Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διαστημική ομπρέλα για να εμποδιστεί η αύξηση θερμοκρασίας στη Γη

Διαστημική ομπρέλα για να εμποδιστεί η αύξηση θερμοκρασίας στη Γη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Κλιματική Αλλαγή,

Η επιστημονική κοινότητα αναζητεί τρόπους παρεμπόδισης ή και αναστροφής της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της που είναι ολοένα και πιο ορατές αλλά και έντονες σε όλο τον πλανήτη σε αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Στο τραπέζι πέφτουν καθημερινά διαφόρων ειδών ιδέες και λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πολλές από αυτές είναι επαναστατικές ενώ άλλες ανήκουν στο πεδίο του φουτουριστικού και μπορεί να υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα αλλά η υλοποίηση τους μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη αν όχι απίθανο να συμβεί.

Μια τέτοια ιδέα παρουσιάζει στην επιθεώρηση «PNAS» ερευνητική ομάδα κάνοντας λόγο για μια διαστημική ομπρέλα η οποία θα λειτουργεί όπως και οι ομπρέλες στη Γη, θα μπλοκάρει δηλαδή το ηλιακό φως και άρα θα περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

«Στη Χαβάη, πολλοί χρησιμοποιούν μια ομπρέλα για να μπλοκάρουν το φως του Ηλιου καθώς περπατούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

»Σκέφτηκα, θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο για τη Γη και έτσι να μετριάσει την επικείμενη καταστροφή της κλιματικής αλλαγής;» αναφέρει ο Ιστβάν Στζαπούντι, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ο λόγος που το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ότι παγιδεύουν το ηλιακό φως γύρω από τον πλανήτη μας που θα πρέπει να απελευθερωθεί πίσω στο Διάστημα, οδηγώντας τελικά σε αύξηση της θερμοκρασίας.

Αλλά είναι ο Ήλιος και όχι τα αέρια του θερμοκηπίου που δημιουργεί τη θερμότητα στην αρχή.

Σε αυτό το δεδομένο στηρίζεται και ιδέα να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό που θα βάλει τη Γη σε σκιά.

Η ιδέα των ερευνητών είναι να κατασκευάσουμε μια τεράστια «ηλιακή ασπίδα» όπως την χαρακτηρίζουν η οποία θα τοποθετηθεί στη περιοχή Lagranze που οι βαρυτικές δυνάμεις της Γης με τον Ήλιο αλληλοεξουδετερώνονται.

Στην περιοχή αυτή έχει εγκατασταθεί και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αφού οι συνθήκες εκεί είναι ιδανικές για την παρατηρήσει του Διαστήματος.

Η κατασκευή, αποστολή και συναρμολόγηση αυτής της ασπίδας στο Διάστημα είναι από μόνο του ένα παρά πολύ δύσκολο εγχείρημα το βαθμό δυσκολίας του οποίου πολλαπλασιάζει ο τρόπος με τον οποίο η ασπίδα αυτή θα παραμένει σταθερή στη θέση της αφού σύμφωνα με το σχέδιο των ερευνητών θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να… συλλάβουμε ένα αστεροειδή και στη συνέχεια να δέσουμε πάνω του την ασπίδα με τρόπο ανάλογο με αυτόν που δένουμε ένα μπαλόνι με ένα σκοινί σε ένα σταθερό σημείο για να μην πετάξει στον ουρανό.

Με τον τρόπο αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές θα μειωθεί η ποσότητα του ηλιακού φωτός που φτάνει στη Γη και έτσι περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Πρόκειται για μια ιδέα που ανήκει σε ένα κλάδο του τομέα της γεωμηχανικής τον οποίο οι ειδικοί αποκαλούν ηλιακή γεωμηχανική.

Στο πλαίσιο αυτού του κλάδου έχουν πέσει στο τραπέζι και άλλες ιδέες όπως το να… ψεκάσουμε την ατμόσφαιρα της Γης με αερολύματα (αεροζόλ) έτσι ώστε τα σύννεφα να ανακλούν πίσω το Διάστημα μεγαλύτερες ποσότητες ηλιακού φωτός.

Μένει να δούμε την υποδοχή της ιδέας για δημιουργία μιας διαστημικής ομπρέλας, αν είναι υλοποιήσιμη και πάνω από όλα αν ακόμη και αν υλοποιηθεί μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νόμος ο πρώτος «φόρος πορδής» στον κόσμο: Η Δανία φορολογεί τα αέρια των αγελάδων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Η Μεσόγειος θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο, επισημαίνουν επιστήμονες

Βιβέκ Ραμασουάμι: Ο υπουργός που θέλει να κλείσει το FBI και να καταργήσει TikTok

ΟΤΕ: Για 3η συνεχή χρονιά επίδοση «Α» στον δείκτη Morgan Stanley Capital International (MSCI) για τις ESG πρακτικές του

Ανθεκτική Κοινωνία και Προστασία Κρίσιμων Υποδομών σε περίοδο Ειρήνης, Κρίσης και Πολέμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr