Ένα «όχι» για νέα στρατιωτική βοήθεια εισέπραξε η Ουκρανία την ίδια ημέρα που ένας από τους ανώτατους αξιωματούχους του Κιέβου προειδοποίησε ότι τα στρατεύματα ξεμένουν από πυρομαχικά.
Ειδικότερα, την Πέμπτη, η γερμανική Bundestag ψήφισε συντριπτικά «όχι» για την παράδοση πυραύλων Taurus στο Κίεβο, διαψεύδοντας τις ελπίδες της Ουκρανίας να λάβει περισσότερα όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Η πρόταση απορρίφθηκε από το Βερολίνο λόγω ανησυχιών ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας, προκαλώντας πιθανώς την επέκταση του πολέμου από τη Μόσχα εμπλέκοντας τη Γερμανία και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τη γερμανική Deutsche Welle.
Πάντως ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος αντιτάχθηκε σθεναρά στην αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα θα δεσμεύσει 7 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία φέτος.
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Ουκρανία έλαβε πακέτο βοήθειας που περιελάμβανε εξοπλισμό, όπως πυρομαχικά για άρματα μάχης Leopard και μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης, αλλά όχι πυραύλους ή πυρομαχικά πυροβολικού.
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ράστεμ Ουμέροφ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι το Κίεβο έχει απόλυτη ανάγκη από πυρομαχικά, σημειώνοντας ότι «η Ρωσία υπερτερεί κατά πολύ της Ουκρανίας στις καθημερινές επιθέσεις πυροβολικού» και εκτοξεύει «πέντε έως δέκα φορές περισσότερες οβίδες πυροβολικού».
«Η έλλειψη και η απουσία πυρομαχικών είναι ένα εξαιρετικά επείγον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας», είπε ο Ουμέροφ.
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μαζί».
Είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα η Ουκρανία αντιμετωπίζει ελλείψεις.
Μάλιστα τον περασμένο μήνα ο Ουκρανός ταξίαρχος Ολεκσάντρ Ταρνάφσκι είχε κάνει γνωστό ότι ο στρατός «επανασχεδιάζει» τη στρατηγική του λόγω των ελλείψεων βλημάτων πυροβολικού που παρατηρούνται «σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου».
Κάποτε η ροή στρατιωτικής βοήθειας από τους δυτικούς συμμάχους προς την Ουκρανία ήταν σταθερή, ωστόσο, πρόσφατα επιβραδύνθηκε σταδιακά.
Από τη μία, το πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους περίπου 54 δισ. δολαρίων, «πάγωσε» μετά το βέτο που άσκησε τον περασμένο μήνα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.
Από την άλλη, το αμερικανικό πακέτο βοήθειας, αξίας άνω των 60 δισ. δολαρίων, που ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, παραμένει στον «αέρα» εν μέσω της διαμάχης στο Κογκρέσο για την ασφάλεια των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού.