Για πρώτη φορά Ελληνική Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έμεινε τελείως εκτός των διαπραγματεύσεων για το σύνολο των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, εμπιστευόμενη απόλυτα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπου χρειάστηκε και όπου της ζητήθηκε, ήταν φυσικά εκεί να βοηθήσει.
Για πρώτη φορά Ελληνική Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, υπογράμμισε ότι θα διατυπώσει άποψη μόνο εκεί που έχει πραγματικό δικαίωμα να έχει άποψη, βάσει των συνθηκών ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας: στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ως εγγυήτρια δύναμη.
Για πρώτη φορά Ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο διατύπωσε άποψη για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων αλλά έκατσε και έκανε πολυσέλιδη εμπεριστατωμένη μελέτη για το ζήτημα, με συγκεκριμένη θεμελιωμένη πρόταση.
Για πρώτη φορά Ελληνική κυβέρνηση επεδίωξε και επέτυχε τέτοιο βαθμό σύμπνοιας με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία ολοκληρωμένη και εθνικά υπεύθυνη θέση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
«Το έγγραφο του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών για τα ζητήματα αυτά έγινε μετά από διαβούλευση της κυπριακής με την ελληνική κυβέρνηση… Δεν μπορούμε, εν έτει 2016, να μιλούμε για ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε στις 24 Οκτωβρίου ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Αλλά και να δοθεί ο χρόνος, έτσι ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις και επί του θέματος των εγγυήσεων, της απαίτησης από τη μια της Τουρκίας να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια και από την άλλη της δικής μας απολύτου θέσεως ότι δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση της οποιασδήποτε χώρας, ιδιαίτερα δε η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε σε δηλώσεις του στις 17 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Αυτή η σύμπνοια Ελλάδας και Λευκωσίας στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, άγνωστο γιατί, δεν αρέσει σε κάποιους κύκλους στις δύο πρωτεύουσες.
Βεβαία η κοινή θέση Αθήνας και Λευκωσίας για κατάργηση αναχρονιστικών εγγυήσεων και απόσυρση κατοχικών στρατευμάτων έχει διατυπωθεί ευθαρσώς εδώ και ενάμιση χρόνο, από τον Απρίλιο του 2015.
Είπαν τίποτα οι κύκλοι όλους αυτούς τους μήνες; Ούτε κουβέντα.
Αντί λοιπόν οι κύκλοι αυτοί να βγουν και να πουν ντόμπρα πως διαφωνούν με τη θέση Αθήνας και Λευκωσίας στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, τι κάνουν;
Χτυπάνε με αθλιότητες τον Νίκο Κοτζιά, για να τον υπονομεύσουν και να αποπροσανατολίσουν από το βασικό τους στόχο που είναι η υπονόμευση της θέσης για κατάργηση των εγγυήσεων και απόσυρση των στρατευμάτων.
Για να μη φανεί ότι χτυπάνε και θέλουν να τελειώνουν την κοινή εθνική γραμμή, χτυπάνε τον εμπνευστή της!
Πρώτα, έφτασαν στο έσχατο σημείο αθλιότητας και επιχείρησαν να φορτώσουν στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών το ναυάγιο των συνομιλιών στο Mont Pèlerin.
Τελικά ναυάγησε η ίδια η αθλιότητά τους μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, του Υπουργού Εξωτερικών Κασουλίδη, του κυβερνητικού εκπροσώπου Χριστοδουλίδη αλλά και του Κύπριου διαπραγματευτή για το Κυπριακό Πρέσβη Μαυρογιάννη, που υπογράμμισαν τον απόλυτο συντονισμό Ελλάδας – Λευκωσίας και υπέδειξαν την Άγκυρα ως απολύτως υπεύθυνη για το αδιέξοδο στο ελβετικό θέρετρο.
Οι κύκλοι απελπίστηκαν και μέσα στην απελπισία τους προσπαθούν να πιαστούν από οποιαδήποτε μικρότητα, οτιδήποτε στο θολωμένο τους μυαλό μπορεί να αγγίξει τον Νίκο Κοτζιά.
Επιχειρούν τώρα λοιπόν να φορτώσουν στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών τις απόψεις του διακεκριμένου Έλληνα Πανεπιστημιακού, καθηγητή Άγγελου Συρίγου για το Κυπριακό, όπως τις διατύπωσε σε ομιλία του στην Κύπρο στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου.
Μίλησε ο κύριος Συρίγος ως συνεργάτης ή σύμβουλος του Νίκου Κοτζιά; Όχι.
Είναι ο κύριος Συρίγος επίσημος συνεργάτης ή σύμβουλος του Νίκου Κοτζιά ή στέλεχος της σημερινής κυβέρνησης; Και πάλι όχι.
Αντίθετα ανήκει στο χώρο της Ν.Δ. και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Γελοιοποιούνται οι συγκεκριμένοι κύκλοι προσπαθώντας να ποινικοποιήσουν την φιλική σχέση του κ. Συρίγου με τον κ. Κοτζιά; Φυσικά και ναι.
Γελοιοποιούνται και ματαιοπονούν. Γιατί όλοι έχουν καταλάβει το παιχνιδάκι τους.
Ό,τι και να κάνουν, ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους: Η εθνική γραμμή στο ζήτημα της κατάργησης των εγγυήσεων και της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων δεν υπονομεύεται – είναι αρραγής όσο ποτέ.
Και κάτι τελευταίο: δύσκολα θα βρεθεί Έλληνας πολιτικός που να επιθυμεί δίκαιη, βιώσιμη και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο λύση του Κυπριακού, όσο ο Νίκος Κοτζιάς.
Αλλά και να εννοεί το «δίκαιη», «βιώσιμη» και «σύμφωνη» τόσο, όσο ο Νίκος Κοτζιάς.