Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Εθνικές Εκλογές 2023, Εκλογές, Προοδευτική Συμμαχία, Πρόταση Δυσπιστίας, Πρόταση Μομφής, ΣΥΡΙΖΑ,
Χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο απονέμεται ο τίτλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καθώς η συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του στερεί την αποκλειστική πρωτοβουλία για μια σειρά ενεργειών ελέγχου της κυβέρνησης όπως είναι η κατάθεση πρότασης μομφής.
Σύμφωνα δε με τον συσχετισμό των κοινοβουλευτικών δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύσης Ελευθερίας δεν αθροίζουν 120 βουλευτές που σημαίνει ότι για την ψήφιση και συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών θα απαιτηθεί η στήριξη ενός εκ των δεξιότερων κομμάτων της Ελληνικής Λύσης, Νίκης ή Σπαρτιατών.
Ειδικότερα, κατά τον Κανονισμό της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη τουλάχιστον από το 1/6 των βουλευτών (50).
Αυτό σημαίνει ότι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ των 48 βουλευτών θα πρέπει να αναζητήσει τουλάχιστον 2 υπογραφές από βουλευτές άλλων κομμάτων.
Επίσης, για την κατάθεση πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής απαιτούνται υπογραφές τουλάχιστον 60 βουλευτών.
Υπάρχει ωστόσο το δικαίωμα της μειοψηφίας για συγκρότηση 2 εξεταστικών επιτροπών ανα κοινοβουλευτική περίοδο αρκεί να υπογραφούν από τουλάχιστον 10 βουλευτές αλλά αν εγκριθούν από 120. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας αθροίζουν 110 βουλευτές και θα απαιτηθεί η στήριξη ενδεχόμενης πρότασης από τουλάχιστον 10 βουλευτές της ακροδεξιάς πτέρυγας.