Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Ο Πρέσβυς
Διπλωματικά και Παραδιπλωματικά

Νέες γερμανικές επιθέσεις στον Κοτζιά για την Κίνα και η μιζέρια της Νέας Δημοκρατίας

Νέες γερμανικές επιθέσεις στον Κοτζιά για την Κίνα και η μιζέρια της Νέας Δημοκρατίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ιδιαίτερα ενοχλημένο εμφανίζεται το Βερολίνο για τα συνεχιζόμενα ανοίγματα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, προς την Κίνα.

Μάλιστα, μέσω της «ναυαρχίδας» του σκληρού πυρήνα του γερμανικού κατεστημένου, της εφημερίδας, «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) φροντίζει να κάνει γνωστή τη δυσαρέσκειά του, εν μέσω της επίσκεψης, αυτές τις ημέρες, του Έλληνα υπουργού στο Πεκίνο και τη Σαγκάη. Κείμενο, το οποίο αναπαράγει η Deutsche Welle.

Βέβαια, οι επιθέσεις από τα γερμανικά ΜΜΕ στην Αθήνα για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις δεν είναι κάτι καινούργιο.

Διεξάγονται με ιδιαίτερη δριμύτητα, και σε συγχορδία με πλειάδα αγγλοσαξωνικών ναυαρχίδων του Δυτικού Τύπου τα τελευταία χρόνια.

Εκτός απροόπτου, λοιπόν, τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται, μετά τους Γερμανούς, να υπάρξουν και νέα «πύρινα» δημοσιεύματα κατά Κοτζιά από τον αμερικανικό και βρετανικό Τύπο.

Μπροστά σε αυτή την πολλοστή επίθεση που δέχεται ο επικεφαλής του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις, ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει να έχει καταπιεί το αμίλητο νερό.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά. Ουδέποτε τα τελευταία χρόνια, η ΝΔ υπερασπίστηκε (όχι την κυβέρνηση, αλλά τα εθνικά συμφέροντα) όταν συστηματικά, μεγάλα Δυτικά ΜΜΕ εξαπέλυαν επιθέσεις, παρουσιάζοντας τη χώρα μας, ούτε λίγο ούτε πολύ ως κινεζικό προτεκτοράτο.

Το αντίθετο, μάλιστα, αυτές τις ημέρες, και ενώ ο Ν. Κοτζιάς πραγματοποιούσε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, ο αρμόδιος τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της ΝΔ βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει «κριτική», ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα ώστε να γίνουν πραγματικότητα «οι δυνητικές ευκαιρίες που προσφέρει η παρούσα συγκυρία στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας», καθώς και ότι «η επίσκεψη Κοτζιά δεν ήταν εξαίρεση» και «δεν φαίνεται να προσέφερε κάτι ουσιαστικό».

Βέβαια, η μιζέρια και η μηδενιστική «κριτική» της ΝΔ δεν εκπλήσσει.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι εν μέσω της επίσκεψης του πρωθυπουργού, πέρυσι στις ΗΠΑ, ο ίδιος ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει την παράταση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τη βάση της Σούδας για όσο διάστημα ήθελαν οι Αμερικάνοι (είναι ενός έτους, και οι ΗΠΑ ήθελαν πέντε).

Αδιάβαστη η ΝΔ

Τώρα, λοιπόν, στην περίπτωση της Κίνας, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ «εγκαλεί» τον Νίκο Κοτζιά διότι δεν εκμεταλλεύεται τις δυνητικές ευκαιρίες που προσφέρει η συγκυρία στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας.

Κάτι που για να γίνει, όπως λέει ο ίδιος, «προϋπόθεση αποτελεί η ενίσχυση της ελληνικής πρεσβείας στη χώρα, του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Πεκίνου και Σανγκάης και των ελληνικών προξενικών αρχών στη χώρα».

Δεν φτάνει που κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, είναι και αδιάβαστος.

Διότι δεν έχει καν φροντίσει να πληροφορηθεί ότι τα τελευταία χρόνια, η πρεσβεία μας στο Πεκίνο ενισχύθηκε κατά 100% (οργανικές θέσεις υπαλλήλων διπλωματικού κλάδου) και κατά 66% (οργανικές θέσεις υπαλλήλων κλάδου πτυχιούχων διοικητικών και διοικητικών γραμματέων).

Και όμως, αυτοί οι πολιτικοί θέλουν να κυβερνήσουν και να αποκτήσουν υπουργικά πόστα.

Ειδικότερα:

-Το 2017 (Π.Δ. 89/2017) διευρύνθηκε η σύνθεση της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο με επιπλέον τρεις θέσεις υπαλλήλων (κλάδος πτυχιούχων διοικητικών και διοικητικών γραμματέων).

