Οι χριστιανοί στο Κυβερνείο [Περιφέρεια] της Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, εκφράζουν φόβους για ένα αβέβαιο μέλλον στη «νέα Συρία» μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ και την ανάληψη της διοίκησης της χώρας από τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), ιδιαίτερα μετά τον διορισμό του επικεφαλής της ισλαμιστικής ψευδο-«Κυβέρνησης Σωτηρίας» στην Ιντλίμπ ως μεταβατικού πρωθυπουργού.
Οι Ασσύριοι και οι Αρμένιοι ανησυχούν για την πιθανότητα να κυβερνά τη νέα Συρία ένα αυστηρό ισλαμιστικό καθεστώς.
Αμφισβητούν το μέλλον τους εάν το νέο σύστημα δεν χτιστεί σε πολιτικά θεμέλια που σέβονται όλες τις συριακές εθνότητες και πεποιθήσεις.
Ο Σαμπχί Μέλκε, ένας Ασσύριος από τη Χασάκα, πιστεύει ότι ο σχηματισμός της νέας συριακής κυβέρνησης παραβιάζει το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο περιγράφει σαφή βήματα για μια μετάβαση εξουσίας που θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις συριακές ομάδες και κοινότητες.
Ο Μέλκε είπε στην ιστοσελίδα North Press ότι η μεταβατική κυβέρνηση ουσιαστικά μετέφερε την [ισλαμιστική] εξουσία από την Ιντλίμπ στην υπόλοιπη Συρία, κάτι που είναι σοβαρό λάθος, παρόλο που ισχυρίζονται [οι τζιχαντιστές] ότι είναι ανοιχτοί σε όλες τις συριακές συνιστώσες και πολιτισμούς.
Πρόσθεσε ότι πολλές ομάδες, ιδιαίτερα οι χριστιανοί, φοβούνται την εναλλακτική του προηγούμενου καθεστώτος—συγκεκριμένα, την απειλή του ισλαμικού εξτρεμισμού. Η μέχρι τώρα διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης ήταν αρνητική.
Ελπίζουν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ασκήσει πίεση για την ενεργοποίηση του Ψηφίσματος 2254 για τη σύσταση μιας κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει όλες τις συριακές συνιστώσες, ανοίγοντας το δρόμο για ένα δημοκρατικό, αποκεντρωμένο κράτος με αυτόνομες διοικήσεις που θα μπορούν να προστατεύουν όλες τις μειονότητες και τις κοινότητες.
Ο Μέλκε επεσήμανε επίσης ότι ο κόσμος δέχεται μια κυβερνώσα Αρχή στη Δαμασκό που μοιάζει με αυτό.
Εξέφρασε πρόσθετη ανησυχία για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης επίθεσης στη Μανμπίτζ και των επιτόπιων εκτελέσεων στην Τελ Ριφάατ με στόχο Κούρδους, οι οποίες οδήγησαν σε συστηματικό αναγκαστικό εκτοπισμό.
«Αυτά τα γεγονότα αναβιώνουν μνήμες για τους Χριστιανούς της Σφαγής του 1915», σημείωσε ο Μέλκε.
Φόβος για το μέλλον
Ο Αρμίν Μαρντογιάν, ένας Αρμένιος από τη Χασάκα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις ραγδαίες αλλαγές στη Συρία. Ρώτησε:
«Θα είμαστε σε θέση να ασκήσουμε τις τελετουργίες, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας ως Χριστιανοί εντός του συριακού κοινωνικού ιστού τις επόμενες ημέρες;».
Μιλώντας στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα North Press, ο Μαρντογιάν είπε:
«Αυτοί οι φόβοι έχουν γίνει διαδεδομένοι σε όλους τους χριστιανούς στη Συρία.
»Όλοι αναρωτιούνται —τι θα γίνουν τώρα οι Χριστιανοί στη Συρία;».
Πιστεύει ότι η μόνη λύση βρίσκεται στην πλήρη συμμετοχή όλων των κοινοτήτων για τη διασφάλιση της συνύπαρξης.
«Όλοι πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις αποφάσεις που αφορούν τη Συρία», υποστήριξε.
Κάλεσμα για ενότητα
Ο Σαουσάν Αμπντ αλ-Αχάντ, εκπρόσωπος του Κόμματος της Συριακής Ένωσης στη Χασάκα, τόνισε τις διφορούμενες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω των πρόσφατων ραγδαίων εξελίξεων.
Αυτές οι αλλαγές, σημείωσε, έχουν δημιουργήσει φόβο στη χριστιανική κοινότητα για την επόμενη φάση.
Ο Αμπντ αλ-Αχάντ δήλωσε: «Ο καθένας έχει δικαίωμα στα δικαιώματά του —είτε είναι η γλώσσα του, η ταυτότητά του ή μια κοινή ζωή.
»Αγωνιζόμαστε για ενότητα μεταξύ όλων και ελπίζουμε για ειρήνη, ασφάλεια και ασφάλεια για όλους».