Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Άσαντ στην Κίνα για δώσει στον «Δράκο» γη και ύδωρ δεκάδων δισ. δολαρίων

Ο Άσαντ στην Κίνα για δώσει στον «Δράκο» γη και ύδωρ δεκάδων δισ. δολαρίων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ προσγειώθηκε την Πέμπτη 21/9 στην Κίνα όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο.

Η συνάντηση στην κινεζική πρωτεύουσα είναι άλλη μια ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής του Πεκίνου στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Αλ Άσαντ αναμένεται να παραστεί στην τελετή έναρξης των Ασιατικών Αγώνων στην ανατολική πόλη Χανγκζού το Σάββατο 23/9, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Το γραφείο του Σύρου ηγέτη δήλωσε νωρίτερα ότι προσκλήθηκε από τον κ. Σι και θα συνοδεύεται από υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία.

Ο υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου της Συρίας, Μοχάμεντ αλ Χαλίλ, είναι μέρος της αντιπροσωπείας.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, που ξεκίνησε το 2011, έχει σκοτώσει περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους και έχει καταστρέψει υποδομές και βιομηχανίες της Συρίας.

Η Δαμασκός ελπίζει ότι η Κίνα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Συρίας, η οποία αναμένεται να κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Συρία προσχώρησε πέρυσι στην Πρωτοβουλία Belt and Road (Νέος Δρόμος του Μεταξιού) της Κίνας, μια κινεζική ενέργεια ήπιας δύναμης σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, για να επεκτείνει η Κίνα την επιρροή της στις αναπτυσσόμενες χώρες μέσω έργων υποδομής.

Το Πεκίνο από καιρό παρέχει στη Δαμασκό διπλωματική υποστήριξη, ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου είναι μόνιμο μέλος.

Έχει χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας του οκτώ φορές για να μπλοκάρει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ κατά της κυβέρνησης του Αλ Άσαντ, με το τελευταίο βέτο να είναι τον Ιούλιο του 2020.

Αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες έχουν επίσης πραγματοποιήσει διμερείς επισκέψεις όλα αυτά τα χρόνια.

Η πρώτη επίσκεψη του Αλ Άσαντ στην Κίνα ήταν το 2004, ένα χρόνο μετά την, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εισβολή των δυτικών στο γειτονικό Ιράκ και σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον ασκούσε πίεση στη Συρία.

Κατά τη διάρκεια των Ασιατικών Αγώνων, ο κ. Σι θα συναντήσει ξένους ηγέτες.

Θα πραγματοποιήσει δείπνο καλωσορίσματος και θα πραγματοποιήσει «διμερείς δραστηριότητες» την Παρασκευή και το Σάββατο, πρόσθεσε το υπουργείο.

Τον περασμένο χρόνο, η Κίνα αύξησε τις διπλωματικές της προσπάθειες στον αραβικό κόσμο, κυρίως βοηθώντας στη σύναψη συμφωνίας για την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας τον Μάρτιο.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιήθηκαν στο Ιράκ, την Ιορδανία και το Ομάν.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στο Πεκίνο τον Ιούνιο, ο κ. Σι πρότεινε μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, αν και υπήρξαν ελάχιστες ενδείξεις προόδου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή στο σαμποτάζ στη Βαλτική

Ο ψυχασθενής Ερντογάν θέλει ο Τραμπ να αποκηρύξει Ισραήλ και Κούρδους

Γερμανία σε Κίνα: Αν επιβεβαιωθεί ότι παραδίδει drones στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα υπάρξουν συνέπειες

Ο Νίκος Δένδιας με τους συμμάχους μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Νταβούτογλου θέλει η Τουρκία «να τα βρει» με τους Κούρδους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr