Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γεραπετρίτης: «Η σχέση μας [με την Τουρκία] τώρα έχει βελτιωθεί σημαντικά»

Γεραπετρίτης: «Η σχέση μας [με την Τουρκία] τώρα έχει βελτιωθεί σημαντικά»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

To Reuters σε ανταπόκριση του Τζον Άιρις από τα Ηνωμένα Έθνη με τίτλο Better Greek-Turkish ties could ease Cyprus talks, Greek minister says δημοσιεύει μέρος της συνέντευξης στο Reuters του υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Γεραπετρίτη για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρεχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters και στον ανταποκριτή Johh Irish.

Η συνέντευξη περιστράφηκε γύρω από σημαντικά θέματα, όπως οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, καθώς και για τις δύο συγκρούσεις με σημαντικούς γεωπολιτικούς όρους, την σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα και την σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι η συνέντευξη διευθετήθηκε και εν’ όψει της ανάληψης της θέσης του μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο η Ελλάδα αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο για τις δύο εν θέματι κρίσεις.

Το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε δύο κείμενα, ένα για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό και ένα για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ θα ακολουθήσει και ένα τρίτο δημοσίευμα για την Ουκρανία.

Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα μπορούσε να συνδράμει στις προσπάθειες του ΟΗΕ να αναζωογονήσει τις συνομιλίες μεταξύ των διαιρεμένων κοινοτήτων της Κύπρου, δήλωσε τη Δευτέρα 22/9 ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ενόψει της συνάντησης μεταξύ των ηγετών της Τουρκίας και της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη την Τρίτη 23/9.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι συναντήθηκαν για τελευταία φορά στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο, θα έχουν συζητήσεις στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, την τελευταία από μια σειρά συναντήσεων από τότε που οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τις σχέσεις τους πέρυσι.

Οι γείτονες και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ Ελλάδα και Τουρκία, είναι και ιστορικοί εχθροί, καθώς βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για μια σειρά από ζητήματα, από τον εναέριο χώρο μέχρι τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο και τη διαιρεμένη Κύπρο.

«Αντιμετωπίσαμε κάποιες οπισθοδρομήσεις στο παρελθόν, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να μετριάσουμε πραγματικά τις συνέπειες των διαφορών μας και να δημιουργήσουμε κάποιους μηχανισμούς αποκλιμάκωσης σε υπουργικό επίπεδο», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Σημειώνεται ότι οι εντάσεις έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και οι μακροχρόνιοι αντίπαλοι έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, να επιδιώξουν στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την εξάλειψη των πηγών έντασης και να εργαστούν πάνω στα ζητήματα που τους έχουν κρατήσει μακριά.

Έχουν επίσης επιδιώξει να συνεργαστούν στενότερα σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η υγεία και η μετανάστευση.

«Θα μπορούσα να πω εν ολίγοις ότι η σχέση μας τώρα έχει βελτιωθεί σημαντικά και έχουμε εδραιώσει κάποια αμοιβαία ειλικρίνεια στα πράγματα», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που έχουν σταματήσει εδώ και καιρό μεταξύ των αντιπάλων ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κοινοτήτων σε μια σύγκρουση που εκτείνεται δεκαετίες.

Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η κατάσταση παραμένει «αφόρητη», αλλά ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι συζητήσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν σύντομα σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών.

«Προφανώς, η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων παρέχει σαφώς ένα γόνιμο έδαφος γι’ αυτό», είπε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βελόπουλος: Ανόητος, ανίκανος ή επικίνδυνος ο πρωθυπουργός που αποδέχεται να συναντήσει τον Ερντογάν

Προκλητικός Ερντογάν πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Ζήτησε στον ΟΗΕ αναγνώριση του ψευδοκράτους

Ελληνικά μαχητικά πέταξαν μέχρι την Κύπρο «ξεσκίζοντας» την ανύπαρκτη «Γαλάζια Πατρίδα»

Ελληνοτουρκικός διάλογος Μητσοτάκη-Ερντογάν χωρίς αυταπάτες, λέει το Μαξίμου

Reuters: «”Είμαστε φίλοι του Ισραήλ”, λέει ο υπουργός Εξωτερικών» της Ελλάδας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ο νεο-οθωμανισμός θέλει να συγκροτήσει πανισλαμικό και παναραβικό τζιχάντ κατά του Ισραήλ
Ανάλυση ΣΕΘ ΦΡΑΝΤΖΜΑΝ στην Jerusalem Post Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ...