Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αβραμόπουλος: Κοινό ευρωπαϊκό σύστημα για τη μετανάστευση

Αβραμόπουλος: Κοινό ευρωπαϊκό σύστημα για τη μετανάστευση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

H Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση στα σύνορά της μετά την κρίση στα Βαλκάνια, τόνισε ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Το γεγονός αυτό «απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που να καλύπτει όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και υπογράμμισε την ανάγκη «οικοδόμησης ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος για τη μετανάστευση και το άσυλο, με κοινούς κανόνες και δικαιώματα για τους μετανάστες».

Ο κ. Αβραμόπουλος κατέστησε σαφές ότι «η απάντηση της ΕΕ στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων θα παραμείνει θυματο-κεντρική και θα έχει ως βάση της τα ανθρώπινα δικαιώματα». Όπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να διασφαλίσουμε την προστασία όλων των θυμάτων και να αντιμετωπίσουμε με ισχυρά ποινικά μέσα τους διακινητές ανθρώπων».

«Το εμπόριο ανθρώπων αυξάνεται σταθερά και πρέπει να αυξηθεί η δυνατότητα απάντησής μας» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών επικεντρώνεται τόσο στη διάλυση των εγκληματικών δικτύων αλλά και στην πρόληψη, μέσω εκστρατειών ενημέρωσης της ΕΕ με τρίτες χώρες σχετικά με τους κινδύνους της παράνομης μετανάστευσης.

Ο Έλληνας επίτροπος τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της δράσης της Frontex και πρόσθεσε ότι τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής της Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Ισπανία) θα λάβουν βοήθεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επίλυση της κρίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Επιτροπή εφαρμόζει σήμερα πρωτοβουλίες συνολικού ύψους δαπάνης 53 εκατομμυρίων ευρώ για την μετανάστευση και τη διεθνή προστασία. Από τα κονδύλια αυτά, περίπου 14 εκατομμύρια στηρίζουν τον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων και κάπου 17 εκατομμύρια διοχετεύονται σε δράσεις Περιφερειακής Ανάπτυξης και Προστασίας των προσφύγων στη Μέση Ανατολή, το Κέρας της Αφρικής και τις βορειοαφρικανικές χώρες. Ταυτόχρονα, κάπου 200 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί το 2014 για την επίλυση της κρίσης με τους Σύρους πρόσφυγες.

Ο Έλληνας Επίτροπος σημείωσε ότι «η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα» . Πρόσθεσε μάλιστα ότι ήδη είναι σε ισχύ ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙΙ, ενώ τα υπόλοιπα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον προσεχή Ιούλιο. «Γι’ αυτό και δεν βλέπω ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για σημαντικές αλλαγές στο σύστημα χορήγησης ασύλου στο εγγύς μέλλον. Αλλά αυτό δεν αποκλείεται μεσοπρόθεσμα, μετά από προσεκτική εξέταση» πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ουκρανός Πρεσβευτής Λονδίνο: Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι έτοιμες για έναν μακρύ πόλεμο με τη Ρωσία

Στα χαμηλά οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ – Κίνδυνος στο στόχο μείωσης ρύπων

Μπορεί η ΕΕ να βάλει φρένο στην Temu;

Κ. Καραμανλής: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά – «Όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Πεσκόφ: Η Ρωσία «έχει ανάγκη» μετανάστες καθώς αντιμετωπίζει μια «τεταμένη» δημογραφική κρίση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...