Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Ο Πρέσβυς
Διπλωματικά και Παραδιπλωματικά

Το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών ως εργαλείο διεθνούς πολιτικής

Το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών ως εργαλείο διεθνούς πολιτικής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η μεγάλη δύναμη των Αρχαίων Πολιτισμών είναι η ικανότητα που έχουν να ενώνουν ανθρώπους, αντιλήψεις, κράτη.

Κουβαλούν πανανθρώπινες αξίες, σφυρηλατημένες στο καμίνι των αιώνων ζωής που μετράνε.

Αυτό το πλεονέκτημα καθιστούν εργαλείο διεθνούς πολιτικής οι μετέχοντες στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με την παρουσία δέκα χωρών.

Οκτώ παρέστησαν ως συμμετέχουσες χώρες (Ελλάδα, Αίγυπτος, Βολιβία, Κίνα, Ιράν, Ιράκ, Ιταλία, Περού) και δυο ως παρατηρητές (Ινδία και Μεξικό).

Το φόρουμ συνδιοργανώθηκε από την Ελλάδα και την Κίνα, η οποία από τον Οκτώβριο του 2015, όταν άρχισε να μορφοποιείται η ιδέα του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Κοτζιά, υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής και παράγων προώθησης του εγχειρήματος.

Το ενδιαφέρον του Πεκίνου φάνηκε και από το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας έφθασε στην Αθήνα συνοδευόμενος από 40 διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες.

Εξίσου ενδεικτικό της σημασίας και της διεθνούς εμβέλειας της ιδέας Κοτζιά ήταν ότι την έναρξη των εργασιών έκανε ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε στους μετέχοντες υπουργούς ο Πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις εργασίες του Φόρουμ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερη σημασία έδωσαν στο υιοθετηθέν κείμενο που ονομάστηκε «Διακήρυξη των Αθηνών – Athens Declaration on the establishment of the Ancient Civilisations Forumm».

Ανταποκρίσεις, αναλύσεις, δηλώσεις και συνεντεύξεις από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τροφοδότησαν εκατοντάδες εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς ανά την υφήλιο που πρόβαλαν με ιδιαίτερα ουσιαστικό τρόπο την ιδέα Κοτζιά, την πρωτοβουλία Ελλάδας-Κίνας και την θετική ανταπόκριση των χωρών που παρέστησαν στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

Το Κινέζικο Πρακτορείο Ειδήσεων (Xinhua), συνεπικουρούμενο από το chinadaily.com.cn, τροφοδότησαν την αχανή χώρα τους με όλο το υλικό των εργασιών.

Εκτενείς ανταποκρίσεις έγιναν από το Associated Press, την Ιταλική agenzianova.com, το ισπανικό EFE, το ρωσικό Sputnik News, το γερμανικό DPA, το ιρανικό tasnimnews.com και irna.ir, το ιρακινό ninanews.com, το βολιβιανό abi.bo, το αιγυπτιακό ΜΕΝΑ, την Al-Ahram, την Al-Akhbar.

Πάμπολλες αναφορές έγιναν από μέσα ενημέρωσης σε όλες τι χώρες της υφηλίου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι πολλά δημοσιεύματα υπήρξαν πριν, κατά και μετά το Φόρουμ σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Τώρα που τα πρώτα φώτα της δημοσιότητας έχουν χαμηλώσει, αναμένοντας τη συνέχεια που θα δώσουν όσοι μετείχαν στο Φόρουμ, μπορεί να γίνει μια ψύχραιμη εκτίμηση τι κερδήθηκε με την πρωτοβουλία της συνάντησης δέκα αρχαίων πολιτισμών στην Αθήνα.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο απολογισμός της ιδέας Κοτζιά και της προσπάθειας του υπουργείου είναι θετικός.

Η προβολή της Ελλάδας σε εκατομμύρια εκατομμυρίων ανθρώπων και η προώθηση της προσπάθειας, που πλέον αποκτά σάρκα και οστά και προσβλέπει στη συνέχιση της με ελπίδα, αρκεί για να δικαιώσει όσους είχαν την πρωτοβουλία, όσους μετείχαν και όσους θα μετάσχουν στις επόμενες συναντήσεις των χωρών του Φόρουμ.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλος και μόνον η σημερινή, δραματική ως ζοφερή, κατάσταση στη Μέση Ανατολή -και κυρίως στη Συρία- αρκεί για να δικαιώσει στο ακέραιο τη σημαντική πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά.

«Και τούτο, διότι καθένας αντιλαμβάνεται πως η ηχηρή απάντηση της συνύπαρξης και του διαλόγου των Πολιτισμών μπορεί ν’ αναδειχθεί σε ισχυρό και αποτελεσματικό αντίδοτο απέναντι στις μάστιγες του πολέμου και της τρομοκρατικής βαρβαρότητας, που πλήττουν, χρόνια τώρα, τη Μέση Ανατολή με τραγικό θέατρο τη Συρία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα φιλοξενεί με ειλικρινή αισθήματα τιμής και χρέους το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, θεωρώντας έτσι, και δικαίως, ότι εκπληρώνει μια κρίσιμη αποστολή που συνδέεται άρρηκτα με το εμβληματικό παρελθόν αλλά και με την ιστορική προοπτική της Ελλάδας».

  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Για την Εξουσία και την Εθνική Κυριαρχία
    Νομικός, Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης του Υπάτου Συμβουλίου του 33° του ΑΑΣΤ για την Ελλάδα
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr