Συνολικά 63 δημοσιογράφοι βρίσκονταν πίσω από τα κάγκελα στην Τουρκία έως τις 3 Νοεμβρίου, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Artı Gerçek, επικαλούμενος μηνιαία έκθεση που δημοσιεύεται από την Ένωση Δημοσιογράφων Dicle Fırat (DFG).
Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τις εικαζόμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων σε βάρος μελών του Τύπου που σημειώθηκαν τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης 12 δημοσιογράφων, τρεις από τους οποίους συνελήφθησαν αργότερα. Νέες έρευνες ξεκίνησαν για ακόμα πέντε δημοσιογράφους.
Σαράντα τέσσερις δίκες σχετικά με το δημοσιογραφικό έργο συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, με τις υποθέσεις δύο δημοσιογράφων να καταλήγουν σε καταδίκη και συνολική ποινή φυλάκισης 10 ετών.
Επτά δημοσιογράφοι φέρεται να υπέστησαν κακομεταχείριση, πέντε ισχυρίστηκαν ότι δέχθηκαν απειλές και ένας φέρεται να δέχθηκε επίθεση.
Όσον αφορά τη διαδικτυακή λογοκρισία, η έκθεση ανέφερε ότι έξι ιστότοποι, 2.022 άρθρα ειδήσεων και 682 αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαγορεύτηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.
Την περασμένη εβδομάδα η τουρκική Αστυνομία προσήγαγε τρεις δημοσιογράφους με την κατηγορία της διάδοσης παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένου του Tolga Shardan, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη.
Πέρυσι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ψήφισε αμφιλεγόμενη νομοθεσία που ποινικοποιούσε τη διάδοση «ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών».
Από τη θέσπιση του νόμου, οι τουρκικές Αρχές έχουν συλλάβει και ασκήσει δίωξη αρκετών μελών του Τύπου καθώς και χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης βάσει αυτού.
Η Τουρκία κατατάσσεται στην 165η θέση μεταξύ 180 χωρών στον τελευταίο δείκτη ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.