Πολύ μελάνι έχει χυθεί το τελευταίο διάστημα για να «διαβαστεί» η κωλυσιεργία που παρατηρείται στην επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αλλά και της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας για την επίλυση των διμερών επαφών.
Σίγουρα δεν υπάρχει μόνο μια οπτική στην ανάλυση των δεδομένων που λειτουργούν ως τροχοπέδη για την επίλυση των διαφορών της Ελλάδας με τις γείτονες χώρες της.
Υπάρχουν αλήθειες σε όλες σχεδόν τις αναλύσεις, σε άλλες περισσότερες και σε άλλες λιγότερες.
Αυτό όμως που δεν έχει καταγραφεί μέχρι τώρα είναι ο ρόλος που παίζουν συγκεκριμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διεργασίες των συνομιλιών για την επίλυση των διαφορών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στις κυβερνήσεις των Σκοπίων και των Τιράνων υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια ως προς την συμπεριφορά συγκεκριμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Η άρνηση της Γαλλίας, της Ολλανδίας αλλά και άλλων χωρών μελών της ΕΕ ως προς την παροχή ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακού διαλόγου με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα με την ΠΓΔΜ αλλά και της Αλβανίας, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις χώρες αυτές με ένα από τα αποτελέσματα να είναι και το «πάγωμα» της υπογραφής των συμφωνιών με την Ελλάδα.
Ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, έχει κάνει το λάθος να συνδέει την ημερομηνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την επίλυση του ονοματολογικού.
Πέρασε στα ψιλά βέβαια, ότι ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε από τη Σόφια, ότι θα ήθελε να γίνει η συμφωνία πριν την Σύνοδο, αλλά κι αν δεν γίνει, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την οριστική λύση, ανεξάρτητα ημερομηνιών.
Όπερ σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.
Αυτό ενισχύεται κι από το γεγονός της άρνησης κάποιων χωρών για παροχή ημερομηνίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Έτσι στην ουσία δεν χρειάζεται να βιαστούν τα Σκόπια για την επίλυση του ονοματολογικού κι έτσι θα μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα επικοινωνιακά και πολιτικά την ενδεχόμενη Συμφωνία με την Ελλάδα.
Όσον αφορά την Αλβανία, η δυσαρέσκεια είναι ακόμα πιο έντονη κι αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει υπάρξει συνάντηση ακόμα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα με τον Έντι Ράμα.
Ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας της Αλβανίας είπε στον γράφοντα, ότι κάναμε πάρα πολλά και είναι δύσκολο να καταλάβουμε αυτή τη συμπεριφορά από την πλευρά της ΕΕ.