-Τον Απρίλιο του 2018, ύστερα από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, και στη συνέχεια με Προεδρικό Διάταγμα, ενισχύθηκε η σύνθεση της πρεσβείας με την προσθήκη μιας θέσης πρεσβευτή συμβούλου, μιας επιπλέον θέσης συμβούλου πρεσβείας και μιας ακόμη θέσης γραμματέα πρεσβείας.

Η θέση πρεσβευτή συμβούλου συστήθηκε για πρώτη φορά από την ίδρυση της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο. Προκηρύχθηκε μάλιστα τον Ιούνιο.

-Ενώ τις τελευταίες δεκαετίες στην πρεσβεία υπηρετούσαν, πέραν του πρέσβη, ένας σύμβουλος πρεσβείας και ένας έως δύο γραμματείς πρεσβείας, ήδη έχει προγραμματιστεί να υπηρετούν δύο σύμβουλοι πρεσβείας και δύο γραμματείς πρεσβείας.

-Στο γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) υπηρετούν σήμερα τρεις υπάλληλοι, ενώ στο πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου ενισχύεται και με έναν τέταρτο.

-Για την ενίσχυση των προξενικών Αρχών μας στην Κίνα (πρεσβεία Πεκίνου, γενικά προξενεία Σανγκάης και Γκουανγκτζού), και ειδικότερα για την υποστήριξη της διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων (βίζα), το 2018 εστάλησαν έξι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών και αστυνομικοί.

Στο ίδιο πλαίσιο, στην πρεσβεία στο Πεκίνο έχουν υπηρετήσει με απόσπαση, από το 2015, πέντε διοικητικοί υπάλληλοι.

Μούγκα

Με την ευκαιρία, θα πάρει θέση η ΝΔ για τις νέες επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις ή θα ακολουθήσει και σε αυτό το ζήτημα την «πολιτική του κοτετσιού» και της «κότας»;

Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», λοιπόν, με τον «βαρύγδουπο» τίτλο «Συνεργασία Ελλάδας – Κίνας στον νέο “Δρόμο του Μεταξιού” παρά την αντίθεση της ΕΕ», αντιμετωπίζει με άκρα επιφύλαξη (sic) το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν τη Δευτέρα στο Πεκίνο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κίνας, Ν. Κοτζιάς και Ουάνγκ Γι, κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Κίνα.

Σημειώνει, δε, πως «η Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί με την Κίνα στο νέο “Δρόμο του Μεταξιού”, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη στάση της ΕΕ», ενώ φτάνει στο σημείο να αναφέρει ότι το μνημόνιο συνεργασίας «έχει υπαγορευθεί λέξη προς λέξη από το Πεκίνο».

Επιπλέον, η FAZ αναφέρει ότι «η Ελλάδα είχε υποχωρήσει και στο παρελθόν στις κινεζικές διαθέσεις», και ισχυρίζεται ότι «έχει επωφεληθεί περισσότερο από πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη από τη συνεργασία με την Κίνα».

Κάτι που αποτελεί απολύτως fake news, αφού η Ελλάδα βρίσκεται στην 18η θέση –ή λίγο χαμηλότερα- μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, στις εμπορικές – οικονομικές σχέσεις τους με την Κίνα.

Ως είναι αναμενόμενο, τις πιο στενές οικονομικές σχέσεις με την Κίνα έχουν αυτοί ακριβώς που κατακρίνουν την Ελλάδα.

Όπως η Γερμανία, η Βρετανία, κ.ο.κ. Ακόμα και η Πορτογαλία και η Ρουμανία είναι πιο ψηλά από την Ελλάδα στη λίστα των ευρω-κινεζικών οικονομικών σχέσεων.

Τέλος, η εφημερίδα επικρίνει την Ελλάδα διότι, όπως μεταξύ άλλων γράφει, «συνέβαλε το 2015 στην αποδυνάμωση μιας τοποθέτησης της ΕΕ σχετικά με τις κινεζικές αξιώσεις στην Νοτιοκινεζική Θάλασσα».

Ουσιαστικά, τότε, η Ελλάδα υπερασπίστηκε το διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών. Κάτι που την αφορά άμεσα, λόγω Αιγαίου.

Βέβαια, μπορεί αυτό να αφήνει παγερά αδιάφορο το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, διότι δεν έχουν θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Η Ελλάδα, όμως, έχει.

Εκτός των άλλων, η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και σύντομα, δεν αποκλείεται να υπάρξει αναθέρμανση της διαδικασίας επίλυση του Κυπριακού.

Ένας ακόμα λόγος για να κρατάει ιδιαίτερα «ευέλικτη» στάση η Αθήνα προς το Πεκίνο.

  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Για την Εξουσία και την Εθνική Κυριαρχία
    Νομικός, Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης του Υπάτου Συμβουλίου του 33° του ΑΑΣΤ για την Ελλάδα
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr