«Τρέχουν» χωρίς φρένο οι τιμές καταναλωτή στην Τουρκία, πιέζοντας τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να αναστρέψει την κατάσταση.
Τον Μάιο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 74,45% – υπερβαίνοντας τις προβλέψεις, με τους αναλυτές πάντως να εκφράζουν την ελπίδα ότι αυτή ήταν η κορύφωσή του και θα στο εξής θα ακολουθήσει αποκλιμάκωση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τιμές στο βασικό καλάθι των νοικοκυριών είναι σήμερα σχεδόν 75% υψηλότερες σε σχέση με τον Μάιο του 2023.
Πρόκειται για αισθητή επιτάχυνση του δείκτη σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν ήταν στο 69,80%.
Σε μηνιαία βάση (σε σχέση με τον Απρίλιο του 2024 δηλαδή) οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,3%.
Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 4.150 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούνιο, αναστρέφοντας τις μειώσεις για τις οποίες πίεζε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η τελευταία αύξηση – της τάξης των 500 μονάδων βάσης – ήρθε τον Μάρτιο, οδηγώντας το βασικό επιτόκιο στο 50%.
Η νομισματική αρχή έχει πετύχει με αυτόν τον τρόπο να σταθεροποιήσει τη λίρα, αλλά όχι και το κόστος ζωής.
Έχει δεσμευτεί να διατηρήσει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα τα επιτόκια για όσο χρειαστεί ή ακόμη και να τα αυξήσει περαιτέρω εάν οι πληθωριστικές προοπτικές επιδεινωθούν.
Η τρέχουσα εκτίμησή της θέλει τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται στο 38% στα τέλη του έτους.
Η πολιτική αυτή της κεντρικής τράπεζας αν και δεν έχει φέρει ακόμη αποτελέσματα για την τσέπη των νοικοκυριών έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, που αυξάνουν και πάλι την έκθεσή τους σε τουρκικό ενεργητικό, με έμφαση στα ομόλογα.