Ο κρατικά ελεγχόμενος πετρελαϊκός κολοσσός και κύρια πηγή εσόδων της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει επιπλέον μετοχές αξίας περίπου 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια δημόσια προσφορά που ξεκινά την Κυριακή.
Η κίνηση έρχεται καθώς το Ριάντ αντιμετωπίζει την πίεση να συγκεντρώσει κεφάλαια για μια σειρά από έργα ευρείας εμβέλειας που στοχεύουν στη διαφοροποίηση της οικονομίας του και τον περιορισμό της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Η Aramco θα προσφέρει 1,545 δισεκατομμύρια μετοχές σε εύρος τιμών μεταξύ 26,70 και 29 ριάλ Σαουδικής Αραβίας ανά μετοχή, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στις αρμόδιες Αρχές η εταιρεία.
Στο μέσο αυτού του εύρους, η πώληση θα φέρει συνολικά στα ταμεία της 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Aramco πραγματοποίησε την αρχική δημόσια εγγραφή της το 2019, αντλώντας 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ήταν η μεγαλύτερη IPO παγκοσμίως.
Το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία του γίγαντα πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μέσω μιας ευρύτερης παγκόσμιας μετάβασης στην πράσινη ενέργεια και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Αλλαγή στρατηγικής
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Aramco διέκοψε τα προηγούμενα σχέδια για αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας αργού από 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε 13 εκατομμύρια βαρέλια, σε μια κίνηση που ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν απέδωσε αργότερα στην ενεργειακή μετάβαση.
Η Aramco έχει επικεντρωθεί στο αέριο και το υδρογόνο, ως μέρος ενός σχεδίου διεύρυνσης των ροών παραγωγής της.
Η Aramco αύξησε το βασικό της μέρισμα για το τέταρτο τρίμηνο στα 20,3 δισεκατομμύρια δολάρια και αύξησε το μέρισμα που συνδέεται με την απόδοση στα 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Vision 2030
Η προσφορά μετοχών από την Aramco, έρχεται να καλύψει πάντως ένα πολύ μικρό μέρος του κόστους για το φιλόδοξο Vision 2030 του βασιλείου.
Μόνο ένα από τα έργα giga στο πλαίσιο του σχεδίου η φουτουριστική οικολογική πόλη του Neom, εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 500 δισ. δολάρια.
Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία κατέχει περισσότερο από το 82% της Aramco σήμερα.