Μειώνονται οι ελπίδες για κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, καθώς ο Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την ένατη κατά σειρά περιοδεία του στην περιοχή, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα και το Ισραήλ ανακοίνωσε πως ελέγχει πλέον τη Ράφα.
Την ίδια στιγμή ο Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με στόχο να τον παροτρύνει να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία κατά τις συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «τόνισε ότι επείγει να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων» που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας σε συνδιάλεξή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Τετάρτη, 21/8.
Ο Τζο Μπάιντεν εστίασε επίσης στις «επικείμενες συνομιλίες στο Κάιρο για να ξεπεραστούν τα όποια εναπομείναντα εμπόδια», πρόσθεσαν σε λακωνικό δελτίο Τύπου οι υπηρεσίες του, την ώρα που οι ελπίδες πως θα συναφθεί τέτοια συμφωνία σβήνουν.
Ο Αμερικανός πρόεδρο ενημέρωσε ακόμη τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τις «ενεργές και συνεχιζόμενες αμερικανικές προσπάθειες για να υποστηριχθεί η άμυνα του Ισραήλ έναντι των απειλών που προέρχονται από το Ιράν και τρομοκρατικές οργανώσεις» που χαρακτηρίζονται συνδεδεμένες με αυτό στο κείμενο, «συμπεριλαμβανομένων» της παλαιστινιακής σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης Χαμάς, του λιβανικού σιιτικού παραστρατιωικού κινήματος Χεζμπολά και του υεμενίτικου σιιτικού κινήματος Ανσάρ Αλλάχ, γνωστού επίσης ως Χούτι, από το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του.
Η Κάμαλα Χάρις, αντιπρόεδρος και υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, συμμετείχε στη συνδιάλεξη, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία.
Η συνδιάλεξη ακολούθησε την περιοδεία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, με σκοπό να ασκηθεί πίεση για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Για τις ΗΠΑ, η ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να συμβάλλει να αποτραπεί ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, έπειτα από τις απειλές του Ιράν και συμμάχων του να ανταποδώσουν τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη, που αποδόθηκε στο Ισραήλ από την Ισλαμική Δημοκρατία.
Το Ισραήλ ελέγχει πλέον τη Ράφα
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «νίκησαν» τις μονάδες του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα του παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο, δήλωσε την Τετάρτη 21/8 ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στους άνδρες του στον τομέα.
«Η ταξιαρχία (της Χαμάς) στη Ράφα νικήθηκε και πάνω από 150 υπόγειες σήραγγες καταστράφηκαν» στον τομέα αυτόν, διαβεβαίωσε.
Πρόσθεσε πως έδωσε διαταγή στα στρατεύματά του να επικεντρωθούν στην καταστροφή των υπόγειων σηράγγων που απομένουν στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο το προσεχές διάστημα.
Ο ισραηλινός στρατός άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα στις αρχές Μαΐου, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή και ανησυχία για τους αμάχους, ώστε να καταστρέψει, όπως έλεγαν οι επιτελείς του, τις εναπομείνασες δυνάμεις της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών τζιχαντιστικών οργανώσεων εκεί.
Περίπου 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι που είχαν καταφύγει στη Ράφα στην πλειονότητά τους έφυγαν.
Την 7η Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός κυρίευσε τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα και στενή ζώνη γης πάνω στα σύνορα, γνωστή ως Διάδρομο της Φιλαδέλφειας.
Η ζώνη αυτή έχει μετατραπεί σε μείζον εμπόδιο στις τρέχουσες έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Η Χαμάς ζητεί την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα διατηρήσουν τον έλεγχο αυτής της ζώνης ακόμη κι αν κλειστεί συμφωνία, για να εμποδίζεται η μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και άλλων ειδών στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο.
Έναυσμα του πολέμου, που διανύει την 321η ημέρα του, ήταν η επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της τζιχαντιστικής Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.199 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Από τους 251 απαχθέντες που οδηγήθηκαν στον θύλακο εκείνη την ημέρα, 105 πιστεύεται πως κρατούνται ακόμη όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Σύμφωνα με επίσημους αριθμούς των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, 333 μέλη τους έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας αφότου άρχισαν χερσαίες επιχειρήσεις, την 27η Οκτωβρίου.