Διαβάστε σχετικά για Γεχούντα Γκλικ, Εβραίοι, Ιεροσόλυμα (Ιερουσαλήμ), Ιουδαϊσμός, Ισλάμ, Ισραήλ, Κοράνι, Ναός του Σολομώντα, Όρος του Ναού, Παλαιστίνη, Τέμενος Αλ Ακσά,
Οι μουσουλμάνοι κατηγορούν την αστυνομία του Ισραήλ ότι στα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Πλατεία των Τζαμιών, στα Ιεροσόλυμα, οι Ισραηλινοί πέταξαν κοράνια στο έδαφος και τα ποδοπάτησαν.
Μάλιστα έχουν αναρτήσει σχετικές φωτογραφίες και στο Twitter.
Οι φωτογραφίες είναι, σύμφωνα με τους μουσουλμάνους, μέσα από το Τέμενος Αλ Ακσά, το οποίο βρίσκεται στο σημείο που ήταν χτισμένος στην αρχαιότητα ο Ναός των Ισραηλιτών.
Οι ταραχές στην Πλατεία των Τζαμιών, τον τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ στα ανατολικά Ιεροσόλυμα, ξέσπασαν όταν Ισραηλινοί αστυνομικοί εισήλθαν για να διαλύσουν μασκοφόρους διαδηλωτές.
“Δεκάδες διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και φωτοβολίδες στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες στη συνέχεια εισήλθαν στην Πλατεία των Τζαμιών (Όρος του Ναού για τους Εβραίους) και απώθησαν τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές στο εσωτερικό του τεμένους Αλ Ακσά.
Στη συνέχεια οι ταραχές επεκτάθηκαν στην Παλιά Πόλη των Ιεροσολύμων, ενώ κοντά στην Πύλη των Λεόντων, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν βομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα κατά του συγκεντρωμένου πλήθους.
Εκατοντάδες Ισραηλινοί αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί στην Παλιά Πόλη, επάνω από την οποία πετούσαν ελικόπτερα, απώθησαν στη συνέχεια το πλήθος από την Πλατεία των Τζαμιών, προς την οποία αποκλείσθηκαν όλες οι προσβάσεις.
Τα αίτια αυτής της νέας κλιμάκωσης της έντασης δεν είναι σαφή. Όμως, Εβραίοι εθνικιστές είχαν απευθύνει πρόσκληση για μαζική προσέλευση και προσευχή το πρωί της Τετάρτης στην Πλατεία των Τζαμιών σε ένδειξη υποστήριξης προς τον Γεχούντα Γκλικ, ηγετική φυσιογνωμία των Εβραίων εθνικιστών, που αγωνίζεται για το δικαίωμα των Εβραίων να προσεύχονται στην Πλατεία, αφού εκεί ήταν χτισμένος ο Ναός των Εβραίων.
Ο Γεχούντα Γκλικ πυροβολήθηκε στις 29 Οκτωβρίου από Παλαιστίνιο, τον οποίο Ισραηλινοί αστυνομικοί σκότωσαν την επομένη. Ωστόσο, το κλίμα έντασης που επικρατεί στα Ιεροσόλυμα δεν πρέπει να θεωρείται “ξέχωρο” από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την εμπλοκή της Τουρκίας ως υποστηρικτικής δύναμης στους ισλαμιστές – τζιχαντιστές.