Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αν και διαδικτυακή η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης από την Ινδία, παραμένει καλή ευκαιρία για τον Πούτιν

Αν και διαδικτυακή η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης από την Ινδία, παραμένει καλή ευκαιρία για τον Πούτιν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συμμετάσχει αυτή την εβδομάδα στην πρώτη του πολυμερή σύνοδο κορυφής μετά την ένοπλη εξέγερση της Βάγκνερ, ως μέρος μιας διεθνούς ομάδας στην οποία η χώρα του εξακολουθεί να απολαμβάνει υποστήριξης.

Οι ηγέτες θα συγκληθούν ουσιαστικά την Τρίτη για μια σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), μιας ομάδας ασφαλείας που ιδρύθηκε από τη Ρωσία και την Κίνα για να αντιμετωπίσει τις δυτικές συμμαχίες από την Ανατολική Ασία έως τον Ινδικό Ωκεανό, ανέφερε το Associated Press.

Η φετινή εκδήλωση φιλοξενείται από την Ινδία, η οποία έγινε μέλος το 2017.

Είναι η πιο πρόσφατη λεωφόρος για τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να επιδείξει την αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή της χώρας.

Η ομάδα μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί στην εμβάθυνση της ασφάλειας και της οικονομικής συνεργασίας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της κατάστασης στο Αφγανιστάν μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν το 2021.

Όταν οι υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στην Ινδία τον περασμένο μήνα, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μόλις εμφανίστηκε στις δημόσιες παρατηρήσεις τους, αλλά οι επιπτώσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες στην ασφάλεια των τροφίμων και των καυσίμων παραμένει ανησυχητικό για την ομάδα, λένε οι αναλυτές.

Το φόρουμ είναι πιο σημαντικό από ποτέ για τη Μόσχα, η οποία θέλει να δείξει ότι η Δύση δεν κατάφερε να την απομονώσει.

Η ομάδα περιλαμβάνει τα τέσσερα κράτη της Κεντρικής Ασίας, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, σε μια περιοχή όπου η ρωσική επιρροή είναι βαθιά.

Επίσης, περιλαμβάνεται το Πακιστάν, το οποίο έγινε μέλος το 2017, και το Ιράν, το οποίο πρόκειται να ενταχθεί την Τρίτη.

Η Λευκορωσία είναι επίσης στη σειρά για ένταξη.

«Αυτή η συνάντηση της SCO είναι πραγματικά μια από τις λίγες ευκαιρίες παγκοσμίως που θα έχει ο Πούτιν για να προβάλει δύναμη και αξιοπιστία», δήλωσε ο Μάικλ Κούγκελμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Νότιας Ασίας του Wilson Center.

Καμία από τις χώρες μέλη δεν έχει καταδικάσει τη Ρωσία σε ψηφίσματα του ΟΗΕ, επιλέγοντας την αποχή.

Η Κίνα έστειλε έναν απεσταλμένο να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και η Ινδία έχει επανειλημμένα ζητήσει για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

Για τον Πούτιν προσωπικά, η σύνοδος κορυφής αποτελεί μια ευκαιρία να δείξει ότι έχει τον έλεγχο μετά από μια βραχύβια εξέγερση από τον αρχηγό του μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

«Ο Πούτιν θα θέλει να διαβεβαιώσει τους εταίρους του ότι εξακολουθεί να είναι επικεφαλής και να μην αφήσει καμία αμφιβολία ότι οι προκλήσεις για την κυβέρνησή του έχουν συντριβεί», δήλωσε ο Τάνβι Μαντάν, ανώτερος συνεργάτης στο Brookings Institution.

Η Ινδία ανακοίνωσε τον Μάιο ότι η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά αντί δια ζώσης, όπως πέρυσι στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, όπου ο Πούτιν πόζαρε για φωτογραφίες και δείπνησε με άλλους ηγέτες.

Τουλάχιστον για το Νέο Δελχί, η οπτική της φιλοξενίας του Πούτιν και του ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μόλις δύο εβδομάδες αφότου τιμήθηκε ο Μόντι με μια γεμάτη μεγαλειώδη κρατική επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ήταν λιγότερο από ιδανική.

Μετά από όλες τις φανφάρες που έλαβε ο Μόντι από τους Αμερικανούς ηγέτες κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, «θα ήταν πολύ νωρίς (για την Ινδία) να υποδεχτεί Κινέζους και Ρώσους ηγέτες», είπε ο Κούγκελμαν.

Η σχέση της Ινδίας με τη Μόσχα παρέμεινε ισχυρή καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Η Ινδία έχει συγκεντρώσει ποσότητες ρεκόρ ρωσικού αργού και βασίζεται στη Μόσχα για το 60% του αμυντικού υλικού της.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν φλερτάρει επιθετικά την Ινδία, την οποία βλέπουν ως αντίβαρο στις αυξανόμενες φιλοδοξίες της Κίνας.

Βασική προτεραιότητα για την Ινδία στο φόρουμ είναι να εξισορροπήσει τους δεσμούς της με τη Δύση και την Ανατολή, με τη χώρα να φιλοξενεί επίσης τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 κορυφαίων οικονομιών τον Σεπτέμβριο.

Είναι επίσης μια πλατφόρμα για το Νέο Δελχί να ασχοληθεί πιο βαθιά με την Κεντρική Ασία.

«Η Ινδία δοξάζει σε αυτό το είδος εξωτερικής πολιτικής όπου κινείται και συναλλάσσεται με όλους την ίδια στιγμή», δήλωσε ο Ντέρεκ Γκρόσμαν, αναλυτής Ινδο-Ειρηνικού στην RAND Corporation.

Το Νέο Δελχί, λένε οι παρατηρητές, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα στη σύνοδο κορυφής.

Πιθανότατα θα τονίσει την ανάγκη να καταπολεμηθεί αυτό που αποκαλεί «διασυνοριακή τρομοκρατία» – μια αναφορά στο Πακιστάν, το οποίο η Ινδία κατηγορεί ότι εξοπλίζει και εκπαιδεύει αντάρτες που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία του ελεγχόμενου από την Ινδία Κασμίρ ή την ενσωμάτωσή του στο Πακιστάν, μια κατηγορία που το Ισλαμαμπάντ αρνείται.

Μπορεί επίσης να τονίσει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας — μια κατηγορία που συχνά στρέφεται εναντίον του άλλου αντιπάλου της, της Κίνας.

Η Ινδία και η Κίνα έχουν εγκλωβιστεί σε μια έντονη τριετή αντιπαράθεση που περιλαμβάνει χιλιάδες στρατιώτες που σταθμεύουν κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων τους στην ανατολική περιοχή Λαντάκ.

Οι αναλυτές λένε ότι η Κίνα, επιδιώκοντας να τοποθετηθεί ως παγκόσμια δύναμη, γίνεται κυρίαρχος παίκτης σε φόρουμ όπως η SCO, όπου το ενδιαφέρον για πλήρη ένταξη από χώρες όπως η Μιανμάρ, η Τουρκία και το Αφγανιστάν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

«Ο περιορισμός της SCO είναι ότι η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν να τη μετατρέψουν σε μια αντιδυτική ομάδα και αυτό δεν ταιριάζει με την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Ινδίας», είπε ο Μαντάν.

Η SCO θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί πρόκληση για την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της μακροπρόθεσμα.

«Για χώρες που δεν αισθάνονται άνετα με τη Δύση και τις εξωτερικές τους πολιτικές, η SCO είναι μια ευπρόσδεκτη εναλλακτική λύση, κυρίως λόγω του ρόλου που διαδραματίζουν η Ρωσία και η Κίνα. … Νομίζω ότι αυτό υπογραμμίζει πόσο σχετική και ενδιαφέρουσα θα μπορούσε να είναι αυτή η ομάδα για έναν αριθμό δυτικών πρωτευουσών, ειδικά αν συνεχίσει να επεκτείνεται», είπε ο Κούγκελμαν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τον Πούτιν στην Αν. Ευρώπη, λέει ο αρχηγός του βρετ. στρατού

«Ο ρωσικός πύραυλος έχει χαρακτηριστικά διηπειρωτικού βαλλιστικού», λέει ο Ζελένσκι – Καμία επιβεβαίωση από τη Δύση

Ουκρανία: Η επίθεση στο Ντνίπρο δεν φαίνεται να έγινε με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, λέει αξιωματούχος της Δύσης

H Ρωσία εξαπέλυσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο κατά της Ουκρανίας, λέει το Κίεβο

Τι είναι τα χάπια ιωδίου που θεωρούνται «ασπίδα» για τη ραδιενέργεια

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr