Πραγματοποιήθηκε τελικά την Τρίτη 9/2 η συνεδρίαση του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΑΥΣ) με αντικείμενο προαγωγές υπαλλήλων σε πρεσβευτικούς βαθμούς.
Οι πληροφορίες που σας μεταφέραμε αποδείχτηκαν ορθές και το εν λόγω ΑΥΣ ήταν σαφώς ένα από τα πιο δύσκολα των τελευταίων χρόνων.
Το αποδεικνύει ότι η συνεδρίαση άρχισε στις 11 και κάτι το πρωί και διήρκεσε έως πολύ αργά το απόγευμα.
Όταν κατά τις 16.00 βγήκε από τη συνεδρίαση ο εισηγητής πρέσβης Δημήτρης Αλεξανδράκης για να τον αντικαταστήσει για λίγο ο πρέσβης κ. Φραγκίσκος Βέρρος, όλο το υπουργείο αντιλήφθηκε ότι η κρίση είχε πάει αρκετά βαθιά στην επετηρίδα, καθώς είχε ήδη γίνει γνωστό ότι το ερώτημα προς προαγωγή του Υπουργού δεν αφορούσε και τις 30 κενές οργανικές θέσεις πληρεξουσίων υπουργών Β΄, αλλά μόνο τις 23.
Η σύντομη αποχώρηση του κ. Αλεξανδράκη μπορούσε συνεπώς να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: η κρίση είχε φθάσει στον αδελφό της συζύγου του πρέσβεως στη Χιλή κας Άγι Μπαλτά, κ. Απόστολο Μπαλτά, ΣΠΑ΄.
Τελικά η κρίση σταμάτησε τέσσερεις θέσεις πιο κάτω στην επετηρίδα.
Οι παραλείψεις ουκ ολίγες. Το αποτέλεσμα του ΑΥΣ με βάση τη σειρά στην επετηρίδα των συμβούλων πρεσβείας:
Κωνσταντίνος Δανασσής, δεύτερος στη Διεύθυνση Εκκλησιών – προήχθη
Δημήτρης Ιωάννου, δεύτερος στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – προήχθη
Αδάμ Αδαμίδης, δεύτερος στη Διεύθυνση Μορφωτικών Υποθέσεων – αναβολή κρίσεως
Γιώργος Αλαμάνος, γενικός πρόξενος στη Κορυτσά – κόπηκε
Ελένη Λιανίδου, προϊσταμένη Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – αναβολή κρίσεως
Φραγκίσκος Κωστελλένος, γενικός πρόξενος Νοβοροσσισκ –προήχθη
Χριστίνα Αλεξοπούλου, δεύτερη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία (Μ.Α.) στον ΟΑΣΕ/Βιέννη – προήχθη
Τόνια Κατζουρού, αποσπασμένη στο NATO Defence College – κόπηκε
Θεόδωρος Οικονόμου-Καμαρηνός, στη Διεύθυνση Διοικητικών και Δικαστικών Υποθέσεων –κόπηκε
Ναταλία Καραγιώργου, πρώτη σύμβουλος στη Μ.Α. στην ΕΕ – κόπηκε
Γιάννης Πεδιώτης, διευθύνων Γ4 Διεύθυνσης Schengen – προήχθη
Δημήτρης Αζεμόπουλος, διευθυντής σπουδών στη Διπλωματική Ακαδημία – προήχθη
Ανδρέας Φρυγανάς, δεύτερος στη πρεσβεία Βερολίνου – προήχθη
Ελένη Βακάλη, δεύτερη στη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής – προήχθη
Ανδρέας Καντιάνης, ειδικών αποστολών στην ΥΔΑΣ – προήχθη
Γιάννης Τζόβας-Μουρούζης, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του ΑΝΥΠΕΞ κ. Ξυδάκη – προήχθη
Στέλλα Μπεζιρτζόγλου, δεύτερη στη Μ.Α. UNESCO – κόπηκε
Μαρία Θεοδώρου, δεύτερη στη πρεσβεία Ουάσινγκτον – προήχθη
Ιωάννα Ευθυμιάδου, γενική πρόξενος στο Σικάγο – αναβολή κρίσεως
Θανάσης Παρέσογλου, δεύτερος στη πρεσβεία Βατικανού – προήχθη
Στάθης Παΐζης-Παραδέλλης, δεύτερος στη Διεύθυνση ΝΑΤΟ – προήχθη
Άννα-Μαρία Μπούρα, σε απόσπαση στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσεως – κόπηκε
Κώστας Πιπερίγκος, δεύτερος στη πρεσβεία Τιράνων – προήχθη
Άγγελος Υψηλάντης, γενικός πρόξενος στη Γενεύη – κόπηκε
Κατερίνα Γκίνη, δεύτερη στη πρεσβεία Χάγης – κόπηκε
Γιώργος Παπακώστας, δεύτερος στη πρεσβεία Ερεβάν – προήχθη
Θανάσης Ιωάννου, δεύτερος στη πρεσβεία Πρετόρια – κόπηκε
Γιάννης Ιωαννίδης, δεύτερος στη πρεσβεία Βελιγραδίου – κόπηκε
Σοφία Φιλιππίδου, δεύτερη στη Διεύθυνση Schengen – κόπηκε
Γιάννης Παπαμελετίου, διευθύνων στη Διεύθυνση Κύπρου – προήχθη
Μανώλης Αποστολάκης (αδελφός της Μιλένας Αποστολάκη), δεύτερος στη Διεύθυνση ΟΗΕ και Διεθνών Οργανισμών – προήχθη
Βαγγέλης Σέκερης (γιός του παλιού μεγαλοπρέσβη – άρα μακροξάδελφος του Αντώνη Σαμαρά), γενικός πρόξενος στη Κωνσταντινούπολη – προήχθη
Σοφία Γραμματά, δεύτερη στη Διεύθυνση Τουρκίας – προήχθη
Απόστολος Μπαλτάς, δεύτερος στη Διεύθυνση Βαλκανίων –προήχθη
Κώστας Κόλλιας, διευθυντής γραφείου Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (Γιώργου Τσίπρα) – προήχθη
Αντώνης Σγουρόπουλος, δεύτερος στο διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας – προήχθη
Κατερίνα Φουντουλάκη, πρώτη σύμβουλος στη Μ.Α. στον ΟΗΕ – προήχθη
Συνολικά 23 προαγωγές, 11 παραλείψεις και 3 αναβολές κρίσεως.
Οι αναβολές κρίσεως οφείλονται για τους μεν κ.κ. Αδαμίδη και Λιανίδου σε αναμονή δικαστικών αποφάσεων διοικητικών δικαστηρίων, ενώ για τη κα Ευθυμιάδου σε αναμονή απαλλακτικού βουλεύματος για υπόθεση που αφορά τη περίοδο που ήταν διευθύντρια της οικονομικής υπηρεσίας της ΥΔΑΣ.
***
Η προαγωγή του κ. Δημήτρη Ιωάννου ήταν απολύτως αναμενόμενη μετά την δικαστική ακύρωση μεγάλου μέρους του εκ 14 σελίδων (!) δυσμενούς φύλλου αξιολόγησης με το οποίο τον «τίμησε» ο παλιός προϊστάμενος του στη Μ.Α. ΟΑΣΕ πρέσβης κ. Λώζος σε συνέχεια επιστολής του κ. Ιωάννου που διέρρευσε στον τύπο με αντικείμενο την διατήρηση της πρεσβευτικής κατοικίας της Μ.Α. ΟΑΣΕ με εξωφρενικό ενοίκιο των 12.000 ευρώ το μήνα.
Και όλοι μεν συμφώνησαν με τον κ. Ιωάννου, η όλη υπόθεση όμως του στοίχισε πειθαρχικές διώξεις, μικρό διάστημα αργίας, καθυστέρηση στη προαγωγή του. Η προαγωγή του λοιπόν αποτελεί μια πρώτη δικαίωση για ένα διπλωματικό που είναι γνωστός και για το συγγραφικό έργο του και για την αρθογραφία του σε οικονομικά θέματα.
***
Η μη προαγωγή των κ.κ. Καραγιώργου, Κατζουρού, Υψηλάντη και Γκίνη είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει πολιτική φασαρία.
Η κα Καραγιώργου ήταν το δεξί χέρι της καρατομηθείσας τέως προϊσταμένης της Μ.Α. ΕΕ πρέσβεως κας Παπαδοπούλου μαζί με τη γραμματέα πρεσβείας Α΄ κα Ελένη Πετρουλά.
Τόσο η κα Καραγιώργου όσο και η κα Πετρουλά ανέλαβαν υποβαθμισμένες θέσεις εντός της Μ.Α. ΕΕ με την αποχώρηση της κας Παπαδοπούλου.
Η δε κα Κατζουρού είναι γνωστή στο ΥΠΕΞ ως η στενότερη φίλη της κας Καραγιώργου.
Ο κ. Υψηλάντης ήταν διπλωματικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά ως Υπουργού Πολιτισμού (αιτία για την οποία και είχε τραβήξει κάμποσα από τη κα Μπακογιάννη – τότε ΥΠΕΞ) και στη συνέχεια κοντά του ως υπεύθυνος εθιμοτυπίας και διπλωματικός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, πρώτα στη Συγγρού και μετά στου Μαξίμου.
Χαμηλών τόνων πάντα, θεωρήθηκε προφανώς αναλώσιμος όταν μεγάλωσαν οι πιέσεις για τους προς προαγωγή 22 (π.χ. η κα Βακάλη ακουγόταν ότι θα κοπεί έως τη τελευταία στιγμή – επιβίωσε, μας λένε, με παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής).
Όπως αναλώσιμη προφανώς θεωρήθηκε και η κα Μπεζιρτζόγλου που πάντοτε εθεωρείτο ότι ανήκει στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Οικονόμου-Καμαρινός που πλήρωσε με καθυστέρηση τη δραστήρια θητεία του ως γενικός πρόξενος στη Κορυτσά που τον οδήγησε στο πειθαρχικό συμβούλιο, όπου διεσώθη χάρη στην εναργή υπεράσπιση του νυν πρέσβη στη Τεχεράνη κ. Γιώργου Αϋφαντή, ΠΥΑ΄ (τότε διπλωματικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα).
Η κα Γκίνη πλήρωσε δε όπως φαίνεται τη ταύτιση της με τη περίοδο Ζέπου, όταν ήταν δεύτερη στο Προσωπικό με τον Τάκη Σαρρή, αλλά και το γεγονός ότι ήταν διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα πρέσβη Αναστάση Μητσιάλη επί υπουργίας Βαγγέλη Βενιζέλου.
Τέλος το γεγονός ότι η πρόσληψη της στο ΥΠΕΞ έγινε όταν ο ναύαρχος πατέρας της ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του ΥΠΕΞ Αντώνη Σαμαρά την ακολουθούσε πάντα στη καριέρα της – για καλό ή για κακό.
***
Η κα Φιλιππίδου ήταν επίσης αναμενόμενο ότι δεν θα προαχθεί, αφού στο φάκελο της είχε αρνητικό φύλλο από τον ίδιο τον κ. Κοτζιά σε συνέχεια της αρνήσεως της να αναλάβει προϊσταμένη της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων στη Θράκη.
Όσο για τη κα Μπούρα (ξαδέλφη της μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ κ. Κατερίνας Μπούρα, ΠΥΑ΄- χείρας του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη) δεν έχει καθόλου προξενική υπηρεσία – συνέπεια του γεγονότος ότι το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της το έχει διανύσει με αποσπάσεις στην ΕΕ. Και αυτής η παράλειψη ήταν ως εκ της ελλείψεως τυπικού προσόντος προαγωγής αναμενόμενη.
***
Ψύχραιμοι παρατηρητές σχολίαζαν ότι αν και «χύθηκε αίμα», οι αδικίες δεν ήταν τόσο εξόφθαλμες όσο στις παραλείψεις στις κρίσεις για πλήρη πρεσβευτικό βαθμό, όταν η παράλειψη προαγωγής σε full ambassadors γενικής αναγνωρίσεως υπαλλήλων ενόχλησε βαθιά την κοινή γνώμη του ΥΠΕΞ.
Άλλωστε, είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι των παραληφθέντων θα δικαιωθούν τελικώς δικαστικώς.
Σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων, σε μια μικροκοινωνία όπως το ΥΠΕΞ, και σε αυτή τη περίοδο, είναι βέβαιο ότι και αυτό το «αίμα» θα έχει αντίκτυπο επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα.
Πολλοί φοβούνται ακόμα και ποινικά κατά των μελών του ΑΥΣ και του εισηγητή, όπως είχε πράξει παλιά ο μετέπειτα πρέσβης κ. Χρήστος Κοντοβουνήσιος, όταν παραλήφθηκε στη κρίση προαγωγής για το βαθμό του ΠΥΒ΄.
Το ενδιαφέρον είναι επίσης ότι η νομική σύμβουλος του κράτους στο ΥΠΕΞ κα Στέλλα Χαριτάκη έκανε αρκετές μειοψηφίες, καθώς και ότι –όπως διαδόθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας – ο εκπρόσωπος άνευ ψήφου της Ενώσεως Διπλωματικών Υπαλλήλων στο ΑΥΣ κ. Σταύρος Τσιέπας, ΠΥΒ΄, έλαμψε δια της σιωπής του.
Προφανώς ο πρόεδρος της ΕΔΥ έλαβε το μάθημά του από το περασμένο καλοκαίρι, όπου η ψήφος του στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο (εκεί ο εκπρόσωπος της ΕΔΥ έχει ψήφο) να μην τεθούν σε αργία οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των αποναρκοθετήσεων πρέσβεις κ.κ. Τσαμαδός και Μπάζας παραλίγο να οδηγήσει σε ακύρωση της μεταθέσεως του ως πρέσβη στη Χιλή.
***
Στους ΟΕΥ, προήχθη ο κ. Βασίλης Σκρόνιας, προϊστάμενος του Γραφείου ΟΕΥ στη πρεσβεία Λευκωσίας.
Οι φήμες αποδείχθηκαν ορθές και παραλήφθηκε ο τέως πρόεδρος της Ενώσεως των ΟΕΥ κ. Χρήστος Φαρμάκης.
Επίσης παραλήφθηκε η κα Όλγα Μεζερίδου, προϊσταμένη στο Γραφείο ΟΕΥ Σκοπίων.
Προήχθη ο κ. Θεοδόσης Βάλλας, προϊστάμενος του Γραφείου ΟΕΥ στη πρεσβεία Ουάσινγκτον. Η παράλειψη του κ. Φαρμάκη κρίνεται από αντικειμενικούς διπλωματικούς ως σοβαρό λάθος.
Ασχέτως του σκληρού συνδικαλισμού που ενόχλησε στο παρελθόν την διοίκηση του ΥΠΕΞ (ο κ. Φαρμάκης είχε στοχοποιηθεί ιδίως επί Ντόρας Μπακογιάννη από τον τότε Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Θ. Σκυλλακάκη) και του ότι είχε ανάμιξη στην προσπάθεια του υπουργείο Ανάπτυξης να ξαναπάρει τις αρμοδιότητες οικονομικής διπλωματίας από το ΥΠΕΞ επί Νότη Μηταράκη, ο κ. Φαρμάκης είχε γενική αναγνώριση ως δραστήριος υπάλληλος και η παρουσία του σε Γραφεία ΟΕΥ συνδέθηκε ανέκαθεν με επιτυχίες.
Το «μάθημα» λοιπόν που δίδεται από το σύστημα ΥΠΕΞ με τη μεταχείριση του κ. Φαρμάκη είναι μάλλον ότι με την ήσσονα προσπάθεια δεν διακινδυνεύεται η καριέρα.
Είναι αυτό το καλύτερο όταν υποτίθεται ότι η χώρα χρειάζεται να αναπτύξει την εξωστρέφεια της;
Ήδη πολλοί διπλωματικοί διαπιστώνουν ότι οι γραμματείς ΟΕΥ είναι πιο άτολμοι και φοβισμένοι από τους διπλωματικούς που εκ της πολιτικής φύσεως της δουλειάς τους πρέπει να είναι προσεκτικοί.
***
Τέλος, στους εμπειρογνώμονες κόπηκε για δεύτερη φορά στη προαγωγή της στο βαθμό του εμπειρογνώμονα πρεσβευτή σύμβουλου Α΄ η κα Μπέρυ Κυριακοπούλου.
Αντίθετα, άνευ προβλημάτων προήχθη η κα Εύη Σκαρίμπα.
***
Υστερόγραφο: Στο κουΐζ της Δευτέρας λάβαμε πλήθος απαντήσεις. Ναι είναι αλήθεια ότι είναι τελικά πάρα πολλοί οι υποψήφιοι που πληρούν τις προϋποθέσεις. Το ενδιαφέρον είναι ότι κάποιος μας έγραψε ότι θα είχαμε λιγότερους υποψηφίους αν ρωτούσαμε πόσοι είναι αυτοί που κάνουν και ολική αποτρίχωση. Χμμμ…
***
Την προσεχή Δευτέρα με περισσότερους απόηχους από το ΑΥΣ….