Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν σε σήραγγες της Χεζμπολάχ

Ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν σε σήραγγες της Χεζμπολάχ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν σε σήραγγες της Χεζμπολάχ που είχαν σκαφτεί κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ ως μέρος μικρής κλίμακας επιδρομών στο νότιο Λίβανο, καθώς προετοιμάζεται για μια επαπειλούμενη χερσαία εισβολή, σύμφωνα με δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας τη Δευτέρα 30/9.

Αναφορές στον ξένο Τύπο τις τελευταίες ημέρες ανέφεραν ότι στρατιώτες των Άμυνας του Ισραήλ πραγματοποιούν περιορισμένες διασυνοριακές επιδρομές για να συλλέξουν πληροφορίες ή να βλάψουν τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ να επιτεθεί στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Δευτέρας 30/9 στη Wall Street Journal, οι αποστολές, που περιγράφονται ως «στοχευμένες», περιελάμβαναν ειδικές δυνάμεις που εισέρχονταν σε ένα δίκτυο υπόγειων πολεμικών σηράγγων.

Η Χεζμπολάχ είναι ευρέως κατανοητό ότι έσκαψε κοντά στη Μπλε Γραμμή που χωρίζει το Ισραήλ από τον Λίβανο.

Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ανέφερε ότι οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, καθώς και πιο πρόσφατα, με στρατεύματα να «ανιχνεύουν» και να συλλέγουν πληροφορίες, καθώς η δραστηριότητα αυξάνεται ενόψει μιας πιθανής χερσαίας επίθεσης.

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις μάχες εναντίον της Χεζμπολάχ τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς προσπαθεί να απωθήσει την οργάνωση μακριά από τα σύνορα και να σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες και drone στο βόρειο Ισραήλ εδώ και ένα χρόνο, οι οποίες έχουν αφήσει σημαδεμένες και ακατοίκητες μια σειρά από ισραηλινές πόλεις.

Η ώθηση περιελάμβανε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στην ηγεσία της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου ενός χτυπήματος την Παρασκευή που σκότωσε τον αρχηγό της, Χασάν Νασράλα, επιθέσεις σε αποθήκες όπλων και εκτοξευτές πυραύλων και ενέργειες πιο κρυφής φύσης, όπως ένα κύμα εκρήξεων ηλεκτρονικών συσκευών που σκότωσαν δεκάδες μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν, την οποία δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη της το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, μια ευρύτερη εισβολή ισραηλινών στρατευμάτων θα μπορούσε να συμβεί ήδη αυτή την εβδομάδα, εντείνοντας σημαντικά τις μάχες.

Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν ότι το χρονοδιάγραμμα μπορεί να αλλάξει ακόμα, με το Ισραήλ να δέχεται έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ να συγκρατηθεί.

Από την κλιμάκωση αυτού του μήνα, με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης αυτή την εβδομάδα να σκοτώνουν περισσότερους από 700 ανθρώπους στον Λίβανο, οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε χερσαία εισβολή του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ, ζητώντας αντ’ αυτής μια διπλωματική λύση.

Μιλώντας σε στρατεύματα πεζικού και τεθωρακισμένων ταξιαρχιών στο βόρειο Ισραήλ τη Δευτέρα 30/9, ο υπουργός Άμυνας Ιώβ Γκάλαντ άφησε να εννοηθεί έντονα ότι ο στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Η εξάλειψη του Νασράλα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι το παν.

»Θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε», είπε ο Γκάλαντ.

Ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Χέρζι Χαλέβι ήταν ακόμη πιο σαφής στα σχόλια την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας στους στρατιώτες ότι ο στρατός ήταν έτοιμος να «πατήσει» στο έδαφος του Λιβάνου.

Τα στρατεύματα, είπε, «θα εισέλθουν σε εχθρικό έδαφος, θα εισέλθουν σε χωριά που η Χεζμπολάχ έχει προετοιμάσει ως μεγάλα στρατιωτικά φυλάκια, με υπόγειες υποδομές, σημεία στάσης και βάσεις εκτόξευσης στο έδαφός μας [από όπου η Χεζμπολάχ σκοπεύει] να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε Ισραηλινούς αμάχους».

Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ, σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, υποσχέθηκε τη Δευτέρα 30/9 ότι η οργάνωσή του είναι έτοιμη για οποιαδήποτε πιθανή χερσαία επιχείρηση από ισραηλινά στρατεύματα, στην πρώτη ομιλία ενός αξιωματούχου της τρομοκρατικής οργάνωσης μετά τον σκοτωμό του αρχηγού της.

«Θα αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανότητα και είμαστε έτοιμοι εάν οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να εισέλθουν από ξηρά και οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες για χερσαία εμπλοκή», είπε ο Κασέμ σε προηχογραφημένες δηλώσεις.

Το Σάββατο 28/9, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο ABC News ότι το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει αν θα ξεκινήσει πλήρη χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, αλλά ότι πιθανότατα θα περιοριστεί σε εύρος εάν το κάνει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ισραηλινός Στρατός πιστεύει ότι πέρα ​​από τις αεροπορικές επιδρομές και τις δολοφονίες, για να επιτραπεί στους Ισραηλινούς κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, θα απαιτήσει επίσης να πληγεί η διοίκηση και ο έλεγχος της Χεζμπολάχ, να καταστραφούν οι δυνατότητές της στη συνοριακή περιοχή και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος εισβολής στο Ισραήλ που σχεδίαζε η ελίτ της τρομοκρατικής οργάνωσης, η Δύναμη Ραντβάν.

Η Χεζμπολάχ πιστεύεται ότι έχει ένα δίκτυο σηράγγων που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, είπε ο Ταλ Μπέρι, ειδικός στον υπόγειο πόλεμο, στους Times of Israel τον Ιανουάριο.

Στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019, το Ισραήλ ξεκίνησε μια επιχείρηση για την καταστροφή μιας σειράς σηράγγων που είπε ότι ανακάλυψε ότι εκτείνονταν από χωριά του Λιβάνου μέχρι το Ισραήλ.

Ανάμεσά τους ήταν ένα πέρασμα με ηλεκτρικό ρεύμα, ένα σιδηροδρομικό σύστημα για τη μεταφορά εξοπλισμού και σκουπιδιών και σκάλες εξόδου, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός εκείνη την εποχή.

Υπήρξαν πολλά περιστατικά διασυνοριακών χερσαίων συγκρούσεων από τότε που δυνάμεις υπό την ηγεσία της Χεζμπολάχ άρχισαν να επιτίθενται σε κοινότητες και στρατιωτικές θέσεις στο βόρειο Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου 2023, υποτίθεται ότι για να υποστηρίξουν τη Χαμάς κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Τον Απρίλιο, τέσσερις στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε καθώς στρατεύματα επιχειρούσαν εντός του λιβανικού εδάφους.

Ο ισραηλινός στρατός είπε τότε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια «επιχειρησιακής δραστηριότητας» που πραγματοποιήθηκε από στρατεύματα της μονάδας αναγνώρισης της Ταξιαρχίας Golani και της επίλεκτης μονάδας μάχης μηχανικού Yahalom, στη λιβανική πλευρά των συνόρων, αρκετές εκατοντάδες μέτρα από τον συνοριακό φράχτη του Ισραήλ.

Την Παρασκευή 27/9, πριν από το χτύπημα στη Βηρυτό που σκότωσε τον Νασράλα, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι είχε «μεγάλη εμπιστοσύνη» στην ικανότητά του να πραγματοποιήσει ελιγμούς εδάφους, μετά την εμπειρία που απέκτησαν τα στρατεύματα τους τελευταίους 11 μήνες μαχών στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι μια χερσαία επίθεση στον Λίβανο είχε σχεδιαστεί πλήρως και ότι ασκούνταν τα στρατεύματα, ακόμη και όταν οι μάχες συνεχίζονταν σε πολλά μέτωπα.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν επιχειρήσεις σε περιοχές κοντά στα σύνορα καθώς και βαθιά εντός του Λιβάνου, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ωστόσο, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ισραηλινός Στρατός στοχεύει μια χερσαία επιχείρηση να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.

Μόλις τελειώσουν οι μάχες, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι θα πρέπει να επιβάλει οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με δύναμη πυρός και να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ να επανεγκατασταθεί κοντά στις ισραηλινές συνοριακές κοινότητες.

Επίσης την Παρασκευή, οι IDF ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν την κινητοποίηση δύο εφεδρικών ταξιαρχιών -των ταξιαρχιών Etzioni και Alon- που στάλθηκαν στο βόρειο Ισραήλ για να ενισχύσουν τα στρατεύματα εκεί, δεδομένης της πιθανότητας χερσαίας επίθεσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν μη μετατραπεί η ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο σε «κάτι μεγαλύτερο και πιο μακροπρόθεσμο»

Ο Ισραηλινός Στρατός κάλεσε αμάχους στη Βηρυτό να απομακρυνθούν από κτίρια της Χεζμπολάχ

Εκπρόσωπος IDF προς Ισραηλινούς: Μη δημοσιεύετε κινήσεις του στρατού

Ξεκίνησε η εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο από τρία μέτωπα

Γκάλαντ: «Το επόμενο στάδιο του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr