Για το Μαυροβούνιο δεν υπήρξε μεγαλύτερη τραγωδία από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος χαρακτήρισε τη δολοφονία στο Σαράγεβο “τρομοκρατική” πράξη.
“Είναι ιστορικό γεγονός ότι το Μαυροβούνιο δεν στήριξε την τρομοκρατική ενέργεια της δολοφονίας στο Σαράγεβο και θεωρούσε ότι με πολιτικές δολοφονίες τίποτα δεν επιλύεται” ανέφερε ο Μίλο Τζουκάνοβιτς, σε εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Θέατρο του Μαυροβουνίου.
“Το παράδοξο είναι, ότι ως κράτος νικητής, το Μαυροβούνιο εξαφανίστηκε από το γεωγραφικό χάρτη” είπε ο κ. Τζουκάνοβιτς, όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Μαυροβουνίου RTCG.
Ο κ. Τζουκάνοβιτς, ο οποίος είναι πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για τις επετειακές εκδηλώσεις, τόνισε ότι στο Μαυροβούνιο κόστισε πολύ ακριβά το μάθημα ότι το μεγαλύτερο τίμημα καταβάλλουν οι μικρότεροι λαοί.
“Ας πιστέψουμε όλοι μαζί ότι μετά από 100 χρόνια αναμονής για μία νέα ευκαιρία και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα πριν από οκτώ χρόνια, μάθαμε το μάθημά μας” επισήμανε.
Κατά τη δημιουργία της Γιουγκοσλαβίας, όπως ανέφερε, δεν υπήρχε χώρος για την ιδιαιτερότητα του Μαυροβουνίου.
“Με παράνομες αποφάσεις της παράνομης Συνέλευσης της Ποντγκόριτσας, η οποία στην πραγματικότητα ήταν όργανο κρατικού πραξικοπήματος στην υπηρεσία ξένων συμφερόντων, καταπατήθηκε η ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου και η δυναστεία” υπογράμμισε.
Ο κ. Τζουκάνοβιτς είπε ακόμη ότι δεν θέλει να θρηνεί για “ιστορικές αδικίες”, ούτε να κουνήσει το δάχτυλο στους ενόχους για τη μοίρα του Μαυροβουνίου ή “σε εκείνους που ποτέ δεν έχουν σταματήσει να παραποιούν τα ιστορικά γεγονότα”.
Τυχαίες συμπτώσεις στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, τόνισε, οδήγησαν στην κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και έθεσαν το Μαυροβούνιο ενώπιον νέων πειρασμών.
Σύμφωνα με τον κ. Τζουκάνοβιτς, το 1999 το Μαυροβούνιο δεν έκανε το λάθος να εισέλθει σε πόλεμο με τη διεθνή κοινότητα, καθοδηγούμενο από το ένστικτο της συμμαχικής ευθύνης.
“Δεν υποκύψαμε στην ατμόσφαιρα μη ανεκτικότητας έναντι της διαφορετικότητας σε μία περίοδο εθνικών και θρησκευτικών συγκρούσεων γύρω μας, αλλά διατηρήσαμε την ειρήνη, φροντίσαμε τους εκτοπισμένους απ’ όπου κι αν ήρθαν και έτσι ισχυροποιήσαμε τα θεμέλια της πολυεθνικότητας και της πολυπολιτισμικότητάς μας” υπογράμμισε ο κ. Τζουκάνοβιτς.