Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Γιάννης Τριήρης
Ανεξάρτητος Αρθρογράφος

Oι ελάχιστες αναγκαίες συνθήκες για την οικονομική ανασυγκρότηση

Oι ελάχιστες αναγκαίες συνθήκες για την οικονομική ανασυγκρότηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ίσως δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας ακόμη και Ευρωπαίος, που να αμφισβητεί ότι στο σημείο ναδίρ που έχει φτάσει η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας, η επιτυχία της νέας κυβέρνησης αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο.

Και το κυριότερο ότι τα περιθώρια πλέον έχουν στενέψει τόσο πολύ, λόγω των υποχρεώσεων της χώρας προς τους δανειστές της, ώστε οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την έξοδο από την κρίση δεν πρέπει να είναι μόνο σωστές, αλλά και άμεσες.

Είναι θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει σε πρώτη προτεραιότητα την προώθηση αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς της χώρας.Και ακόμη θετικότερο ότι γι αυτές της τις πρωτοβουλίες βρίσκει συμμάχους και τους κατά τα άλλα επιθετικούς και αμφισβητίες Ευρωπαίους εταίρους.

Είναι , όμως, αρνητικό ότι αυτές οι αλλαγές που θέλει άμεσα να προωθήσει η κυβέρνηση στοχεύουν αποκλειστικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής για την είσπραξη εσόδων που βεβαίως είναι αναγκαία για την χώρα, αλλά δεν αρκεί.

Ταυτόχρονα με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων που αυτή συνεπάγεται, -και τις οποίες παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο τελευταίο Eurogroup-, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει άμεσα και μια σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων στην φορολογία –και όχι μόνο- που θα έχουν καθαρά αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από τη νέα κυβέρνηση η οποία πρέπει άμεσα να κινηθεί με μειώσεις φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, όσο και αν αυτό σε κάποιους φαίνεται παράλογο , ιδιαίτερα σε μια εποχή που η χώρα έχει ανάγκη μεγάλα έσοδα από την φορολογία.

Και πρέπει να πείσει γι αυτό και τους δύσπιστους εταίρους μας.

Γιατί η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και γενικότερα οι φορολογικές διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως μέτρα μείωσης της συνεισφοράς του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς έχουν ακριβώς τον αντίθετο στόχο.

Τέτοιες κινήσεις θα οδηγούσαν σε ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας, κάτι που θα σήμαινε και μεγαλύτερα κρατικά έσοδα από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων , εν αντιθέσει με τη σημερινή κατάσταση όπου εκατοντάδες επιχειρήσεις κάθε μήνα βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη και βέβαια δεν καταβάλουν φόρους.

Και επίσης τα μέτρα αυτά θα έπαιζαν αμυντικό ρόλο, μειώνοντας τον ρυθμό μετανάστευσης των επιχειρήσεων προς χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος όπου οι συντελεστές βρίσκονται στο χαμηλό 10%.

Με γνώμονα την διαπίστωση ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα έχει χειροτερεύσει δραστικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, καθώς και ότι οι επιχειρήσεις έχουν χάσει την πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, είναι αναγκαία η λήψη αναπτυξιακών μέτρων με πρώτο την μείωση της φορολογίας ως το απόλυτο ελάχιστο που πρέπει να πράξει η νέα κυβέρνηση σήμερα.

Ταυτόχρονα βέβαια απαιτούνται τουλάχιστον δυο ακόμη παρεμβάσεις και συγκεκριμένα η εξασφάλιση παροχής τραπεζικής πίστης και η ριζική μείωση της γραφειοκρατίας.

Αυτές είναι οι ελάχιστες αναγκαίες συνθήκες ώστε η νέα κυβέρνηση να έχει πιθανότητες επιτυχίας σε ότι αφορά την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

  • Απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία
    Πολιτικός Επιστήμονας - Διεθνολόγος
  • Η γεωπολιτική απληστία της ρωσικής Εκκλησίας
    Ανεξάρτητος Αρθρογράφος
  • Για την Εξουσία και την Εθνική Κυριαρχία
    Νομικός, Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης του Υπάτου Συμβουλίου του 33° του ΑΑΣΤ για την Ελλάδα
  • Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
    Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
    Follow @tribunegr