Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κυπριακό: Ηχηρό μήνυμα ενότητας από το μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ – «Ένας λαός, ένα κράτος, μία πατρίδα»

Κυπριακό: Ηχηρό μήνυμα ενότητας από το μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ – «Ένας λαός, ένα κράτος, μία πατρίδα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τελέστηκε την Κυριακή 4/8 στην Παναγιά του Κύκκου, προστούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου και παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη το ετήσιο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ, πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος απεβίωσε στις 3 Αυγούστου 1977.

Στην λειτουργία παρέστησαν αρχηγοί και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, των σωμάτων ασφαλείας, του στρατού και της Αστυνομίας κι άλλοι επίσημοι.

Στον επιμνημόσυνο του λόγο ο Κύπριος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου ανέφερε ότι η μεγάλη πορεία του Μακάριου ήταν παράλληλη με την ιστορική πορεία της Κύπρου και πως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ταυτίστηκε με την Κύπρο και ο λαός ταυτίστηκε με τον Μακάριο.

«Από το ενωτικό δημοψήφισμα, στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και στην ελευθερία της Κύπρου.

»Στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα πρώτα βήματα της ανεξαρτησίας.

»Στην υπόσκαψη, στις προβοκάτσιες, στην τουρκανταρσία.

»Στην επιβεβαίωση της νομιμότητας και στη συνέχιση του κράτους.

»Στην τρομοκρατία του Εθνικού Μετώπου και της ΕΟΚΑ Β’.

»Στην συνομωσία και στην προδοσία.

»Στο πραξικόπημα και στην εισβολή.

»Στην επιστροφή, στον κλάδο ελαίας, στον ιστορικό συμβιβασμό της ομοσπονδίας.

»Και μετά ψηλά στο Θρονί της Παναγίας», είπε.

Ο κ. Παναγιώτου πρόσθεσε ότι ο Μακάριος ήταν μια ηγετική προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας και οικουμενικής ακτινοβολίας, κουβαλούσε περήφανα την παράδοση και την κουλτούρα της μακραίωνης ιστορίας του ελληνισμού και της χριστιανοσύνσης, κατανοούσε απόλυτα τα δεδομένα και τους περιορισμούς του διεθνούς επιπέδου της πολιτικής και της διπλωματίας.

«Ήταν σε θέση να αντιληφθεί την διάκριση μεταξύ του ευκταίου και του εφικτού, να την τεκμηριώσει και να την εφαρμόσει, σύμφωνα με το εύρος των δυνατοτήτων, χωρίς οποιεσδήποτε αχρείαστες υπαναχωρήσεις.

»Τόλμησε να ηγηθεί του αγώνα για την αυτοδιάθεση.

»Τόλμησε να αποδεχθεί την ανεξαρτησία.

»Τόλμησε να διαχωρίσει το ευκταίο από το εφικτό.

»Τόλμησε να συμφωνήσει την ομοσπονδία», σημείωσε.

Ο Κύπριος Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι σταθερή παράμετρος του κυπριακού προβλήματος είναι η τουρκική επεκτατική πολιτική που δυστυχώς εφαρμόζεται μεθοδικά και επιβεβαιώνεται διαχρονικά, όμως πρέπει να αρθεί έτσι ώστε να δημιουργηθεί η προοπτική για την λύση του κυπριακού.

«Κάθε επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάθε ηγέτης του Κυπριακού Ελληνισμού, παραλαμβάνει την σκυτάλη του υπαρξιακού αγώνα για την εθνική επιβίωση και του αντικατοχικού αγώνα για την απελευθέρωση».

Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει λάβει λαϊκή εντολή για την άρση του αδιεξόδου και της στασιμότητας των προηγούμενων χρόνων, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, και για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε, «έχει εργαστεί άοκνα και μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την συνέπεια και την ειλικρίνεια της επιθυμίας για επανένωση της πατρίδας μας.

»Μακάρι η θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τριμερή συνάντηση με τον Τουρκοκυπρίο ηγέτη να αποτελέσει την απαρχή για θετικές εξελίξεις».

Ο κ. Παναγιώτου μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ισχυρό και αρραγές εσωτερικό μέτωπο, που να το διασφαλίζει την ενότητα του λαού και πως κυπριακός λαός και ηγεσία οφείλουμε να συμπαραταχθούμε με τον Πρόεδρο της της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αγωνιστούμε μαζί ώστε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε και επιθυμούμε.

«Να τερματιστεί το σημερινό στάτους κβο και να αντικατασταθεί με ένα καλύτερο μέλλον ασφάλειας και ευημερίας, στην απελευθερωμένη και επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία».

«Ο αγώνας μας δεν στρέφεται κατά των Τουρκοκυπρίων.

»Είναι και αυτοί θύματα της Τουρκικής εισβολής και δεν είναι αντίδικοί μας.

»Αντίδικός μας είναι η Τουρκία.

»Αυτή είναι ο εισβολέας που θέλουμε να διώξουμε, για να λυτρωθούμε Έλληνες και Τούρκοι της Κύπρου»

Κατέληξε μιλώντας για ένα λαό, ένα κράτος, μία πατρίδα, τον κυπριακό λαό και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Του μνημοσύνου ακολούθησε τρισάγιο το οποίο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος στο χώρο όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του Εθνάρχη Μακαρίου, στους πρόποδες του λόφου στο Θρονί, όπου βρίσκεται ο τάφος του Μακαρίου και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Μακαρίου.

Στεφάνι κατέθεσε στον ανδριάντα του Μακαρίου και η βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, η σοσιαλπατριώτισσα Νίνα Κασιμάτη. Η Νίνα Κασιμάτη είναι γνωστή για τις σθεναρές και ανυποχώρητες πατριωτικές της θέσεις σε όλα τα «οχυρά» του Ελληνισμού. Σημαντική η συνάντηση της Νίνας Κασιμάτη με τον μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, γνωστό στο πανελλήνιο για το χριστιανικό και φιλανθρωπικό του έργο, για τον ανθρωπιστικό ακτιβισμό του σε Μέση Ανατολή και Αφρική και για τις ακέραιες εθνικές του θέσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πολάκης: «Χαίρομαι που ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να καταθέσει τις υπογραφές της υποψηφιότητας του και το πόθεν έσχες…»

Ο Γκλέτσος κι επίσημα υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαστε η υπερήφανη κυβερνώσα αριστερά»

Ο Νίκος Φαραντούρης υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Για μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, για μια πατριωτική αριστερά

Η Τζάκρη κατέθεσε την υποψηφιότητα Κασσελάκη

Σωκ. Φάμελλος: «Τον Ιούλιο ψηφίσαμε ομόφωνα ότι θα έχουμε πρόταση διεκδίκησης προεκλογικής προοδευτικής συμμαχίας με προτεραιότητα το ΠΑΣΟΚ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr