Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Από την Κύπρο ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η ΕΕ θα χρειαστεί φυσικό αέριο για πολλές ακόμα δεκαετίες και «θυμήθηκε» τη Συμμαχία της Ανατ. Μεσογείου

Από την Κύπρο ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η ΕΕ θα χρειαστεί φυσικό αέριο για πολλές ακόμα δεκαετίες και «θυμήθηκε» τη Συμμαχία της Ανατ. Μεσογείου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Για πρώτη φορά κι αφού «καθυστέρησαν» οι εθνικοί ενεργειακοί σχεδιασμοί επί μία τετραετία, την πρώτη τετραετία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε τη Δευτέρα 31/7, στις κοινές του δηλώσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη από την Κύπρο, σε «ενεργειακή συνεργασία» Αθήνας, Λευκωσίας και Ιεροσολύμων, λόγω όπως είπε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που εξαιτίας της υπήρξε «αναδιάταξη» -όπως φρόντισε να δικαιολογήσει την προηγούμενη καθυστέρησή του- χρεώνοντας στην ΕΕ, στην πραγματικότητα ήταν το Ράιχ της κας Μέρκελ κι όχι η ΕΕ, κάποιο άλλο σχεδιασμό.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ελληνοαμερικανικοί σχεδιασμοί, για έρευνα και εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ήταν ενεργοί ήδη από την κυβέρνηση Τσίπρα και τον Ιούνιο του 2019, λίγο πριν χάσει τις εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας φρόντισε να παραχωρήσει τα οικόπεδα για έρευνες στις ενεργειακές εταιρείες.

Διαβάστε σχετικά: 27 Ιουνίου 2019: Ήταν όνειρο, ο Τσίπρας το έκανε πράξη: Ξεκινάνε οι έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης

Οι Αμερικανοί τόνιζαν δημόσια και επανειλημμένα ήδη από τα χρόνια του Τσίπρα ότι τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου ήταν η «εναλλακτική» στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Ποιοι διαφωνούσαν και υπονόμευαν; Οι Γερμανοί.

Οι Γερμανοί δεν ήθελαν την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Ανατ. Μεσογείου επειδή οι ίδιοι αγόραζαν εξαιρετικά φτηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία για τις ανάγκες τους και σε αντιστάθμισμα υποχρέωναν τις χώρες της ΕΕ να προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Γερμανία ευθύνεται για την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο επειδή συνέφερε τα γερμανικά συμφέροντα.

Επίσης, οι Γερμανοί υπονόμευαν ευθέως τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου επειδή δεν τους συμφέρει Ελλάδα και Κύπρος, ως χώρες μέλη της ΕΕ, να απεξαρτηθούν από τη γερμανική «ηγεμονία».

Οι Γερμανοί θα ήταν σύμφωνοι να «βγει» το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου μόνο με συμμετοχή της Τουρκίας, γιατί πίσω από την Τουρκία έχουν κι εκείνοι μερίδιο, η SIEMENS υπονομεύει ευθέως τον αγωγό EastMed γιατί έχει συμφωνήσει να κατασκευάσει τον αγωγό της βόρειας κατεύθυνσης, δηλαδή από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Τουρκίας. Αυτές είναι οι γερμανικές δουλειές.

Όταν όμως έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τα γερμανικά (κι όχι μόνο, υπάρχει μία «παρέα» και στην Ουάσιγκτον) εμπόδια για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού της Ανατ. Μεσογείου υποχώρησαν, ωστόσο, η επιμονή κύκλων να εμπλακεί και η Τουρκία στη «δουλειά» συνεχίζεται και επικεντρώνεται στη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου, όπου μας ασκούνται πιέσεις να παραχωρήσουμε στην Τουρκία «θάλασσα» που δεν της ανήκει επειδή την έχασε με πόλεμο. Κι ό,τι χάνεται/κερδίζεται με αίμα δεν παραχωρείται με συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η ΕΕ θα χρειαστεί φυσικό αέριο για πολλές δεκαετίες ακόμα (δεν αρκεί και δεν μπορεί η πράσινη ανάπτυξη να καλύψει τις ανάγκες), αυτό είναι θετικό που το ανέφερε και το παραδέχθηκε, όπως και για πρώτη φορά έκανε μία σοβαρή γεωπολιτική προσέγγιση. Είπε:

«Συζητήσαμε βέβαια και τα ζητήματα που αφορούν την ενεργειακή μας συνεργασία, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μία πλήρη αναδιάταξη των ενεργειακών της προτεραιοτήτων.

»Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί φυσικό αέριο για δεκαετίες ακόμα και προφανώς είναι πολύ καλύτερο το φυσικό αέριο να το προμηθεύεται με σταθερό και προβλέψιμο τρόπο από χώρες είτε ευρωπαϊκές, είτε χώρες που είναι φυσικοί σύμμαχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Ισραήλ, και θα έχουμε την ευκαιρία και στη συνέχεια να συζητήσουμε σε ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια το πλαίσιο αυτής της ενεργειακής συμμαχίας».

Σημαντικό επίσης ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «θυμήθηκε» τη Συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου στη δεύτερη τετραετία του.

Ας έχει ακόμα υπόψη του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ότι το Φόρουμ για το Φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο (EMGF) δεν διαφέρει πολύ από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα που ιδρύθηκε το 1951.

Θα ήταν καλό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κοιτά μπροστά. Εξάλλου οι μεγάλες δουλειές για όλους μας είναι μπροστά, να μην ακούει τους «κατσαπλιάδες κλεφτοκοτάδες».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Να πέσουν τα τείχη»: Μία και αδιαίρετη Κύπρο ευχήθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κυρώσεις εάν η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομη συμφωνία ΑΟΖ με Συρία

Αναχώρησε από τη Λεμεσό πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα – Επίσκεψη ΥΠΕΞ Κύπρου σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Δέκα χρόνια έστηνε η Μοσάντ το κόλπο με τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ – «Θέλαμε τραυματίες, όχι νεκρούς»

Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης διόρισε ειδική εκπρόσωπο για την προστασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Εορταστικό ωράριο: Πότε αρχίζει, τι ώρες θα μένουν ανοιχτά τα καταστήματα – Τι ισχύει για τις Κυριακές
Σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα τεθεί σε ισχύ το εορταστικό ωράριο...