Σε ενιαίο σχεδιασμό για τα αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος με κύριο στόχο να βελτιωθεί ο συντονισμός των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών και να διεκδικηθούν περισσότερα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων έχει κάνει την προκαταρκτική μελέτη για την αξιολόγηση των κινδύνων από πλημμύρες σε κάθε περιοχή της χώρας και έχουν συνταχθεί και οι αντίστοιχοι χάρτες επικινδυνότητας.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με Τα Νέα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς θα υπογράψει τις συμβάσεις για την κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης των Κινδύνων Πλημμύρας για:
Τη Δυτική, τη Βόρεια και την Ανατολική Πελοπόννησο, την Κρήτη, συνολικού προϋπολογισμού 742.439,07 ευρώ.
Την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, προϋπολογισμού 561.661,05 ευρώ.
Την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, προϋπολογισμού 1.045.985,85 ευρώ.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη – από τις 28 Σεπτεμβρίου 2012 – η σύμβαση διαχειριστικών έργων για τη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου και μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπογραφούν και οι υπόλοιπες συμβάσεις για τις περιοχές, Ήπειρος Δυτική Στερεά και Θεσσαλία και Αττική, Ανατολική Στερεά και Αιγαίο.
Από το υπουργείο αναγνωρίζουν ότι υπήρξε καθυστέρηση και υποστηρίζουν ότι η ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων και η εφαρμογή τους θα γίνει το 2016.
Όπως εξηγούν πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τα σχέδια αυτά θα εστιάζουν ιδίως:
Στην πρόληψη των ζημιών από τις πλημμύρες, με την αποφυγή για παράδειγμα κατασκευής οικιών και βιομηχανιών σε περιοχές που απειλούνται σήμερα ή που θα απειληθούν στο μέλλον από πλημμύρες.
Στην προστασία, με τη λήψη μέτρων για τη μείωσης της πιθανότητας πλημμύρας ή και περιορισμού των επιπτώσεων από τις πλημμύρες σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, όπως είναι λ.χ. η αποκατάσταση κατακλυζόμενων περιοχών και υγροτόπων.
Στην ετοιμότητα, για παράδειγμα μέσω της παροχής οδηγιών στο κοινό σχετικά με το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση πλημμύρας.