Η τουρκική κυβέρνηση εξέπληξε τους κατοίκους των τουρκοκρατούμενων εδαφών της βόρειας Συρίας διορίζοντας έναν μοναδικό ενιαίο κυβερνήτη για να επιβλέπει τις περιοχές κατοχής της και τις φιλοτουρκικές ένοπλες ισλαμιστικές φατρίες στην περιοχή, παρά τις πολλές σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το συνεχιζόμενο χάος ασφαλείας.
Τον περασμένο μήνα, μια τουρκική εφημερίδα δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει ένα διοικητικό σύστημα σε 13 περιοχές στη βόρεια Συρία με βάση την αρχή του ενιαίου κυβερνήτη.
Ένας διαχειριστής στο Τοπικό Συμβούλιο της Αφρίν/Εφρίν, που συνδέεται με την υποστηριζόμενη από την Τουρκία Προσωρινή Κυβέρνηση της συριακής ισλαμιστικής αντιπολίτευσης, εξήγησε ότι το σύστημα ενιαίου κυβερνήτη στοχεύει στην επιβολή ενιαίων αποφάσεων και εντολών, αποφεύγοντας τις διαφορές που χαρακτήριζαν αποφάσεις που εκδόθηκαν από τις τρεις περιοχές που διέπουν τις 13 περιοχές στη βόρεια Συρία, από την Τζιντίρες έως την Ρας αλ Αΐν.
Ο Τούρκος κατοχικός κυβερνήτης θα συντονίζει άμεσα τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των τοπικών συμβουλίων που είναι αρμόδια για αυτές τις περιοχές.
«Το σχέδιο που προτείνει η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει τις πτυχές της ασφάλειας και του στρατιωτικού χάους και αγνοεί τις παραβιάσεις των [ισλαμιστικών ενόπλων] φατριών κατά τις προηγούμενες περιόδους, επιπλέον της διαφθοράς και της κατάχρησης θέσης από τους επτά συντονιστές που επόπτευαν τις περιοχές σύμφωνα με εντολές από το Χατάι (Αντιόχεια), την Γκαζιαντέπ και την Ούρφα», είπε ο διαχειριστής στην ιστοσελίδα North Press.
Σύμφωνα με τον διαχειριστή, ο διορισμός ενός μόνο κυβερνήτη για τη βόρεια Συρία στοχεύει να ενισχύσει τις αποφάσεις και τα σχέδια της Τουρκίας.
Η κίνηση αυτή ενισχύει περαιτέρω την πολιτική εκτουρκισμού που εφαρμόζεται σε ιδρύματα και ζωτικές εγκαταστάσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα ενοποιημένους νόμους που δεν είναι διχασμένοι όπως οι προηγούμενοι.
Ο Τζαλάλ Σάουι, δικηγόρος με έδρα την τουρκοκρατούμενη Αζάζ, είπε:
«Το προηγούμενο σύστημα των επτά κυβερνητών, που εφαρμόστηκε μετά από στρατιωτικές επιχειρήσεις όπως Πηγή Ειρήνης, Ασπίδα του Ευφράτη και Κλάδος Ελιάς, οδήγησε σε στρατιωτικό χάος και ανασφάλεια που θα χρειαστούν χρόνια για να διορθωθεί», εξήγησε στο North Press.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξε μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση όπλων, ναρκωτικών, εμπορίας ανθρώπων, ακόμη και εκμετάλλευσης παιδιών σε ύποπτα έργα».
Το σχέδιο στοχεύει στην εκπλήρωση των συμφερόντων της Τουρκίας στη βόρεια Συρία διοικητικά και από πλευράς υπηρεσιών για την αύξηση της εθελοντικής επιστροφής Σύρων προσφύγων στην περιοχή μετά την υλοποίηση πολλών στεγαστικών έργων με την υποστήριξη των χωρών του Κόλπου [δηλαδή το Κατάρ].
«Μπορεί να γίνουμε μάρτυρες πιο αυστηρών αποφάσεων για την ενίσχυση της πολιτικής εκτουρκισμού στην περιοχή στο μέλλον, παρά το γεγονός ότι εφαρμόζεται ήδη από τον έλεγχο της περιοχής από την Τουρκία, ειδικά στην Αφρίν», προσθέτει.
Ο νέος κυβερνήτης θα υπάγεται άμεσα στην Άγκυρα, σε αντίθεση με τους προηγούμενους επτά κυβερνήτες που ενεργούσαν υπό τις διαταγές των κυβερνητών του Χατάι, της Γκαζιαντέπ και της Σανλιούρφα (Ούρφα).
Ο Χουσάμ αλ Χαζούρι, ένας ακτιβιστής από τη Χομς που κατοικεί στην Αφρίν, λέει:
«Το αρχικό έργο του κυβερνήτη θα επικεντρωθεί στον επαναπροσδιορισμό των διοικητικών σχέσεων με τα τοπικά συμβούλια, χωρίς σημαντικό αντίκτυπο στους τομείς του στρατού και της ασφάλειας. Αυτό σημαίνει τη συνέχιση του χάους ασφαλείας».