Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τυνησία απωθεί προς τη Λιβύη υποσαχάριους μετανάστες – Προηγήθηκαν οδομαχίες και «κυνήγι μαύρων»

Η Τυνησία απωθεί προς τη Λιβύη υποσαχάριους μετανάστες – Προηγήθηκαν οδομαχίες και «κυνήγι μαύρων»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την Πέμπτη, το Τυνησιακό Φόρουμ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (TFESR) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη διπλωματική κρίση με τη Λιβύη, λόγω της αναγκαστικής μεταφοράς εκατοντάδων Αφρικανών μεταναστών προς το συνοριακό πέρασμα Ρας Τζεντίρ.

Το TFESR δήλωσε ότι αυτοί οι μετανάστες βρίσκονται επί του παρόντος εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στο νότο της χώρας, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει διπλωματικές εντάσεις με τη Λιβύη.

Η Τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Σφαξ αποκάλυψε επίσης σχέδια για τη δημιουργία κέντρου κράτησης για αυτούς τους μετανάστες.

Η Ένωση αναμένει ότι το κέντρο θα βρίσκεται στον Καταυλισμό Προσφύγων της Σούσα, που βρίσκεται στη συνοριακή πόλη Μπεν Γκουερντάνε, δίπλα στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 400 μετανάστες και αιτούντες άσυλο από την υποσαχάρια περιοχή εκδιώχθηκαν βίαια στα σύνορα με τη Λιβύη, δήλωσε την Τετάρτη 5/7 μια ομάδα για τα δικαιώματα στην Τυνησία και ένας βουλευτής.

Οι αναταραχές μεταξύ μεταναστών και κατοίκων συνεχίστηκαν για μια εβδομάδα στη Σφαξ και ένας Τυνήσιος σκοτώθηκε, ανακοίνωσε η Αστυνομία.

Οι κάτοικοι παραπονέθηκαν για άτακτη συμπεριφορά από μετανάστες, ενώ οι μετανάστες παραπονέθηκαν για ρατσιστική παρενόχληση.

Χιλιάδες Αφρικανοί μετανάστες χωρίς έγγραφα έχουν συρρεύσει στη Σφαξ τους τελευταίους μήνες.

Αυτοί επιθυμούν να αποπλεύσουν για την Ευρώπη με βάρκες, που ισοδυναμεί με μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική κρίση για τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Ο Ραμαντάν Μπεν Ομάρ, του TFESR, είπε στο Reuters ότι η Αστυνομία έστειλε πίσω εκατοντάδες μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών αυτή την εβδομάδα. Αφέθηκαν σε μια κλειστή στρατιωτική ζώνη, κατά μήκος των συνόρων της ερήμου με τη Λιβύη.

Ο Μοέζ Μπαρακαλά, βουλευτής από τη Σφαξ, είπε ότι οι Αρχές παρείχαν στους μετανάστες γεύματα και φάρμακα και είχαν στείλει περίπου 1.200 από αυτούς σε περιοχές κοντά στα σύνορα της Λιβύης και της Αλγερίας.

Είπε ότι οι αξιωματικοί της συνοριακής ασφάλειας είχαν αναλάβει τη διαχείριση των μεταναστών και θα αποφασίσουν για περαιτέρω βήματα.

Επί του παρόντος, εκτιμάται ότι 400-500 μετανάστες από την υποσαχάρια περιοχή είναι αποκλεισμένοι στην περιοχή.

Όσοι κατάφεραν να κρατήσουν τα τηλέφωνά τους ασφαλή, αγωνίζονται να συνεχίσουν να καταγράφουν την τραγωδία τους, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε ρεύμα ή δωρεάν internet.

Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ακόμη περιμένουν την άδεια πρόσβασης στη ζώνη.

Την Τρίτη, ο Τυνήσιος πρόεδρος Καΐς Σαγιέντ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, στην οποία συζήτησαν «το φαινόμενο της παράτυπης μετανάστευσης και την ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες για την εξεύρεση γρήγορων λύσεων».

Και τα δύο κράτη δεν έχουν ακόμη εκδώσει επίσημη δήλωση για την κατάσταση.

Οι εικόνες της νύχτας της Δευτέρας 3 Ιουλίου στη Σφαξ, που κυκλοφόρησαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μαρτυρούν σπάνια βία μεταξύ Τυνήσιων και υποσαχάριων μαύρων Αφρικανών.

Η τελευταία έκρηξη μίσους πυροδοτήθηκε από το μαχαίρωμα ενός Τυνήσιου από Αφρικανούς μετανάστες στα βόρεια προάστια της πόλης.

Η είδηση ​​διαδόθηκε γρήγορα μέσω ενός βίντεο που δημοσίευσε στο Facebook ο βουλευτής Ταρέκ Μαχντί γύρω στις 10 το βράδυ και δείχνει έναν άνδρα να βρίσκεται αναίσθητος στο έδαφος, βουτηγμένος στο αίμα.

Οι επιτιθέμενοι είναι «Αφρικανοί», είπε ο Μαχντί, ο οποίος τους κατηγόρησε ότι «βρίσκονται παντού» και ζήτησε να αντιδράσουν οι κάτοικοι της Σφαξ. «Ο κόσμος πρέπει να κινηθεί», προέτρεψε το κοινό του.

Το βίντεο συγκέντρωσε πολλές χιλιάδες likes και κοινοποιήθηκε ευρέως, συχνά συνοδευόμενο από εκκλήσεις για εκδίκηση.

Λίγες ώρες αργότερα, η είδηση ​​του θανάτου του νεαρού Τυνήσιου που είχε δεχτεί επίθεση από υποσαχάριους Αφρικανούς, είχε ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα βίας σε πολλές γειτονιές του Σφαξ.

Τυνήσιοι επιτέθηκαν σε Αφρικανούς της υποσαχάριας Αφρικής και ορισμένες πηγές ανέφεραν ότι ομάδες με μοτοσικλέτες ξεκίνησαν ένα «κυνήγι Μαύρων».

Σύμφωνα με την εισαγγελία της Σφαξ, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), «τρεις μετανάστες που είναι ύποπτοι για συμμετοχή στη δολοφονία, οι οποίοι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι υπηκοότητας Καμερούν, συνελήφθησαν».

Η Σφαξ, πόλη-λιμάνι της Τυνησίας και ο σημαντικός οικονομικός κόμβος της χώρας, υποδέχεται εδώ και καιρό εργαζόμενους και φοιτητές από την υπόλοιπη Αφρική σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Από την αρχή του έτους, από την πόλη παρανόμως αναχωρούν προς την Ευρώπη μαύροι Αφρικανοί μετανάστες.

Από τις αρχές του 2023, πάνω από 30.000 άνθρωποι έφτασαν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα από την Τυνησία.

Αυτή η κατάσταση έχει εντείνει τον ρατσισμό στην πόλη.

Στις 28 Μαΐου, μια άλλη διαδήλωση έλαβε χώρα μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης για να απαιτηθεί δράση από τις Αρχές για τον περιορισμό του μεταναστευτικού φαινομένου και την απέλαση των Αφρικανών της υποσαχάριας Αφρικής από τη χώρα.

Ο Ραμαντάν Μπεν Ομάρ, εκπρόσωπος του Τυνησιακού Φόρουμ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, προειδοποίησε ότι η κατάσταση οδεύει ήδη προς το χειρότερο.

«Ορισμένες ομάδες εκμεταλλεύονται την απουσία του κράτους για να προσπαθήσουν να διώξουν τους μετανάστες από τα σπίτια τους, χρησιμοποιώντας βία και όλη τη βία που συνεπάγεται», κατήγγειλε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «δραματική».

«Είναι σαν να ξαναζούμε τις σκοτεινές μέρες του τέλους Φεβρουαρίου 2023, μόνο χειρότερα», δήλωσε ο Φρανκ Γιοτέντζε, διευθυντής της ένωσης Afrique Intelligence, που εργάζεται για τα δικαιώματα των μεταναστών και την κοινωνική συνοχή, αναφερόμενος στα κύματα βίας που υπέστησαν οι μετανάστες μετά τις αναφορές του προέδρου Καΐς Σαγιέντ.

Τότε, ο Τυνήσιος πρόεδρος είχε αποδώσει στις «ορδές των παράνομων μεταναστών» μια υποτιθέμενη συνωμοσία «για την αλλαγή της σύνθεσης του δημογραφικού τοπίου στην Τυνησία».

Τα λόγια του προκάλεσαν αρκετές ημέρες περιφρόνησης -συμπεριλαμβανομένων ανθρωποκυνηγητών και εξώσεων- κατά των 21.000 υποσαχάριων, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στη χώρα παράνομα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πεσκόφ: Η Ρωσία «έχει ανάγκη» μετανάστες καθώς αντιμετωπίζει μια «τεταμένη» δημογραφική κρίση

Η Μαρίν Λεπέν απείλησε να ανατρέψει την κυβέρνηση, επικαλούμενη ανησυχίες για το κόστος ζωής

Μετανάστης αφαιρεί τα ρούχα και το στέμμα από άγαλμα της Παναγίας σε εκκλησία (βίντεο)

Ο Νίκος Δένδιας με τους συμμάχους μας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ολλανδία: Πιθανή κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr