Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Αντίδραση Μακρόν και ΕΕ ενώ ο Πριγκόζιν της «Βάγκνερ» πανηγυρίζει

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Αντίδραση Μακρόν και ΕΕ ενώ ο Πριγκόζιν της «Βάγκνερ» πανηγυρίζει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς του Νίγηρα, ο στρατηγός Αμπντουραχαμάν Τσιανί, εμφανίστηκε την Παρασκευή 28 Ιουλίου στην κρατική τηλεόραση ως πρόεδρος του μεταβατικού συμβουλίου που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα προχθές Τετάρτη.

Η φρουρά υποκίνησε το πραξικόπημα την Τετάρτη 26 Ιουλίου και έθεσε υπό κράτηση τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζού στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μια ομάδα στρατιωτικών που εμφανίστηκαν αργότερα στην κρατική τηλεόραση δήλωσαν ότι απομάκρυναν τον Μπαζούμ από την εξουσία.

Ο σμήναρχος Αμαντού Αμπνταραμάν, που ανακοίνωσε το πραξικόπημα, δήλωσε πως οι στρατιωτικοί ενήργησαν αντιδρώντας στην επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας και την κακή διακυβέρνηση.

Ο Αμπντουραχαμάν Τσιανί επανέλαβε πως οι στρατιώτες κατέλαβαν την εξουσία λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας.

Επέκρινε επίσης την έλλειψη συνεργασίας με τις στρατιωτικές κυβερνήσεις στην Μπουρκίνα Φάσο και στο Μαλί στη μάχη απέναντι σε εξεγέρσεις στην περιοχή.

Η ανασφάλεια παρέμεινε ένα πρόβλημα αφότου ο Μπαζούμ εξελέγη το 2021 καθώς οι τζιχαντιστές που απέκτησαν ρίζες στο Μαλί το 2012, κέρδισαν έδαφος, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και εκτοπίζοντας πάνω από έξι εκατομμύρια άλλους σε όλο το Σαχέλ.

Ο Νίγηρας είναι σύμμαχος-κλειδί δυτικών χωρών εναντίον ισλαμιστικών εξεγέρσεων στη Δυτική Αφρική και ξένα στρατεύματα στρατευμάτων σταθμεύουν εκεί, περιλαμβανομένων γαλλικών και αμερικανικών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δηλώνει έτοιμος να υποστηρίξει κυρώσεις εναντίον του Νίγηρα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή 28 Ιουλίου πως είναι έτοιμος να υποστηρίξει κυρώσεις σε βάρος εκείνων που διενήργησαν το «επικίνδυνο» πραξικόπημα στον Νίγηρα, αφού η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η κατάληψη της εξουσίας φαίνεται πως δεν είναι οριστική.

Η Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη, έχει καταστήσει τον Νίγηρα ακρογωνιαίο λίθο των επιχειρήσεων της κατά των ισλαμιστών στην περιοχή του Σαχέλ τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια.

Έχει περίπου 1.500 στρατιώτες στη χώρα που υποστηρίζουν τον τοπικό στρατό, έχοντας επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της αφότου χιλιάδες στρατιώτες αποσύρθηκαν από το γειτονικό Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο έπειτα από πραξικοπήματα που έγιναν εκεί.

Αν το πραξικόπημα της Τετάρτης 26 Ιουλίου στη Νιαμέι επιτύχει, τα γαλλικά στρατεύματα μπορεί να αναγκαστούν να αποσυρθούν και από εκεί, σύμφωνα με διπλωμάτες και αναλυτές.

«Αυτό το πραξικόπημα είναι απολύτως παράνομο, εξαιρετικά επικίνδυνο για τον λαό του Νίγηρα και για όλη την περιοχή», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Το πραξικόπημα καταδικάστηκε ευρέως την Πέμπτη 27 Ιουλίου, και ο Μακρόν είπε πως θα υποστηρίξει την περιφερειακή οργάνωση των κρατών της Δυτικής Αφρικής ECOWAS αν αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις σε όσους βρίσκονται πίσω από αυτό.

Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν πει στο Reuters πως δεν είναι σαφές ακόμη ποιος ελέγχει τα πράγματα στον Νίγηρα, παρότι ο επικεφαλής του στρατού εμφανίστηκε την Πέμπτη να δηλώνει την υποστήριξή του στους πραξικοπηματίες.

«Αν με ακούτε να λέω “απόπειρα πραξικοπήματος”, είναι γιατί δεν θεωρούμε ότι τα πράγματα είναι οριστικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Παπούα Νέα Γουινέα η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

Ο Μακρόν είπε πως μίλησε με τον πρόεδρο του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος κρατείται στο προεδρικό μέγαρο και έκανε έκκληση για την αποκατάστασή του.

Η Γαλλία έχει άλλους 1.000 στρατιώτες στο Τσαντ, όπου είναι λιγότερο επικριτική για μια καθυστερημένη μετάβαση στην πολιτική διακυβέρνηση μετά το πραξικόπημα του 2021.

Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενο κύμα δυσαρέσκειας απέναντι στην επιρροή της στο Σαχέλ, το οποίο ορισμένα αντιδυτικά στοιχεία επιδίωξαν να τροφοδοτήσουν.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, το αφεντικό του ρωσικού μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ, χαιρέτισε την Παρασκευή το πραξικόπημα χαρακτηρίζοντάς το απελευθέρωση από τους δυτικούς αποικιοκράτες του Νίγηρα, αν και ο Υπουργός Εξωτερικών στη Μόσχα, ο Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Πέμπτη πως η συνταγματική τάξη πρέπει να αποκατασταθεί.

Από την Τετάρτη, ένας καταιγισμός αντιγαλλικής ρητορικής και παραπληροφόρησης στην ευρύτερη περιοχή και ο οποίος συνδέεται με τη Ρωσία επιδίωξε να τροφοδοτήσει την οργή κατά του Παρισιού για τις δραστηριότητές του στον Νίγηρα, κατηγορώντας το μεταξύ άλλων για λεηλασία πόρων για χρήση από τους πυρηνικούς του αντιδραστήρες.

Η γαλλική πυρηνική εταιρία Orano διαχειρίζεται ορυχεία ουρανίου στον βόρειο Νίγηρα, μια περιοχή που είναι επιρρεπής σε απειλές ασφαλείας.

Η εταιρία ανέφερε σήμερα ότι οι επιχειρήσεις της συνεχίζονται κανονικά και πως τα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια προμηθεύονται λιγότερο από το 10% του ουρανίου τους από τον Νίγηρα, ενώ αμφισβητεί το αν η εξόρυξή τους εκεί εξακολουθεί να είναι εμπορικά βιώσιμη.

Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το πραξικόπημα στον Νίγηρα

«Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το πραξικόπημα στον Νίγηρα.

»Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών συνιστούν σοβαρή επίθεση στη σταθερότητα και τη δημοκρατία στον Νίγηρα» αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στη δήλωσή του εκ μέρους της ΕΕ, ο κ. Μπορέλ υπογραμμίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί να κατοχυρωθούν άνευ όρων η ασφάλεια και η ελεύθερη κυκλοφορία του Προέδρου Μπαζούμ».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οποιαδήποτε παραβίαση της συνταγματικής τάξης θα έχει συνέπειες για τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Νίγηρα, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης αναστολής κάθε δημοσιονομικής στήριξης.

«Η ΕΕ παραμένει δίπλα στον λαό του Νίγηρα και επιβεβαιώνει την πλήρη δέσμευσή της στον αυστηρό σεβασμό του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στον Νίγηρα» καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τον Πούτιν στην Αν. Ευρώπη, λέει ο αρχηγός του βρετ. στρατού

«Ο ρωσικός πύραυλος έχει χαρακτηριστικά διηπειρωτικού βαλλιστικού», λέει ο Ζελένσκι – Καμία επιβεβαίωση από τη Δύση

Ουκρανία: Η επίθεση στο Ντνίπρο δεν φαίνεται να έγινε με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, λέει αξιωματούχος της Δύσης

H Ρωσία εξαπέλυσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο κατά της Ουκρανίας, λέει το Κίεβο

Τι είναι τα χάπια ιωδίου που θεωρούνται «ασπίδα» για τη ραδιενέργεια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr