Αντισυνταγματικούς έκρινε η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου και τους τέσσερις νόμους που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων για το θέμα των πλειστηριασμών των ενυπόθηκων ακινήτων.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η Ολομέλεια του Ανωτάτου εντόπισε παραβίαση της αρχής διάκρισης των εξουσιών, καθώς και των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την ελευθερία του συμβάλλεσθαι και το δικαίωμα πρόσβασης στα δικαστήρια σε κάποια από τα άρθρα των 4 νομοθετημάτων.
Ανακοινώνοντας τις γνωματεύσεις του Ανωτάτου για κάθε αναφορά ξεχωριστά, ο Πρόεδρος Μύρωνας Νικολάτος ανέφερε ότι από τη στιγμή που εντοπίστηκαν παραβιάσεις σε άρθρα που αποτελούν τον πυρήνα του κάθε νομοθετήματος, δεν εξετάστηκε η αντισυνταγματικότητα άλλων άρθρων.
Στις δηλώσεις του, εξερχόμενος του Ανωτάτου, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι η κυβέρνηση συμφωνούσε με κάποιες από τις πρόνοιες των νομοθετημάτων, προσθέτοντας ότι μερικές από αυτές «θα ενσωματωθούν τελικά είτε σε άλλα νομοσχέδια, είτε μέσα στον κυρίως νόμο με κάποια άλλη ευκαιρία».
Εντούτοις, σημείωσε, «ήταν η θέση μας ότι δεν είχαν γίνει με το σωστό τρόπο και κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης έτσι ώστε να μην προσκρούουν σε διατάξεις του Συντάγματος». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προσβάλλει τη συνταγματικότητα των τεσσάρων αυτών νομοθετημάτων».
«Είναι η γνωμάτευση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι πράγματι και τα τέσσερα αυτά νομοθετήματα παρουσιάζουν προβλήματα συνταγματικής φύσεως, με αποτέλεσμα οι νόμοι στο σύνολο να μην μπορούν να σταθούν και επομένως εκπίπτουν, δηλαδή έρχονται σε τέλος», είπε.
Με αυτόν τον τρόπο, επεσήμανε ο κ. Κληρίδης, «βοηθείται η χώρα να προχωρήσει μπροστά χωρίς οποιαδήποτε πλέον εμπόδια».