Ένας ειδικός στον τομέα της άμυνας προειδοποίησε ότι το οπλικό σύστημα τανκ Challenger είναι παλιό, υπέρβαρο και αναξιόπιστο ενόψει της πιθανότητας του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Καθώς οι εντάσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας αυξάνονται, υπάρχουν φόβοι ότι η Βρετανία δεν έχει ούτε την τεχνολογική μάζα ούτε τη δύναμη σε βάθος για να αναπτύξει μια επαρκή άμυνα ενάντια στις δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Νωρίτερα φέτος ανακοινώθηκε ότι ως μέρος μιας προσπάθειας ενίσχυσης του βρετανικού στρατού, θα παρουσιαστεί μια νέα παραλλαγή του τανκ Challenger γνωστή ως Challenger 3.
Ωστόσο, αν κι αυτό το τανκ μπορεί να είναι μια βελτίωση σε ένα ικανό προϊόν, μπορεί να μην είναι εκείνο που αλλάζει το παιχνίδι που χρειάζεται η Βρετανία υπό το φως των προβλημάτων με τα υπάρχοντα Challenger 2 που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με έναν ειδικό.
Ο Δρ Σίμον Άνγκλιμ του King’s College του Λονδίνου είπε στην Express.co.uk για ορισμένα από τα προβλήματα με το Challenger και τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε περίπτωση πολέμου στην Ευρώπη.
Ο Δρ Άνγκλιμ είπε: «Το Challenger είναι ένα εξαιρετικό σύστημα, αλλά τώρα είναι μάλλον ηλικιωμένο.
»Το Challenger 3 είναι μια σαφής βελτίωση, ιδιαίτερα με το νέο powerpack, αλλά έχει περάσει πολύς καιρός και υπάρχει το ερώτημα αν είναι αρκετό.
»Θα έχουμε αρκετά για να εξοπλίσουμε τη βαριά μεραρχία -3 Μεραρχία- που έχει υποσχεθεί ο Στρατός, αλλά υπάρχουν προβλήματα λόγω απωλειών – δηλαδή τι θα συμβεί αν αρχίσουμε να τα χάνουμε από εχθρική δράση ή τερματικές καταστροφές, πώς θα τα αντικαταστήσουμε;».
Ο Δρ Άνγκλιμ πρόσθεσε ότι ένα από τα κύρια προβλήματα με το Challenger ήταν το βάρος του, ένα πιθανό ζήτημα όταν πρόκειται για τη μεταφορά τους στο πεδίο της μάχης.
Εξήγησε: «Για να τα φέρουμε σε κάποια υποθετική μάχη κάπου στη Βαλτική θα χρειαστεί να τα μεταφέρουμε εκεί.
»[Ένα] μεμονωμένο Challenger είναι τεράστιο και ζυγίζει πάνω από εξήντα τόνους, εβδομήντα αν είναι πλήρως φορτωμένο.
»Σε έναν τέλειο κόσμο, ο στρατός θα πρέπει να σκεφτεί ένα MBT (main battle tank) αντικατάστασης, που θα προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες, αλλά ίσως περίπου στο όριο των πενήντα τόνων, κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά αυτός δεν είναι ένας τέλειος κόσμος».
Μερικά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Challenger 2 έχουν αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια των μαχών στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης κινητικότητας, της αναξιοπιστίας και της έλλειψης ανταλλακτικών που έχουν απογοητεύσει τους στρατιώτες που τα χρησιμοποιούν.
Μιλώντας στη Sun, ένας μηχανικός είπε: «Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε όλα, και το μείον είναι η κινητικότητά του – η ικανότητά του να ελίσσεται στο έδαφος.
»Συνεχίζουν να κολλάνε στη λάσπη γιατί είναι τόσο βαριά».
Ένας άλλος αποκάλυψε ότι χρειάζεται πολύς χρόνος για να φτάσουν τα ανταλλακτικά όταν τα πράγματα πάνε στραβά, ειδικά με τον πυργίσκο και τα μέρη του συστήματος σκόπευσης.
Η ελπίδα είναι ότι ορισμένα από αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να διορθωθούν με το Challenger 3, το πιο θανατηφόρο και επιζήσιμο τανκ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Νωρίτερα φέτος ανακοινώθηκε ότι 148 από τα οχήματα εισέρχονταν στην τελική παραγωγή πριν από τις δοκιμές.
Στην ανακοίνωση του Challenger 3, ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς είπε:
«Σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, η ανάγκη για οχήματα όπως το Challenger 3 είναι επιτακτική, καθώς οι απειλές που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο εξελίσσονται.
»Αυτό το τανκ θα βρίσκεται στο επίκεντρο των πολεμικών δυνατοτήτων του βρετανικού στρατού και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αποτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου».