Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανατολίτικη υστερία στον τουρκικό Τύπο επειδή οι Αμερικανοί θέλουν νέες βάσεις στα ελληνικά νησιά

Ανατολίτικη υστερία στον τουρκικό Τύπο επειδή οι Αμερικανοί θέλουν νέες βάσεις στα ελληνικά νησιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τίτλο «Αμερικανοί βουλευτές απαιτούν τη δημιουργία νέων βάσεων στο Αιγαίο» δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Hürriyet ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη από Αθήνα, όπου, μ.ά., υποστηρίζονται τα ακόλουθα:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, μετά από πρόταση της βουλευτή των Δημοκρατικών Grace Meng, πρόσθεσε άρθρο στο σχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2024, με σκοπό «τη σύνταξη ερευνητικής έκθεσης για την ίδρυση νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, ιδίως στα νησιά του Αιγαίου».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, ένα από τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, ζήτησε να διερευνηθούν οι δυνατότητες δημιουργίας νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, με πρόταση της βουλευτή των Δημοκρατικών της Νέας Υόρκης Grace Meng, τροποποιήθηκε η ρήτρα για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα στον νόμο για την Εξουσιοδότηση περί Εθνικής Άμυνας (NDAA), ο οποίος περιλαμβάνει τις ετήσιες αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ζητά από τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ να ετοιμάσουν κοινή έκθεση για τις αμυντικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ προς τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου εντός δύο μηνών από την έγκριση του τελικού αμυντικού προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτών των εκθέσεων, ζητείται να εξεταστούν οι δυνατότητες δημιουργίας πρόσθετων βάσεων στην Ελλάδα, κυρίως στα ελληνικά νησιά, ή αύξησης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα αυτή.

Επιπλέον, ζητήθηκε να διευκρινιστούν τα δικαιώματα που παραχωρούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τις στρατιωτικές βάσεις στο επικαιροποιημένο πρωτόκολλο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών στις 14 Οκτωβρίου 2021 και να ενημερωθούν οι αρμόδιες επιτροπές για τις επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν στις βάσεις αυτές στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η Αθήνα ικανοποιημένη

Η πρόταση που ψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοινώθηκε στις ελληνικές εφημερίδες με τους τίτλους «Οι Αμερικανοί αποβιβάζονται στα νησιά» και «Η Βουλή των Αντιπροσώπων προτείνει νέες βάσεις στο Αιγαίο».

Η εφημερίδα «Τα Νέα» έγραψε ότι αν η πρόταση συμπεριληφθεί στον τελικό αμυντικό προϋπολογισμό, το θέμα της δημιουργίας νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα θα μπορούσε να συζητηθεί το νωρίτερο το 2026, αλλά σε κάθε περίπτωση η πρόταση αποτελεί θετική εξέλιξη για την Αθήνα.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Efsyn ανέφερε ότι σε διπλωματικούς κύκλους θεωρείται σχεδόν αδύνατο να συμπεριληφθεί η πρόταση Meng στην τελική έκδοση του NDAA.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για τα νομοσχέδια σχετικά με τον NDAA που ετοιμάζουν ξεχωριστά τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία.

Το κοινό σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα σταλεί στη συνέχεια στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για έγκριση.

Στο νησί της Σκύρου

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (MCDA) το 2021, τέθηκε το θέμα της δημιουργίας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο νησί της Σκύρου στο κεντρικό Αιγαίο, αλλά δεν επιτεύχθηκε κάποιο συμπέρασμα.

Ο τότε ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι η πρόταση για το νησί της Σκύρου είχε γίνει από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια αποσύρθηκε από τις ίδιες.

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, από την άλλη πλευρά, είχαν υποστηρίξει ότι η πρόταση προήλθε από την ελληνική πλευρά, αλλά οι ΗΠΑ «απέρριψαν την πρόταση για να αποφύγουν προβλήματα με την Τουρκία».

