεί με σχετικό υπόμνημα στα αρμόδια υπουργεία, συνοδευόμενες από τις σχετικές αιτιολογικές εκθέσεις και την κατάλληλη νομοτεχνική επεξεργασία, ώστε να είναι έτοιμες για ενσωμάτωση στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Η προσπάθεια για επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται μακρόπνοο σχεδιασμό, βαθιές τομές, αλλά και πολλές, μικρές «γρήγορες νίκες».

Νίκες που μπορούμε να πετύχουμε, με διάλογο, συνεργασία και κοινή αντίληψη μεταξύ της Πολιτείας και των φορέων της αγοράς.

  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Για την Εξουσία και την Εθνική Κυριαρχία
    Νομικός, Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης του Υπάτου Συμβουλίου του 33° του ΑΑΣΤ για την Ελλάδα
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr