Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κίνα, Νόαμ Τσόμσκι, Ρωσία, Συρία, Τζιχαντιστές, Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος,
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Αμερικανού φιλοσόφου, Νόαμ Τσόμσκι, καθώς ο ίδιος εκτιμά ότι βρισκόμαστε κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Russia Today ο Τσόμσκι απέδωσε την πεποίθησή του αυτή στον αναβρασμό που επικρατεί σε ολόκληρο τον κόσμο, τη Μέση Ανατολή αλλά και τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας που έχουν επιστρέψει στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Σύμφωνα με τον ίδιο η κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό ενδέχεται να οδηγήσει σε έναν πυρηνικό πόλεμο.
Ο βασικός όμως πυλώνας στον οποίο βασίζεται η σκέψη του είναι το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ αγγίζει πλέον το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας με σκοπό τα ενεργειακά κοιτάσματα που συνεπάγονται τον πλήρη έλεγχο όλων των κρατών.
«Το πιο εφιαλτικό σενάριο για τις παρούσες συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται θα ήταν ένας πυρηνικός πόλεμος. Και τα δύο κράτη που θα τον πυροδοτήσουν θα εξαφανιστούν από τις συνέπειες. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Και έχει φτάσει στο σημείο να πραγματοποιηθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Και θα μπορούσε να συμβεί και πάλι, αλλά όχι εσκεμμένα, αλλά από τυχαίες αλληλεπιδράσεις που λαμβάνουν χώρα – για να είμαι ακριβής έχουν σχεδόν συμβεί», δήλωσε ο Τσόμσκι.
«Η επιχείρηση οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας, μέσω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, ωθούν το Κρεμλίνο να συσφίξει τις σχέσεις του προς Ανατολάς και συγκεκριμένα με την Κίνα. Ένας τέτοιος συνασπισμός θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της παντοκρατορίας των ΗΠΑ» σημειώνει ο Τσόμσκι.
Αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος και τους τζιχαντιστές, ο Αμερικανός φιλόσοφος επεσήμανε τις ευθύνες που έχουν οι ΗΠΑ για τη σημερινή ύπαρξή του, δείχνοντας την εισβολή τους στο Ιράκ.
«Αυτό που συνέβη είναι ότι οι ΗΠΑ ουσιαστικά έπληξαν το Ιράκ με ένα είδος βαριοπούλας που οδήγησε στη δημιουργία μίας κυβερνητικής δομής με θρησκευτικό χαρακτήρα. Επομένως, προκλήθηκαν συγκρούσεις θρησκευτικού χαρακτήρα, που δεν είχαν σημειωθεί παλαιότερα.
Έκτοτε, αυτό διευρύνθηκε και τώρα διαλύει όλη την περιοχή», εξήγησε ο Τσόμσκι, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι και η λύση της σημερινής συμμαχίας δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς ακολουθείται κατά την άποψή του η ίδια λανθασμένη συνταγή.