Αμερικανικά στρατεύματα σε 5 τοποθεσίες

Στο πλαίσιο της συμφωνίας MCDA, η Ελλάδα έχει παραχωρήσει στις ΗΠΑ τους στρατώνες «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, 40 χιλιόμετρα από την Τουρκία, τους στρατώνες «Γεωργούλα» κοντά στην πόλη του Βόλου και την περιοχή δοκιμαστικών πυρών 92 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν μεγάλη ναυτική και αεροπορική βάση στη Σούδα της Κρήτης, έχουν επίσης αναπτύξει ελικόπτερα και UAV στην ελληνική αεροπορική βάση Στεφανοβίκειο κοντά στην πόλη του Βόλου.

Με τίτλο «Νέο στρατιωτικό σχέδιο στα “ελληνικά νησιά” [σσ. τα εισαγωγικά στο πρωτότυπο] – Πρόταση ΗΠΑ για βάσεις στα ελληνικά νησιά» δημοσιεύεται στην ισλαμιστική φιλοκυβερνητική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Yeni Şafak ρεπορτάζ με πρωτοσέλιδη αναφορά, το οποίο, μ.ά., υποστηρίζει τα κάτωθι:

«Οι ΗΠΑ έλαβαν ένα μέτρο που θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ηρεμία στο Αιγαίο Πέλαγος.

»Αποκαλύφθηκε ότι προστέθηκε ένα πρόσθετο άρθρο στο νόμο για την Εξουσιοδότηση περί Εθνικής Άμυνας που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο περιλαμβάνει την πιθανή δημιουργία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων σε “ελληνικά νησιά” [σσ. τα εισαγωγικά στο πρωτότυπο].

»Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι επισημάνθηκαν νησιά στο Αιγαίο, όπως η Λήμνος, τα οποία πρέπει να έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

»Οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτικές βάσεις σε ελληνικό έδαφος στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και την Κρήτη.

»Έγινε μια κίνηση από τις ΗΠΑ που θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ηρεμία στο Αιγαίο Πέλαγος.

»Η πρόταση που κατέθεσε η Grace Meng, μέλος του Κογκρέσου από το σώμα τις Βουλής των Αντιπροσώπων και από την παράταξη των Δημοκρατικών, προκειμένου να προστεθεί στον νόμο για την Εξουσιοδότηση περί Εθνικής Άμυνας, έγινε ομόφωνα δεκτή.

»Με το πρόσθετο άρθρο ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων από τις ΗΠΑ στα “ελληνικά νησιά” του Αιγαίου [σσ. τα εισαγωγικά στο τουρκικό κείμενο].

»Καταγράφηκε ότι το υιοθετηθέν σκανδαλώδες πρόσθετο άρθρο ελήφθη υπόψη στο πλαίσιο τις Κοινής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας τον Οκτώβριο του 2021».

Πρόσθετο άρθρο από το ελληνικό λόμπι

Στο περιεχόμενο του πρόσθετου άρθρου τις Δημοκρατικής βουλευτή Meng, η οποία εκλέγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τη Νέα Υόρκη, όπου το ελληνικό λόμπι έχει μεγάλη επιρροή, ζητείται από τις Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν από κοινού τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση σχετικά με την αμυντική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και τις Ελλάδας, που θα περιλαμβάνει ενδεχόμενες πρόσθετες στρατιωτικές βάσεις και την επέκταση τις αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας, ιδίως στα «ελληνικά νησιά» [σ.σ.. τα εισαγωγικά στο τουρκικό δημοσίευμα].

Ειδικό άρθρο που προστίθεται στη συμφωνία

«Δεν διευκρινίστηκε αν με τον όρο “ελληνικά νησιά” [σ.σ. τα εισαγωγικά στο πρωτότυπο] στο σκανδαλώδες άρθρο η έννοια εμπεριέχει και τα Νησιά του Αιγαίου, τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες τις Λωζάνης και των Παρισίων υπό τον όρο να παραμείνουν σε αποστρατικοποιημένο καθεστώς και να μην εξοπλιστούν.

»Ωστόσο, ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην ελληνική εφημερίδα Καθημερινή έδειξε ότι αυτός μπορεί να είναι ο στόχος τις Αθήνας.

»Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τις ελληνικής εφημερίδας, σημειώνεται ότι η φράση “σε όλη την Ελλάδα”, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό της γεωγραφικής θέσης των στρατιωτικών βάσεων στην αμυντική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον το 2021, θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τα εν λόγω νησιά».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ειδικός προσδιορισμός, που εισήχθη στη συμφωνία από την τότε ελληνική κυβέρνηση, χρησιμοποιήθηκε από την Ελλάδα για να προτείνει τη Λήμνο και τη Σκύρο ως νησιά που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αμερικανική στρατιωτική παρουσία, αλλά και για να τονίσει την ανάγκη ύπαρξης βάσης στην Αλεξανδρούπολη στη βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη τις Λωζάνης, η Λήμνος είναι μεταξύ των νησιών που πρέπει να παραμείνουν σε αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

Σχέδιο άρσης του καθεστώτος

Εκτιμάται ότι η Ελλάδα, λένε οι Τούρκοι, θέλει να χρησιμοποιήσει την Ουάσιγκτον ως προπέτασμα προκειμένου να άρει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών με την ενεργοποίηση μέσω Λήμνου του σκανδαλώδους πρόσθετου άρθρου που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, καθώς και να δημιουργήσει μια de facto κατάσταση στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα και το ελληνικό λόμπι στοχεύουν τις να φέρουν τις ΗΠΑ και την Τουρκία αντιμέτωπες στο Αιγαίο, υποστηρίζουν οι Τούρκοι.

Απαιτείται συναίνεση των 2 σωμάτων του Κογκρέσου

Η τελική αποδοχή του πρόσθετου άρθρου θα καθοριστεί μετά τις διαπραγματεύσεις για τον νόμο για την Εξουσιοδότηση περί Εθνικής Άμυνας, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν μεταξύ της Γερουσίας που ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα και της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Εάν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, ο νόμος θα πάει στο γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για υπογραφή.

6 βάσεις συμπεριλαμβανομένης της Αλεξανδρούπολης

Οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτικές βάσεις σε ελληνικό έδαφος στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και την Κρήτη.

Η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, μόλις 20 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, είναι εξοπλισμένη με δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιωτικά ελικόπτερα.

Η θέση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου

Τα νησιά Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Χίος, Ψαρρά, Σάμος και Ικαρία σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923 βρίσκονται υπό την κυριαρχία της Ελλάδας υπό τον όρο ότι θα παραμείνουν σε αποστρατικοποιημένο καθεστώς, επιμένουν οι Τούρκοι.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η κυριαρχία των οποίων μεταβιβάστηκε από την Ιταλία στην Ελλάδα υπό τον όρο του μη εξοπλισμού, αποκαλούνται Δωδεκάνησα, εξηγούν οι Τούρκοι.

Τα Δωδεκάνησα αποτελούνται από 14 νησιά και όχι από 12, όπως υποδηλώνει το όνομα. Τα νησιά αυτά είναι τα εξής: Πάτμος, Λειψοί, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Νίσυρος, Αστυπάλαια, Τήλος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Σύμη, Ρόδος και Καστελλόριζο.

Με τίτλο «Οι ΗΠΑ επιδιώκουν νέες βάσεις στο Αιγαίο» δημοσιεύεται στην προσκείμενη στο συμπολιτευόμενο MHP εφημερίδα μεσαίας κυκλοφορίας Türkgün [σ. 11] ρεπορτάζ, το οποίο, μ.ά., υποστηρίζει τα κάτωθι:

«Οι ΗΠΑ, οι οποίες στέλνουν κατά καιρούς αεροπλανοφόρο και πολεμικά αεροσκάφη τους στη βάση της Σούδας στο ελληνικό νησί της Κρήτης, αυξάνουν ραγδαία την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Ενώ ο εξοπλισμός των νησιών με αποστρατικοποιημένο καθεστώς από την Ελλάδα προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην Τουρκία, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τη δημιουργία νέων βάσεων στα νησιά του Αιγαίου.

»Καθώς το πρόσφατο θετικό κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας τράβηξε την προσοχή, στο μεταξύ, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ειδήσεις σχετικά με το σχέδιο των ΗΠΑ στην περιοχή.

»Την ώρα που ο εξοπλισμός αποστρατικοποιημένων νησιών στο Αιγαίο από την Ελλάδα προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δημιουργήσουν νέες στρατιωτικές βάσεις στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

»Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής με τίτλο “Εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων αμερικανικών βάσεων στα ελληνικά νησιά”, το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων αμερικανικών βάσεων στα ελληνικά νησιά τέθηκε στην ημερήσια διάταξη με τροπολογία που κατέθεσε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στον αμυντικό προϋπολογισμό». […]

Με τίτλο «Οι ΗΠΑ επιδιώκουν νέες βάσεις» δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα μεσαίας κυκλοφορίας (με έδρα τη Σμύρνη) Yeni Asır ρεπορτάζ με πρωτοσέλιδη αναφορά, όπου, μ.ά., υποστηρίζονται τα ακόλουθα:

Μετά τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη στο Βίλνιους, σημειώθηκε μια εξέλιξη που θα επισκίαζε το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο ελληνικός Τύπος έγραψε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων στα ελληνικά νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς στο Αιγαίο και ότι το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Με τίτλο «Απόφαση για συσσώρευση δυνάμεων από τις ΗΠΑ στα νησιά» δημοσιεύεται στην εθνικιστική ευρασιατικού προσανατολισμού εφημερίδα περιορισμένης κυκλοφορίας Aydınlık ρεπορτάζ του Tevfik Kadan με πρωτοσέλιδη αναφορά, όπου, μ.ά., υποστηρίζονται τα κάτωθι (χωρίς αναφορά σε υποτιθέμενο “καθεστώς νησιών”):

[…] ΟΙ ΗΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΒΑΣΕΙΣ ΘΕΛΟΥΝ 20

«Η εν λόγω πρόταση της Grace Meng αποτελεί συνέχεια της διευρυμένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 2021, η οποία παρέχει στις αμερικανικές δυνάμεις πρόσβαση σε πρόσθετες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.

»Με τη συμφωνία αυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν το δικαίωμα να αναπτύσσονται σε τέσσερις ακόμη βάσεις, πέραν των πέντε στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα.

»Οι πρώτες πέντε τοποθεσίες ήταν η Βάση Έγκαιρης Προειδοποίησης Σκύρου, η Ναυτική Βάση Σαλαμίνας, και οι αεροπορικές βάσεις Καστελιού, Καλαμάτας και Ανδραβίδας.

»Τα νέα σημεία ανάπτυξης ήταν οι στρατώνες Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, οι στρατώνες Γεωργούλα στο Βόλο και η ναυτική βάση Σούδας στην Κρήτη.

»Μετά τη συμφωνία, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ αύξησαν τον αριθμό των βάσεων στη χώρα σε εννέα προς το παρόν, αλλά ότι το Πεντάγωνο ζήτησε 20 ακόμη θέσεις. […]».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Κυριάκος αρχηγός!

Ο Κούρδος «τουρκεμένος» Χακάν Φιντάν ζήτησε ξεδιάντροπα συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – Του «άνοιξε την όρεξη» ο φοβικός «γαμπρός» Γεραπετρίτης

Αμερικανικός επιστημονικός δορυφόρος εντόπισε το μυστικό αεροπλανοφόρο της Κίνας

Η Κύπρος στο ΝΑΤΟ ως «νέα Σούδα»;

Στη Βρετανία αγνώστου ταυτότητας ντρόουνς πέταξαν πάνω από αμερικανικές βάσεις

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Οι επιστήμονες βρήκαν το μέγιστο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος
Μία πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε το ανώτατο όριο ηλικίας που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές...