Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Κίνα ναυπηγεί παγκόσμια ναυτική κυριαρχία – Το αεροπλανοφόρο Fujian με ηλεκτρομαγνητικό σύστημα εκτόξευσης

Η Κίνα ναυπηγεί παγκόσμια ναυτική κυριαρχία – Το αεροπλανοφόρο Fujian με ηλεκτρομαγνητικό σύστημα εκτόξευσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πρόσφατα πλάνα που κυκλοφόρησαν από τα κινεζικά κρατικά Μέσα δείχνουν την πρώτη δοκιμή του συστήματος εκτόξευσης ηλεκτρομαγνητικού καταπέλτη στο πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο της Κίνας, το Fujian.

Η δοκιμή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στον εκσυγχρονισμό των ναυτικών αεροπορικών ικανοτήτων της Κίνας.

Το κινεζικό αεροπλανοφόρο Fujian δοκίμασε με επιτυχία το προηγμένο σύστημα ηλεκτρομαγνητικού καταπέλτη του, επιδεικνύοντας ένα σημαντικό άλμα στις ικανότητες της ναυτικής αεροπορίας.

Το βίντεο, το οποίο εμφανίστηκε σε ένα τρέιλερ για μια τηλεοπτική σειρά με στρατιωτική θεματολογία που κυκλοφόρησε από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CCTV την Τετάρτη, φαίνεται ότι γυρίστηκε απευθείας από το θάλαμο πτήσης του Fujian.

Ένα από τα πλάνα δείχνει μια κάμερα τοποθετημένη κάτω από ένα πολεμικό αεροπλάνο καθώς εκτοξεύεται χρησιμοποιώντας το νέο ηλεκτρομαγνητικό σύστημα καταπέλτη.

Μια άλλη σκηνή παρουσιάζει έναν ναύτη μέσα σε μια αίθουσα επιχειρήσεων που φαίνεται να ενεργοποιεί τη συσκευή εκτόξευσης.

Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη δημόσια επίδειξη του συστήματος εκτόξευσης στο Fujian, που καθελκύστηκε επίσημα τον Ιούνιο του 2022.

Το αεροπλανοφόρο, το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο στον αυξανόμενο στόλο της Κίνας, είναι το πρώτο στο κινεζικό ναυτικό που είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες, ένα σημαντικό τεχνολογικό άλμα πάνω από τα παλαιότερα ατμοκίνητα συστήματα.

Το ηλεκτρομαγνητικό σύστημα είναι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται από τα τελευταία αεροπλανοφόρα κατηγορίας Gerald R. Ford του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και επιτρέπει την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική εκτόξευση αεροσκαφών.

Το σύστημα ηλεκτρομαγνητικού καταπέλτη του Fujian, γνωστό ως EMALS (Ηλεκτρομαγνητικό Σύστημα Εκτόξευσης Αεροσκαφών), παρέχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους παραδοσιακούς καταπέλτες ατμού.

Πρώτον, επιτρέπει πιο ομαλή και πιο ελεγχόμενη επιτάχυνση, μειώνοντας την πίεση στο αεροσκάφος και επιτρέποντας πιο συχνές και ευέλικτες εκτοξεύσεις.

Αυτή η τεχνολογία αναμένεται να βελτιώσει τα ποσοστά εξόδου, πράγμα που σημαίνει ότι το Fujian μπορεί να εκτοξεύσει και να ανακτήσει αεροσκάφη πιο γρήγορα και αποτελεσματικά σε σύγκριση με παλαιότερα, τα οποία βασίζονται σε ράμπες άλματος και καταπέλτες ατμού.

Το σύστημα EMALS μπορεί επίσης να φιλοξενήσει ένα ευρύτερο φάσμα αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων βαρύτερων και πιο εξελιγμένων αεροπλάνων και drones επόμενης γενιάς.

Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά τις επιθετικές και αμυντικές επιχειρησιακές δυνατότητες του Fujian, καθιστώντας το ένα κρίσιμο πλεονέκτημα καθώς επιδιώκει να προβάλει ισχύ σε όλη την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Το Fujian, που πήρε το όνομά του από μια παράκτια επαρχία στη νοτιοανατολική Κίνα, αντιπροσωπεύει την τελευταία εξέλιξη στη ναυτική δύναμη της Κίνας.

Είναι το τρίτο αεροπλανοφόρο της χώρας αλλά το πρώτο που σχεδιάστηκε και ναυπηγήθηκε εξ ολοκλήρου στην Κίνα με προηγμένες τεχνολογίες.

Με εκτόπισμα πάνω από 80.000 τόνους, είναι επίσης σημαντικά μεγαλύτερο από τους προκατόχους του, το Liaoning και το Shandong, βασισμένα σε παλαιότερα σοβιετικά σχέδια.

Το αεροπλανοφόρο αποτελεί μέρος του φιλόδοξου προγράμματος εκσυγχρονισμού του Ναυτικού της Κίνας, με στόχο τη δημιουργία ενός Ναυτικού παγκόσμιας κλάσης ικανού να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ΗΠΑ στην Ασία-Ειρηνικό.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις του Fujian, ιδιαίτερα οι ηλεκτρομαγνητικοί καταπέλτες, το τοποθετούν στην ίδια κατηγορία με τα πιο προηγμένα αεροπλανοφόρα στον κόσμο, επιτρέποντας δυνητικά στην Κίνα να ανταγωνιστεί το Ναυτικό των ΗΠΑ όσον αφορά τις δυνατότητες κρούσης αεροπλάνων.

Ωστόσο, ενώ η δημοσιοποίηση του βίντεο σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο, παραμένει ασαφές εάν η δοκιμή διεξήχθη ενώ το αεροπλάνο ήταν ελλιμενισμένο ή κατά τη διάρκεια θαλάσσιων δοκιμών.

Το Fujian δεν έχει ακόμη εισέλθει σε πλήρη επιχειρησιακή υπηρεσία και οι Κινέζοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετά ακόμη χρόνια πριν το αεροπλανοφόρο καταστεί πλήρως έτοιμο για μάχη.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, το Fujian θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες προβολής ισχύος της Κίνας, ιδιαίτερα στην Ανατολική και Νότια Θάλασσα της Κίνας, όπου οι εδαφικές διαφορές με τις γειτονικές χώρες και η αυξημένη ναυτική παρουσία των ΗΠΑ έχουν εντείνει τις εντάσεις.

Η ικανότητα του Fujian να εκτοξεύει και να ανακτά διάφορα αεροσκάφη πιο αποτελεσματικά θα είναι κρίσιμη για την επιβεβαίωση της κινεζικής θαλάσσιας κυριαρχίας στην περιοχή.

Επιπλέον, οι τεχνολογικές εξελίξεις του αεροπλανοφόρου Fujian σηματοδοτούν την αυξανόμενη ικανότητα της Κίνας να καινοτομεί στη στρατιωτική τεχνολογία, ξεπερνώντας την εξάρτηση από παλαιότερα ξένα σχέδια.

Αυτό σηματοδοτεί μια νέα φάση στη στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας, με τη χώρα να είναι όλο και πιο αυτοδύναμη στις ναυτικές τεχνολογίες αιχμής.

Ενώ το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εξακολουθεί να κατέχει ένα ποιοτικό και ποσοτικό πλεονέκτημα, η ανάπτυξη προηγμένων αεροπλανοφόρων όπως το Fujian από την Κίνα θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία της ναυτικής δύναμης στην Ασία, καθιστώντας αυτή τη δοκιμή ένα γεγονός που παρακολουθείται στενά στους διεθνείς στρατιωτικούς κύκλους.

Τους επόμενους μήνες, οι ναυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές θα αναζητήσουν πρόσθετα σημάδια προόδου καθώς το Fujian συνεχίζει τις θαλάσσιες δοκιμές του και προετοιμάζεται για ενδεχόμενη ανάπτυξη, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στις κινεζικές ναυτικές δυνατότητες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή στο σαμποτάζ στη Βαλτική

Η Γερμανία στέλνει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα και drones

Γερμανία σε Κίνα: Αν επιβεβαιωθεί ότι παραδίδει drones στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα υπάρξουν συνέπειες

Σολτς: Η Γερμανία θα στείλει στην Ουκρανία ντρόουν, αλλά όχι πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Η Γερμανία στέλνει στην Ουκρανία 4.000 ντρόουν «Mini-Taurus»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr