Διαβάστε σχετικά για Ευφράτης Ποταμός, Ιράκ, Κλιματική Αλλαγή, Νερό, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Τίγρης,
Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ιράκ προειδοποίησε ότι «η εποχή του παγκόσμιου βρασμού έχει πράγματι ξεκινήσει», καθώς η χώρα συνεχίζει να μαστίζεται από μια επίμονη ξηρασία.
«Όταν στεκόμαστε σε καύσωνα σε αυτό το σημαδεμένο τοπίο, αναπνέοντας αέρα μολυσμένο από τις πολλές εκλάμψεις αερίου που καλύπτουν την περιοχή, ήταν σαφές για μένα ότι η εποχή του παγκόσμιου βρασμού είχε πράγματι ξεκινήσει», είπε ο Βόλκερ Τουρκ για την εμπειρία του στο Ιράκ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναγνωρίσει το Ιράκ ως ένα από τα πιο ευάλωτα έθνη στον κόσμο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Μια παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας, που προκύπτει από τις μειωμένες βροχοπτώσεις και την κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων, συνεχίζεται εδώ και χρόνια.
Το Υπουργείο Υδάτινων Πόρων του Ιράκ προειδοποίησε πρόσφατα ότι τα επίπεδα του νερού φέτος έχουν φτάσει στο ιστορικό χαμηλό.
Το Ιράκ έχει περιορισμένο αριθμό δεξαμενών, φραγμάτων και ποταμών.
Οι ποταμοί Ευφράτης και Τίγρης, που πηγάζουν από τη γειτονική Τουρκία και διαρρέουν τη Συρία, διασχίζουν το Ιράκ προτού συγκλίνουν και φτάσουν στον Περσικό Κόλπο.
Αυτά τα δύο ποτάμια είναι τα μεγαλύτερα της χώρας.
Η χώρα μοιράζεται επίσης υδάτινους πόρους με το Ιράν στο λιμάνι Faw και στον Περσικό Κόλπο στη Βασόρα.
Λόγω της περιορισμένης παροχής νερού, οι υδατικοί πόροι του κράτους μειώνονται, οδηγώντας σε όλο και πιο δυσμενείς επιπτώσεις στη γεωργία και τη γεωργία ιδίως στις νότιες επαρχίες.