Το ενδεχόμενο να κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για διάσπαση της ρωσικής άμυνας και για εδαφικά κέρδη, γίνεται όλο και πιο απειλητικό, προειδοποιούν στρατιωτικοί αναλυτές, που βλέπουν την Ουκρανική αντεπίθεση να εξελίσσεται αργά και υποτονικά.
Η αντεπίθεση του Κιέβου ξεκίνησε τον Ιούνιο μετά από μήνες προετοιμασίας, αλλά η πρόοδός της έχει απογοητεύσει όσους ήλπιζαν σε ταχύτερη ανάκτηση των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών στα νότια και ανατολικά της χώρας.
Ενώ η Ουκρανία σχεδίαζε την αντεπίθεσή της κατά τη διάρκεια του χειμώνα -την ώρα που περίμενε περισσότερο στρατιωτικό υλικό από τους συμμάχους της- οι ρωσικές δυνάμεις οχύρωναν σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις τους δημιουργώντας πρώτη γραμμή 900 χιλιομέτρων, από τα σύνορα Χάρκοβο-Λουχάνσκ στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, προς τη Χερσώνα στα νοτιοδυτικά.
«Σκληρό» το ρωσικό μέτωπο
Στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η Ουκρανία έρχεται τώρα αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες γραμμές ρωσικής άμυνας που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν βάθος 30 χιλιομέτρων και αποτελούνται από ναρκοπέδια, αντιαρματικά εμπόδια και εκτεταμένα δίκτυα χαρακωμάτων και καταφυγίων που καλύπτονται από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυροβολικό και ελικόπτερα.
Για τον Μάικλ Κλαρκ, αμυντικό αναλυτή και πρώην γενικό διευθυντή του think tank Royal United Services Institute (RUSI), υπάρχει ο κίνδυνος η πρώτη φάση της αντεπίθεσης, που έχει σχεδιαστεί για να διερευνήσει την άμυνα της Ρωσίας, να διαρκέσει πολύ.
Παρατεταμένο το πρώτο στάδιο
«Πάντα προοριζόταν να είναι μια επίθεση δύο φάσεων, με ένα είδος ανιχνευτικής πρώτης φάσης για να να εντοπιστούν αδυναμίες στο ρωσικό μέτωπο, ακολουθούμενη από μια δεύτερη φάση όπου θα έριχναν στην μάχη το “βαρύ πυροβολικό” τους.
»Ακόμη βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο, που έχει διαρκέσει περισσότερο από ό,τι περίμεναν», δήλωσε ο Κλαρκ στο CNBC την Τετάρτη.
Πιέσεις να αρχίσει η δεύτερη φάση
Όπως ωστόσο σημείωσε, είναι πιθανόν η πίεση του να ωθήσει την Ουκρανία να αναπτύξει στρατιωτικές μονάδες που προορίζονται για την δεύτερη φάση της αντεπίθεσης, νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί – κάτι που, όπως είπε, ελπίζει η Ρωσία.
Κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο, η Ουκρανία να αποδυναμώσει τον κύριο όγκο των δυνάμεών της.
«Δεν είμαι απαισιόδοξος για αυτή την επίθεση, αλλά οι κίνδυνοι να μην πετύχει αυξάνονται όσο περνούν οι μέρες».
Ο πιο πιεστικός περιορισμός είναι η αλλαγή του καιρού, με την διαβόητη «εποχή της λάσπης» το φθινόπωρο που θα κάνει την επίθεση πολύ πιο δύσκολη και ενίοτε -με τους δύσβατους δρόμους – πρακτικά αδύνατη.
Ελάχιστα τα κέρδη
Η έκταση της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ουκρανία έγινε εμφανής όταν η αρχική δυναμική της αντεπίθεσης, εξανεμίστηκε με την Ουκρανία να ανακτά μόνο κάποια κατεχόμενα χωριά στο νότο.
Το Κίεβο λέει ότι οι δυνάμεις του διεξάγουν αντεπιθέσεις σε τουλάχιστον τρεις περιοχές και επιχειρούν εν μέσω αυξημένων ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του έχουν απελευθερώσει περίπου 210 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατεχόμενων εδαφών από τον Ιούνιο αν και υπάρχει παραδοχή ότι οι επιχειρήσεις εξελίσσονται αργά.
«Δεδομένων των συνθηκών, πάμε καλά»
«Αν σκεφτείτε ότι διεξάγουμε αυτές τις επιχειρήσεις κατά μήκος μετώπου μήκους 900 χιλιομέτρων, τότε ενδεχομένως να συμπεράνετε ότι όλα πάνε αρκετά καλά», δήλωσε ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο CNBC την Τετάρτη.
«Αν λάβετε υπόψη σας τα εκατομμύρια νάρκες που έχουν τοποθετηθεί, το μήκος των χαρακωμάτων και των οχυρωμένων γραμμών άμυνας και ότι το κάνουμε αυτό χωρίς αεροπορική κάλυψη ενώ οι Ρώσοι έχουν αεροπορική υπεροχή, τότε η πρόοδος είναι σταθερή και θετική».