Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γη και ύδωρ ζητά η τρόικα – 17 μέτρα-φωτιά για κοινωνία και οικονομία

Γη και ύδωρ ζητά η τρόικα – 17 μέτρα-φωτιά για κοινωνία και οικονομία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Γη και ύδωρ ζητούν από την Ελλάδα οι πιστωτές. Με βάση το e-mail που απέστειλε η τρόικα στη κυβέρνηση , ζητά την προώθηση 17 μέτρων-φωτιά που θα εξαθλιώσουν την ελληνική κοινωνία και θα βάλουν προσκόμματα στην προσπάθεια για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, βυθίζοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα στην ύφεση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα RealNews, πρόκειται για παράλογες απαιτήσεις που αλλάζουν άρδην το καθεστώς στο ασφαλιστικό, βάζουν χέρι στη περιουσία των πολιτών στη βάση του ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 εκτιμάται στα 2,425 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,773 δισ. ευρώ αφορά τον Προϋπολογισμό και τα 652 εκατ. ευρώ το ασφαλιστικό σύστημα.

Τι ζητούν αναλυτικά:

1. Την αύξηση όλων των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., που σήμερα είναι 6,5% (τουριστικές υπηρεσίες, φάρμακα, εκδόσεις, θέατρα).

2. Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου στον Φ.Π.Α., που ισχύει στα νησιά. Σήμερα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων (Μύκονος, Σαντορίνη) προβλέπει έκπτωση 30% επί των συντελεστών Φ.Π.Α. (οι συντελεστές είναι τρεις: 5%, 9% και 15%).

3. Την επιβολή φόρου πολυτελείας στην περιουσία, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για κινητή και ακίνητη, ούτε και ποιο είναι το όριο πλούτου που θα τεθεί.

4. Την κατάργηση των 100 δόσεων για τα “ληξιπρόθεσμα” προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με την ταυτόχρονη καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, για την υπαγωγή των οφειλετών στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου.

5. Την αύξηση του φόρου σε αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού.

6. Την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.

7. Την ανατροπή της απόφασης για μείωση 30% στην «εισφορά αλληλεγγύης».

8. Την επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25% για μισθούς – συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

9. Τη δημιουργία ενός Ασφαλιστικού Φορέα και εναρμόνιση των κανόνων λειτουργίας όλων των Ταμείων.

Η Τρόικα επιμένει ότι πρέπει όλα τα Ταμεία να ενταχθούν, άμεσα, υπό την “ομπρέλα” του ΙΚΑ, η διοίκηση του οποίου θα είναι αρμόδια για τη διαχείρισή τους, ακόμη και αν αρχικά τα συγχωνευθέντα Ταμεία διατηρούν διαφορετικές διευθύνσεις.

Στόχοι της συγχώνευσης θα είναι η σταδιακή εναρμόνιση εισφορών και παροχών, οι κοινές διαδικασίες πληρωμής και οι κανόνες λειτουργίας των Ταμείων.

Τα “βήματα” που προτείνονται είναι: Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014. συγχώνευση όλων των Ταμείων στο ΙΚΑ, με τη δημιουργία ενός Δ.Σ., θέσπιση κοινών υπηρεσιών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 και εναρμόνιση της βάσης εισφορών έως τον Δεκέμβριο του 2016.

10. Την ενιαία πληρωμή και είσπραξη εισφορών και φόρων, με χρονικό ορίζοντα το 2017, και δημιουργία κεντρικού μητρώου επιχειρήσεων και ιδιωτών.

11. Την αλλαγή του τρόπου εφαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων.

12. Την κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων, που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, πριν από τα 62 έτη. Μάλιστα, η Τρόικα επιμένει στην αναμόρφωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

13. Την κατάργηση των τμημάτων της σύνταξης, που δεν ανταποκρίνονται στις καταβαλλόμενες εισφορές.

14. Την επανεξέταση και εξορθολογισμό του συστήματος καταβολής του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», της βασικής σύνταξης για τους παλιούς και νέους ασφαλισμένους, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των μισθών.

Συγκεκριμένα, προτείνεται για όσους έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης να λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με την εφαρμογή ταυτόχρονα εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, καθώς επίσης και η καταβολή της βασικής σύνταξης 360 ευρώ τον μήνα, για όσους συμπληρώσουν 20 έτη ασφάλισης.

Επίσης, η Τρόικα ζητά την διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ και την προώθηση των κονδυλίων μόνο σε άτομα, που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και οι κατώτατες καταβαλλόμενες συντάξεις θα πρέπει να εναρμονιστούν με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και το ύψος τους να ανταποκρίνεται στις εισφορές των ασφαλισμένων, σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

15. Την εισαγωγή ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» και στις κύριες συντάξεις, με την εφαρμογή βασικών παραμέτρων, που θα συνδέονται με τη μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία του συστήματος, καθώς και την εφαρμογή “συντελεστή βιωσιμότητας”, που θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων, με βάση την πορεία των μισθών ή του ΑΕΠ.

16. Την αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και εναρμόνισή τους με αυτά που ισχύουν για τους νέους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, από το 2010.

17. Την διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της βάσης υπολογισμού των εισφορών, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους (ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) και εξίσωση των καταβαλλόμενων εισφορών.

Συγκεκριμένα, προτείνουν αναπροσαρμογή των κατώτατων συντάξεων, σύμφωνα με τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και την ύπαρξη εισφορών, με βάση τον τζίρο, ήτοι το πραγματικό τους εισόδημα από τη δραστηριότητά τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Προϋπολογισμός: Εμπαιγμός οι δήθεν μειώσεις 12 φόρων – Θα πληρώσουμε επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ

Κατά 2,4% θα αυξηθούν οι κύριες συντάξεις την 1η Ιανουαρίου 2025

Ο Τσακλόγλου επιβεβαιώνει ότι ορισμένοι συνταξιούχοι που πληρώνουν ΕΑΣ δεν θα παίρνουν αυξήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ στα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Στα 3,4 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία το πρώτο πεντάμηνο αυξημένα κατά 22%

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr