Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανικός Τύπος: Όταν οι «σερίφηδες» του Έβρου συλλαμβάνουν μετανάστες

Γερμανικός Τύπος: Όταν οι «σερίφηδες» του Έβρου συλλαμβάνουν μετανάστες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εκτενές ρεπορτάζ της taz για τους «σερίφηδες του Έβρου». Επίσης, δημοσιεύματα στο γερμανόφωνο τύπο για την κλιματική αλλαγή και τον τυφώνα Ντάνιελ σε Ελλάδα και Λιβύη.

Τον Αύγουστο μαίνονταν ταυτόχρονα πολλές δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα.

«Στην περιοχή του Έβρου, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι ντόπιοι κατηγορούν τους μετανάστες για τις φωτιές – και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτοδικούν», γράφει δημοσίευμα στην εφημερίδα taz:

«Όλο και περισσότεροι κάτοικοι στην περιοχή του Έβρου ξεσηκώνονται κατά των μεταναστών, κατηγορώντας τους για εμπρησμούς.

»Για τους ίδιους τους μετανάστες η περιοχή είναι μόνο μία ενδιάμεση στάση στη διαδρομή τους.

»Για πολλούς προορισμός είναι η Γερμανία.

»Ντόπιοι τους σταματούν, προχωρούν οι ίδιοι σε συλλήψεις, ενώ στη συνέχεια τους παραδίδουν στην αστυνομία.

»Πρόκειται για μία νέα κλιμάκωση του Μεταναστευτικού», αναφέρει ο συντάκτης της γερμανικής εφημερίδας, ο οποίος ήρθε σε επαφή με ανθρώπους στην περιοχή.

»Πήρε μάλιστα συνεντεύξεις από πυρόπληκτους κτηνοτρόφους μέχρι και «αυτοαποκαλούμενους σερίφηδες» καθώς και από τον πρώην υποψήφιο βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Γιάννη Δερμεντζόγλου, καταγράφοντας τα «αφηγήματά» τους για την ευθύνη των μεταναστών στις φωτιές.

Ο δημοσιογράφος γράφει χαρακτηριστικά για έναν τους «αυτοαποκαλούμενους σερίφηδες του Έβρου»:

«Ο Χρήστος Καπνάς συλλαμβάνει μετανάστες. Στον δρόμο, σε χωράφια, σε δάση, σε σπίτια, σεπροσωρινές κατοικίες μεταναστών. Παντού. Στοχευμένα. Με συνέπεια.

»Σύμφωνα με τον Καπνά, οι “Λαθρομετανάστες” (σ.σ. όπως ο ίδιος ο Καπνάς τους αποκαλεί) εμφανίζονται σε ομάδες. Πέντε, δέκα ή είκοσι ατόμων.

»Κυρίως νεαροί άνδρες. Αφού περάσουν τα σύνορα, πετούν τα διαβατήριά τους.

»”Γνωρίζω τις διαδρομές τους. Τους σταματάω, τους ζητάω τα ονόματά τους, τα χαρτιά τους. Αν δεν έχουν χαρτιά, τους προστάζω με δυνατή φωνή να σταματήσουν. Δεν κουβαλάω όπλο. Μια ξεκάθαρη προσταγή είναι αρκετή για να τους τρομάξει”:

»”Δεν θα συζητήσω μαζί σας!” Συμμορφώνονται, πέφτουν στα γόνατα – και το θέμα τελειώνει εκεί. Καλώ την αστυνομία”.

»Μόνο σπάνια κάποιος αντιστέκεται, λέει ο Καπνάς.

»”Ίσως κάποιος από αυτούς να επιχειρήσει να συζητήσει, να διαπραγματευτεί. Αν κάποιος με αγγίξει, τον ρίχνω αμέσως στο πάτωμα και τον δένω”. Με τι; “Με τα κορδόνια των παπουτσιών του”.

»Οι αστυνομικοί τον γνωρίζουν. Μετά από δέκα ή δεκαπέντε λεπτά, η αστυνομία έρχεται και παίρνει τους μετανάστες, λέει ο Καπνάς.

»Δεν γνωρίζει αν τους πηγαίνουν στο αστυνομικό τμήμα ή τους επαναπροωθούν στην Τουρκία.

»Πόσες φορές έχει συλλάβει μετανάστες; “Περίπου πεντακόσιες φορές τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια”».

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει το δημοσίευμα της taz κλείνοντας το ρεπορτάζ, «Η φωτιά στον Έβρο μπορεί να έχει σβήσει, ο πόλεμος όμως των αφηγημάτων για τις ευθύνες συνεχίζεται».

Κλιματική αλλαγή και ανθρώπινος παράγοντας

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χιλιάδες αγνοούνται ακόμη: Ο τυφώνας Ντάνιελ έφερε την καταστροφή στη Μεσόγειο. Μία νέα έρευνα του World Weather Attribution (WWA) για την κλιματική αλλαγή και το ρόλο αυτής στην ένταση του τυφώνα Ντάνιελ βρίσκεται σε περίοπτη θέση στις στήλες και τις ιστοσελίδες γερμανόφωνων μέσων:

«Το καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαδεύτηκε από πυρκαγιές και καύσωνες. Όταν ο τυφώνας Ντάνιελ διέσχιζε τη χώρα, έκαιγαν ακόμη φωτιές σε κάποιες περιοχές, “γεγονός που έφερε στα όρια τους πόρους και δυνατότητες αντιμετώπισης”.

»Η αποψίλωση των δασών και η αστικοποίηση είχαν επίσης αλλάξει το τοπίο – αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των ανθρώπων που τώρα πλήττονται από πλημμύρες.

»Για να διαπιστώσουν το ρόλο της κλιματικής αλλαγής στα φαινόμενα των βροχοπτώσεων, οι επιστήμονες μελέτησαν κλιματικά δεδομένα και προσομοιώσεις, συγκρίνοντάς τα με ιστορικά δεδομένα», γράφει το περιοδικό Spiegel στην ιστοσελίδα του για την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε χθες, Τρίτη.

Βέβαια, όπως συμπληρώνει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, «τόσο η ομάδα των ερευνητών του WWA όσο και άλλοι ερευνητές υπογραμμίζουν σε δηλώσεις τους ότι οι ακραίες βροχοπτώσεις δεν οδήγησαν από μόνες τους στις καταστροφές που συνέβησαν, αλλά πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγόντων, που επηρεάζονται κατά κύριο λόγο από τον άνθρωπο».

Πηγή: dw.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πάρος: Δέκα ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο και έδειραν τον αδελφό του – Συνελήφθη 16χρονος

Κύμη Ευβοίας: «Το είδα σαν κάτι σημαδιακό, ότι υπήρχε κάτι κακό μέσα του και βγήκε με τον αγιασμό» λέει η 26χρονη που σκότωσε τον πατέρα της

Κρήτη: «Ο 33χρονος είχε αποπειραθεί να σκοτώσει κι άλλον – Είχε μετατρέψει το αυτοκίνητο σε μηχανή πολέμου»

Κύμη Εύβοιας: Περιέγραψαν πώς έπνιξαν τον πατέρα τους ο 22χρονος γιος και ο 29χρονος γαμπρός

Ο 14χρονος γιος του αστυνομικού της Βουλής «έχει αρχίσει να επιρρίπτει ευθύνες και στη μητέρα»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr