Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το οπλισμένο με λέιζερ πολεμικό πλοίο της Κίνας θερμαίνει τις εντάσεις στον Ειρηνικό

Το οπλισμένο με λέιζερ πολεμικό πλοίο της Κίνας θερμαίνει τις εντάσεις στον Ειρηνικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η τελευταία κίνηση της Κίνας να τοποθετήσει ένα όπλο λέιζερ σε ένα αποβατικό δεξαμενόπλοιο πολεμικό πλοίο σηματοδοτεί ένα τολμηρό άλμα στις ναυτικές της ικανότητες, απηχώντας παγκόσμιες αλλαγές προς την άμυνα, ενώ ενισχύει τις εντάσεις στον Ειρηνικό.

Αυτό το μήνα, το The War Zone ανέφερε ότι η Κίνα εξόπλισε ένα αποβατικό δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αμφίβιων τύπου 071 με ένα νέο οπλικό σύστημα λέιζερ.

Το War Zone σημειώνει ότι το σκάφος, που πιστεύεται ότι είναι το Siming Shan, με αριθμό κύτους 986, εντοπίστηκε με το όπλο αμέσως πίσω από το πυροβόλο όπλο των 76 mm, κρυμμένο κάτω από ένα κάλυμμα που μοιάζει με θόλο όταν δεν χρησιμοποιείται.

Το κινεζικό αποβατικό δεξαμενόπλοιο Siming Shan

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτή η κίνηση αντικατοπτρίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων εθνών να ενσωματώσουν ακτινοβόλα όπλα στα πολεμικά τους πλοία, όπως φαίνεται με το Laser Weapon System Demonstrator του πολεμικού πλοίου USS Portland.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το σύστημα λέιζερ της Κίνας, οι λεπτομέρειες του οποίου παραμένουν άγνωστες, αναμένεται να ενισχύσει την άμυνα ενάντια σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σμήνη μικρών σκαφών, περιλαμβάνοντας πιθανώς εκτυφλωτικές δυνατότητες.

Το War Zone δηλώνει ότι το πλοίο Type 071, συγκρίσιμο με την κλάση San Antonio των ΗΠΑ, χρησιμεύει ως πλατφόρμα δοκιμής για το όπλο λέιζερ, υποδεικνύοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Κίνας για την ενίσχυση της ναυτικής της πολεμικής τεχνολογίας.

Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν όπλα λέιζερ σε μη θανατηφόρα ικανότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Για παράδειγμα, το κινεζικό Λιμενικό χρησιμοποίησε ένα όπλο λέιζερ εναντίον του στρατού των Φιλιππίνων σε μια σειρά θαλάσσιων αντιπαραθέσεων τον Ιούνιο, εστιάζοντας ένα εκτυφλωτικό λέιζερ προς το προσωπικό των Φιλιππίνων που τεκμηριώνει τη συνάντηση.

Η ιστοσελίδα Asia Times μετέδωσε τον Φεβρουάριο του 2023 ότι οι Φιλιππίνες κατηγόρησαν την Κίνα ότι κατεύθυνε λέιζερ στρατιωτικής ποιότητας στο σκάφος της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων, BRP Malapascua, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής ανεφοδιασμού στο αμφισβητούμενο Second Thomas Shoal στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το περιστατικό, το οποίο τύφλωσε προσωρινά το πλήρωμα των Φιλιππίνων, συνέβη αμέσως αφού οι Φιλιππίνες παραχώρησαν στις ΗΠΑ πιο ολοκληρωμένη πρόσβαση στις στρατιωτικές τους βάσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε λέιζερ κατά του BRP Malapascua, υποστηρίζοντας ότι το πλοίο των Φιλιππίνων είχε εισέλθει στην περιοχή χωρίς άδεια.

Τέτοιες ενέργειες ευθυγραμμίζονται με τον στρατηγικό «πόλεμο όπλων χωρίς καπνό» της Κίνας, με στόχο να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των συμμάχων στην αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και να διευρύνουν το πλεονέκτημα της θέσης της Κίνας στην περιοχή.

Με την τοποθέτηση ενός νέου τύπου όπλου λέιζερ στο αποβατικό τύπου 071, η Κίνα μπορεί να έχει πάρει μαθήματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στην Ουκρανία, τα μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας (USV) έχουν προκαλέσει σημαντική ζημιά στον Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ενώ το οπλοστάσιο των βαλλιστικών πυραύλων και των drones «αυτοκτονίας» των Χούτι έχουν καταπονήσει τα αποθέματα πυραύλων αναχαίτισης των ΗΠΑ και των συμμάχων.

Τον Απρίλιο του 2024, η ιστοσελίδα Asia Times μετέδωσε ότι η Ταϊβάν, αντλώντας μαθήματα από τις ναυτικές επιτυχίες της Ουκρανίας, κλιμακώνει την παραγωγή της USV για να αντιμετωπίσει πιθανή κινεζική επιθετικότητα.

Η στρατηγική στροφή της Ταϊβάν προς τον ασύμμετρο πόλεμο drone εμπνέεται τουλάχιστον εν μέρει από την αποτελεσματική χρήση των USV από την Ουκρανία εναντίον των πλοίων της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Chung-Shan της Ταϊβάν έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης 25 εκατομμυρίων δολαρίων για USVs για να ξεκινήσει η παραγωγή τουλάχιστον 200 σκαφών έως το 2026.

Αυτά τα USV, που κοστίζουν περίπου 250.000 δολάρια το καθένα, έχουν σχεδιαστεί για επιθέσεις «αυτοκτονίας» εναντίον πλοίων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Ναυτικού (PLA-N) και μπορούν να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως από απόσταση έως και 70 χιλιομέτρων.

Οι ΗΠΑ αναζητούν στόλο φθηνών ντρόουν

Η Asia Times ανέφερε τον Φεβρουάριο του 2024 ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναζητά προτάσεις σχεδίασης για έναν νέο στόλο χαμηλού κόστους, εξαιρετικά αυτόνομων drone σκαφών, γνωστών ως PRIME (Production-Ready, Inexpensive, Maritime Expeditionary [PRIME] Small Unmanned Surface Vehicle (SUSV) project).

Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να ενισχύσει τις θαλάσσιες εκστρατευτικές ικανότητες υπό το φως των στρατηγικών γνώσεων που αποκτήθηκαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τα προτεινόμενα SUSV αναμένεται να έχουν αυτονομία από 926 έως 1.852 χιλιόμετρα, να μεταφέρουν ωφέλιμο φορτίο 450 κιλών και να επιτυγχάνουν ταχύτητα σπριντ τουλάχιστον 35 κόμβων.

Πρέπει επίσης να πλοηγούνται αυτόνομα, ακόμη και σε περιβάλλοντα που δεν διαθέτουν GPS, και να διαθέτουν μια ελαστική αλυσίδα εφοδιασμού παραγωγής για κρίσιμα εξαρτήματα.

Το πρόγραμμα PRIME υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργατικής αυτονομίας και της ικανότητας ενσωμάτωσης διαφόρων αρθρωτών ωφέλιμων φορτίων, αισθητήρων και τελεστών.

Στο πλαίσιο μιας πιθανής σύγκρουσης στα στενά της Ταϊβάν, αυτά τα drone πλοία θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τις δυνατότητες ξένων συμμάχων και εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν και των Φιλιππίνων, προσφέροντας μια οικονομικά αποδοτική λύση για ασύμμετρο ναυτικό πόλεμο.

Από τα USVs, τα νέα πυρομαχικά της Ταϊβάν μπορεί να πρόσθεσαν μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης για την Κίνα να αναπτύξει όπλα λέιζερ ως οικονομικά αποδοτικό αντίμετρο, λαμβάνοντας υπόψη τη μη βιωσιμότητα της χρήσης πυραύλων αναχαίτισης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων εναντίον drones «αυτοκτονίας» που κοστίζουν το καθένα μόλις μερικές χιλιάδες δολάρια.

Αυτό το μήνα, το The Aviationist ανέφερε ότι η Ταϊβάν πρόκειται να αναπτύξει τα πυρομαχικά της Chien Hsiang σε μια μεγάλης κλίμακας «άσκηση με πραγματικά πυρά ακριβείας» από τις 20 έως τις 22 Αυγούστου κοντά στη βάση Jiupeng στο Pingtung.

Το Aviationist λέει ότι αυτή είναι η πρώτη επιχειρησιακή χρήση των εγχώριων ανεπτυγμένων drones, που παρουσιάστηκαν το 2019 και μοιάζουν με το ισραηλινό IAI Harpy.

To Aviationist λέει ότι το Chien Hsiang, σχεδιασμένο για να εμπλέκει εχθρικές θέσεις πυραύλων και σταθμούς ραντάρ, έχει δύο παραλλαγές: ένα όπλο κατά της ακτινοβολίας και ένα δόλωμα.

Αναφέρει ότι με εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων, ταχύτητες έως και 600 χιλιόμετρα την ώρα και αντοχή πέντε ωρών, αυτά τα drones μπορούν αυτόνομα να πλοηγηθούν σε προκαθορισμένα σημεία και εκτοξεύονται από έναν εκτοξευτή 12 κυψελών τοποθετημένο σε τρέιλερ.

Εκτός από το Chien Hsiang, οι Asia Times ανέφεραν τον Ιούνιο του 2024 ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν την πιθανή πώληση στην Ταϊβάν πυρομαχικών Switchblade 300 και Anduril ALTIUS 600M, τα οποία έχουν δοκιμαστεί και τα δύο στην Ουκρανία.

Σε αντίθεση με την πρόοδο της Κίνας στη χρήση και την ανάπτυξη όπλων λέιζερ, το Defense One ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι το Ναυτικό των ΗΠΑ προσπαθεί να ενισχύσει την αντιαεροπορική του άμυνα με όπλα καθαρής ενέργειας.

Ωστόσο, to Defense One λέει ότι η πρόοδος των ΗΠΑ έχει παρεμποδιστεί από την απουσία μιας εμπορικής αγοράς για αρκετά ισχυρά λέιζερ.

Το κύριο εμπόδιο είναι η ανάπτυξη λέιζερ ικανών να καταρρίπτουν πυραύλους από μίλια μακριά, μια τεχνολογία που δεν καθοδηγείται από την εμπορική ζήτηση.

Η επείγουσα ανάγκη για οικονομικά αποδοτικές και ευέλικτες άμυνες αυξάνεται καθώς οι επιθετικοί πύραυλοι και τα drones γίνονται πιο προσιτά και θανατηφόρα.

Το Defense One σημειώνει ότι παρόλο που το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει αναπτύξει πειραματικά λέιζερ, όπως το Optical Dazzling Interdictor, Navy (ODIN) και το λέιζερ υψηλής ενέργειας 120 κιλοβάτ με ενσωματωμένο οπτικό εκθαμβωτήρα και επιτήρηση (HELIOS), η αποτελεσματικότητά τους κατά της γρήγορης κίνησης είναι ακόμα περιορισμένη.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η συνεργασία μεταξύ της αμερικανικής αμυντικής εταιρείας Lockheed Martin και του Γραφείου του Υπουργού Άμυνας στοχεύει στη δοκιμή και ανάπτυξη πρωτοτύπων έως και 500 κιλοβάτ.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι η ενσωμάτωση αυτών των συστημάτων σε μια πολυεπίπεδη αμυντική στρατηγική είναι πρόκληση.

Το Defense One λέει ότι οι ΗΠΑ έχουν δοκιμάσει μεμονωμένο εξοπλισμό κατευθυνόμενης ενέργειας ανά πλοίο για να δημιουργήσουν μια άμυνα πολλαπλών συστημάτων τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, αναφέρει ότι ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει να βασίζεται σε δαπανηρούς πυραύλους για την αντιμετώπιση φθηνών drones, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πιο αποτελεσματικές λύσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή στο σαμποτάζ στη Βαλτική

Ο Ελληνοκύπριος μητροπολίτης Ησαΐας στο Πλανητάριο Άντλερ του Σικάγου – Αρχή μιας συνεργασίας που υπόσχεται να είναι εμπνευσμένη

«Ο ρωσικός πύραυλος έχει χαρακτηριστικά διηπειρωτικού βαλλιστικού», λέει ο Ζελένσκι – Καμία επιβεβαίωση από τη Δύση

32χρονη εκπαιδευτικός, που το «έκανε» 20 φορές με 14χρονο, καταδικάστηκε σε 30 χρόνια

Η Γερμανία στέλνει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα και drones

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr