Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Σπύρος Σιδέρης
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Πώς διακρίνουμε τους τζιχαντιστές ανάμεσα στους πρόσφυγες – Πώς ξεχωρίζουν!

Πώς διακρίνουμε τους τζιχαντιστές ανάμεσα στους πρόσφυγες – Πώς ξεχωρίζουν!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το νέο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων σε Ισπανία, Φιλανδία και Γερμανία, οι απειλές για χτυπήματα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και η 11η Σεπτεμβρίου που πλησιάζει, έχουν ανεβάσει στο ανώτερο επίπεδο επιφυλακής τις Αρχές ασφαλείας.

Οι συνεχιζόμενες απώλειες εδαφών από το Ισλαμικό Κράτος καθώς και η διαφαινόμενη ήττα, αναγκάζουν πολλούς από τους «μαχητές» να ζητούν την επιστροφή στις πατρίδες τους.

Εκτός όμως από τους οικειοθελώς αποχωρήσαντες, υπάρχει και το οργανωμένο σχέδιο από τη μεριά της ηγεσίας του Ισλαμικού Κράτους ώστε να μεταφέρουν στην Δύση τον «ιερό πόλεμο».

Αυτή η μεταφορά του τζιχάντ, σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες του γράφοντος, γίνεται οργανωμένα και με σχέδιο.

Αξιόπιστες πηγές, που είχαν επαφές με μέλη του Ισλαμικού Κράτους μετέφεραν τον τρόπο που γίνεται η προετοιμασία των επιλεγμένων «μαχητών» να περάσουν στην Ευρώπη μέσω των προσφυγικών ροών, δημιουργώντας ετοιμοπόλεμους πυρήνες στην καρδιά της Ευρώπης.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, η επιλογή των μεταφερόμενων «μαχητών» γίνεται με κριτήριο την αφοσίωση στο Ισλαμικό Κράτος, τις επιδώσεις στο πεδίο της μάχης, τη φυσική κατάσταση και τις ικανότητες επικοινωνίας.

Όταν περάσει η πρώτη αξιολόγηση και ο «μαχητής» πληροί τα κριτήρια, ξεκινάει η διαδικασία της μετατροπής του σε πρόσφυγα.

Έτσι για διάστημα περίπου δυο μηνών η διατροφή του περιορίζεται σημαντικά και αποτελείται μόνο από νερό και ψωμί.

Όταν σωματικά πλέον ο «μαχητής» έχει χάσει βάρος και μυϊκή μάζα, οδηγείται στους διακινητές προσφύγων και ενσωματώνεται μαζί τους.

Συνήθως έχουν μαζί τους νέες ταυτότητες, αν δεν έχουν καταγραφεί επίσημα σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα με βιομετρικά στοιχεία.

Όπως είναι φυσικό η αναγνώριση τους από τις Αρχές ασφαλείας είναι δύσκολη, όμως πάντα υπάρχουν τα λάθη και οι συνήθειες των «μαχητών» που μπορούν να τους αποκαλύψουν.

Όπως εξήγησε στον γράφοντα αλλοδαπός δημοσιογράφος που κάλυψε για μακρό διάστημα τις μάχες των τζιχαντιστών και μίλησε μαζί τους, έχουν συνήθειες που μπορούν εύκολα να γίνουν αναγνωρίσιμες από τις διωκτικές Αρχές και να μπουν σε διαδικασία παρακολούθησης.

Η στάση του σώματος τους, λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων που έχουν συμμετάσχει και της εκπαίδευσης τους, είναι ευθυτενής, πράγμα σχεδόν σπάνιο για πραγματικούς άνδρες πρόσφυγες, που για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν κουβαλήσει είτε πράγματα είτε ανθρώπους στις πλάτες τους.

Όπως εξηγεί κλινικός ψυχολόγος, η κακή ψυχολογική κατάσταση, το άγχος και η ανασφάλεια, αποφέρουν μια κυρτότητα στους ώμους των ανθρώπων.

Απομόνωση. Ενώ στην αρχή στα hot spots, οι μεταφερόμενοι «μαχητές» είναι μαζί με τους υπόλοιπους πρόσφυγες, ώστε να μην κινήσουν υποψίες, στην συνέχεια απομακρύνονται και περνάνε περισσότερο χρόνο μόνοι τους παρά με τους υπόλοιπους.

Τέλος ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να αποκαλύψει ενδεχομένως έναν πρώην «μαχητή» είναι η ενδυματολογική τους προτίμηση.

Όπως εξήγησε ο ίδιος αλλοδαπός δημοσιογράφος που έχει εμπειρία μαζί τους, η θητεία τους στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους, τους έχει γίνει δεύτερη φύση κι έτσι φορούν πάντα καπέλο, συνήθως στρατιωτικού τύπου ή τύπου baseball με ελαφρά το γείσο γυρισμένο στο πλάι.

Ο γράφων είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει αυτά τα χαρακτηριστικά παρατηρώντας μικρή ομάδα μεταναστών που είχαν περάσει σε ελληνικό νησί πριν ακόμα μεταφερθούν σε οργανωμένες εγκαταστάσεις.

Οι ροές μεταφερόμενων «μαχητών», αναμένεται να αυξηθούν καθώς ο πόλεμος χάνεται για το Ισλαμικό Κράτος.

Τα Βαλκάνια λειτούργησαν ως τροφοδότης «μαχητών» από τους ριζοσπαστικοποιημένους μουσουλμάνους της περιοχής.

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα λειτουργήσουν ως γέφυρα στην επιστροφή τους κάτι που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τις Αρχές ασφαλείας.

Όσον αφορά το ζήτημα εκδήλωσης τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ελλάδα, φαντάζει κάπως δύσκολο να γίνει το επόμενο διάστημα, καθώς κανείς δεν θέλει να «κάψει» την γέφυρα που θα τον περάσει απέναντι.

  • Ο Γκένσερ και οι «Αγάπες εκ του πονηρού»
    Εκπαιδευτικός, E.E. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αντιπρόεδρος
  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr