Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν κάλεσε σε «ισλαμική συμμαχία» κατά του Ισραήλ – Θέλει να ορίσουν ΑΟΖ Τουρκία και Αίγυπτος εις βάρος της Ελλάδας

Ο Ερντογάν κάλεσε σε «ισλαμική συμμαχία» κατά του Ισραήλ – Θέλει να ορίσουν ΑΟΖ Τουρκία και Αίγυπτος εις βάρος της Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Νέα σφοδρή επίθεση στο Ισραήλ εξαπέλυσε το Σάββατο 7/9 ο Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως τόνισε, οι ισλαμικές χώρες θα πρέπει να σχηματίσουν συμμαχία ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε «την αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού» από το Ισραήλ.

«Η στάση ενάντια στην κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ είναι ισλαμικό καθήκον, αλλά και εθνικό ζήτημα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι το Ισραήλ δολοφόνησε «ειδεχθώς» την τουρκοαμερικανή ακτιβίστρια Aysenur Ezgi Eygi (σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη από ισραηλινά πυρά) και σκότωσε πάνω από 40.000 αθώους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 17.000 παιδιών, στη Γάζα.

«Το μόνο βήμα που θα σταματήσει την ισραηλινή αλαζονεία, και την ισραηλινή κρατική τρομοκρατία είναι η συμμαχία των ισλαμικών χωρών», είπε ο Ερντογάν σε εκδήλωση του συλλόγου ισλαμικών σχολείων κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Είπε ότι τα πρόσφατα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία για τη βελτίωση των δεσμών με την Αίγυπτο και τη Συρία στοχεύουν στη «διαμόρφωση μιας γραμμής αλληλεγγύης ενάντια στην αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού», η οποία, όπως είπε, απειλεί επίσης τον Λίβανο και τη Συρία.

Η νέα «διαδικασία» που έχει ξεκινήσει η Τουρκία με την Αίγυπτο θα ωφελήσει τη Γάζα και την Παλαιστίνη, ανέφερε ειδικά για την προσέγγιση με το Κάιρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος φιλοξένησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Άγκυρα αυτή την εβδομάδα και συζήτησαν για τον πόλεμο της Γάζας και τρόπους περαιτέρω αποκατάστασης των παγωμένων δεσμών τους κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης προεδρικής επίσκεψης εδώ και 12 χρόνια.

«Τελικός στόχος με την Αίγυπτο είναι η συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε εξάλλου την Παρασκευή η τουρκική εφημερίδα Milliyet, σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη.

Τηλεοπτικό δελτίο HABER GLOBAL: «Υπάρχει μια συμφωνία που έχει κάνει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, αυτό έγινε την περίοδο που οι δικές μας σχέσεις δεν ήταν καλές με την Αίγυπτο.

»Αλλά από την άλλη έγινε ένα γρήγορο βήμα και είχαμε υπογράψει με τη Λιβύη μια συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ.

»Έτσι Τουρκία και Λιβύη συναντήθηκαν στις θάλασσες.

»Tώρα ίσως ξεκινήσει μια συνεργασία ίσως και συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

»Κοιτάξτε τον χάρτη και θα δείτε η Ελλάδα με την Αίγυπτο; η Η Τουρκία με την Αίγυπτο.

»Το λογικό είναι μαζί μας κι αυτό ίσως το δούμε το επόμενο διάστημα».

Δηλαδή, ο Ερντογάν σχεδιάζει να εφαρμόσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» σε συνεργασία με την Αίγυπτο εις βάρος Ελλάδας και Κύπρου.

Ο Ερντογάν θέλει να ορίσει ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου στον θαλάσσιο χώρο του Λύκιου Πελάγους, δηλαδή μεταξύ Δωδεκανήσων και Κύπρου, δηλαδή (ίσως) ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, και έτσι να κάνει τουρκικά τα τεράστια υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Ποια κοιτάσματα θέλει να αρπάξει ο Ερντογάν με τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Δυτικές δυνάμεις γνώριζαν για την ύπαρξη υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως και νότια της Ρόδου, από το 1968, αποκάλυπτε στη κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα» τον Ιούλιο του 2019 ο Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά.

Όπως εξηγούσε ο «πατέρας των ελληνικών υδρογονανθράκων», από το 1968 Αμερικανοί και Ολλανδοί και από το 1978 οι Γάλλοι, πραγματοποίησαν επιστημονικές έρευνες στη Μεσόγειο σχετικές με την περίοδο αποξήρανσής της (πριν 5,9 – 5,4 εκ. χρόνια).

Έκαναν και γεωτρήσεις και από τα δείγματα που πήραν κατάλαβαν ότι υπήρχαν κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Οι έρευνες αυτές είχαν διάρκεια από το 1968 έως το 2013 και συμμετείχαν επίσης Ισπανοί, Ιταλοί και Γερμανοί πανεπιστημιακοί.

Εντοπίστηκαν από τους ίδιους ερευνητές και τα υποθαλάσσια ηφαίστεια που έβγαζαν φυσικό αέριο.

Εκτιμώντας τον Ιούλιο του 2019 την αξία των κοιτασμάτων μόνο νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο κ. Φώσκολος ανέφερε το αστρονομικό ποσό του 1 τρισ. 100 δισ. δολάρια, στα δέκα κοιτάσματα, σε σύνολο 19, που έχουν παραχωρηθεί. Προφανώς σήμερα οι τιμές αυτές είναι αρκετά μεγαλύτερες.

Η Τουρκία, έλεγε ακόμα τον Ιούλιο του 2019, έχει μπει στο άρμα της Ρωσίας.

Μέσω Τουρκίας και Συρίας η Ρωσία έχει κατέβει στη Μεσόγειο» και αυτό σημαίνει ότι η Αμερική δεν θα επιτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι Τούρκοι δεν έχουν τη δυνατότητα και την παιδεία για να πραγματοποιήσουν υποθαλάσσιες γεωτρήσεις.

Υπενθύμισε δε ότι «την Οθωμανική Αυτοκρατορία τη διέλυσαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες», η Total, η Shell, η BP, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση οι Βρετανοί είναι οι μόνοι που υποστηρίζουν τους Τούρκους.

Ρόλο κλειδί στην περιοχή, έλεγε, έχει το Ισραήλ, το οποίο απειλείται ευθέως από τους ρωσικής κατασκευής S-400 που παρέλαβε η Τουρκία, μην αποκλείοντας ότι εάν κλιμακωθούν και άλλο τα γεγονότα «είμαστε στην αρχή του διαμελισμού της Τουρκίας».

Ο Αντώνης Φώσκολος αποκάλυψε ότι ακόμα μεγαλύτερα κοιτάσματα, ακόμα και από αυτά νότια της Κρήτης, βρίσκονται νότια της Ρόδου, στη θαλάσσια περιοχή που συναντιέται η ελληνική ΑΟΖ με την αιγυπτιακή και κυπριακή, για αυτό και η Τουρκία δεν αναγνωρίζει επήρεια, δηλαδή ΑΟΖ, στο Καστελλόριζο και διεκδικεί ως δική της τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου – Κρήτης και Κύπρου.

Τα κοιτάσματα αυτά τα έχουν εντοπίσει εδώ και πολλά χρόνια Νορβηγοί επιστήμονες, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις στις οποίες είχαν απευθυνθεί δεν ανταποκρίθηκαν.

Και υδρίτες

Το ελληνικό υπέδαφος είναι πλούσιο και σε υδρίτες, δήλωνε τον Αύγουστο του 2017 ο Αντώνης Φώσκολος στη «Νέα Σελίδα».

Οι υδρίτες είναι στερεοποιημένο φυσικό αέριο «και η Ελλάδα διαθέτει τρεις φορές τα κοιτάσματα της Ρωσίας.

»Μόνο οι Κινέζοι έχουν την τεχνολογία να τους εξορύξουν, ενώ τώρα την αναπτύσσουν και οι Ιάπωνες.

»Εκεί οφείλεται το μεγάλο ενδιαφέρον της Κίνας για τη χώρα μας».

Ο καθηγητής Φώσκολος υπολόγιζε τον Αύγουστο του 2017 ότι τα κοιτάσματα υδριτών αρκούσαν για 150 χρόνια.

«Εάν όλα κυλήσουν ομαλά [έλεγε το 2017, λογάριαζε χωρίς τον… Μητσοτάκη) η Ελλάδα θα αρχίσει εξορύξεις μετά το 2020 και το 2025 θα παράγει κανονικά τροφοδοτώντας, με τη σημερινή τεχνολογία, την Ευρώπη μέχρι το 2070.

»Εάν όμως προχωρήσουμε και στους υδρίτες, τότε η Ελλάδα θα τροφοδοτεί με ενέργεια μέχρι το 2200».

Στα τρισεκατομμύρια δολάρια που υπολογίζει ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από τους υδρίτες.

«Θα ζήσουμε ένα νέο χρυσό αιώνα του Περικλή αρκεί οι πολιτικοί μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», κατέληγε τον Αύγουστο του 2017.

Πόσο έχουμε σήμερα; 7 Σεπτεμβρίου 2024.

Τι μεσολάβησε; Το 2019 ήρθε ο Μητσοτάκης και… αντίο οι μεγάλοι σχεδιασμοί, αντίο τρισεκατομμύρια ευρώ που θα έσωζαν τον ελληνικό λαό, μόνο πράσινη ανάπτυξη για χάρη των γερμανικών συμφερόντων και καμένα δάση παντού.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καστελλόριζο: Τουρκικές παραβιάσεις με εμπλοκές και αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά

Αποθρασύνθηκε ο Φιντάν μετά τη συνάντηση με Γεραπετρίτη: Θέτει εκ νέου θέμα «”τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη» και ζητά από την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις

Τουρκικό «τσίρκο»: Η Τουρκία δικάζει 20 φουκαράδες και καθαρίστριες για πράκτορες της Μοσάντ

Πυρά Ερντογάν κατά Μπάιντεν για τους ATACMS: «Η προσέγγιση “ας καταστραφεί ο κόσμος έπειτα από μένα” δεν οδηγεί πουθενά»

Ο ψυχασθενής Ερντογάν θέλει ο Τραμπ να αποκηρύξει Ισραήλ και Κούρδους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr