Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ευρώπη «διψά» για λιβυκή ενέργεια και η Ρωσία θέλει να ελέγξει πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Λιβύης

Η Ευρώπη «διψά» για λιβυκή ενέργεια και η Ρωσία θέλει να ελέγξει πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Λιβύης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο νέος Ρώσος πρεσβευτής στη Λιβύη ετοιμάζεται να αναλάβει τη θέση του στην πρωτεύουσα Τρίπολη, επεκτείνοντας τη ρωσική επιρροή σε ένα πετρελαιοπαραγωγό έθνος, στο κατώφλι της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ρωσική εταιρεία μισθοφόρων «Βάγκνερ» έχει ήδη πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις πετρελαίου.

Η απόφαση της Μόσχας να αποκαταστήσει τη διπλωματική της παρουσία στην Τρίπολη -την έδρα της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνησης- είναι η πιο ξεκάθαρη ένδειξη μέχρι τώρα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να κάνει εισβολές.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν ανησυχία στις ΗΠΑ, οι οποίες έστειλαν μια σειρά από ανώτερους αξιωματούχους για να αντιμετωπίσουν τις προόδους του Πούτιν στη Λιβύη, την οποία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φλερτάρουν ως πιθανή εναλλακτική λύση στη ρωσική ενέργεια.

Ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, επισκέφθηκε τη Λιβύη τον Ιανουάριο, μίλησε με τις αντίπαλες λιβυκές κυβερνήσεις σε ανατολή και δύση και αργότερα συναντήθηκε με αξιωματούχους στη γειτονική Αίγυπτο.

Στην κορυφή της ατζέντας των ΗΠΑ είναι η εκδίωξη από τη Λιβύη περίπου 2.000 μισθοφόρων της «Βάγκνερ».

«Το status quo είναι ασταθές», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, στο Bloomberg σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Προειδοποίησε για απροσδιόριστες προσπάθειες εκμετάλλευσης των εσωτερικών διχασμών και παρεμπόδισης των προσπαθειών του ΟΗΕ για διεξαγωγή εκλογών.

«Το μήνυμά μας είναι ότι θα αποκτήσετε νομιμότητα μόνο μέσω εκλογών», είπε ο Νόρλαντ.

Η ανανεωμένη διεθνής αντιπαλότητα στη Λιβύη έρχεται καθώς η Ρωσία έχει κέρδη στη Μέση Ανατολή εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αν και ο αριθμός τους μειώθηκε από την εισβολή στην Ουκρανία, από 4.000 άνδρες που ήταν τότε, οι δυνάμεις της «Βάγκνερ» είναι παρούσες σε τέσσερις στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο νέος επικεφαλής της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας της Λιβύης, National Oil Corporation (NOC), Φαρχάτ Μπενγκντάρα, επαίνεσε τις ανατολικές δυνάμεις για τις «μεγάλες προσπάθειές τους για την ασφάλεια» των κοιτασμάτων πετρελαίου.

Είπε ότι η Λιβύη σχεδιάζει να ανοίξει νέα μπλοκ (οικόπεδα πετρελαϊκής εκμετάλλευσης) σε διεθνείς εταιρείες το 2024 και να αυξήσει την παραγωγή από 1,2 σε 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εντός πέντε ετών.

Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές πετρελαίου αμφιβάλλουν ότι η NOC μπορεί να το πετύχει χωρίς περισσότερη πολιτική σταθερότητα.

«Η εντύπωσή μας είναι ότι η Δύση προσπαθεί να επιτύχει σταθερότητα στη Λιβύη για να διασφαλίσει ότι περισσότερες προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου από αυτή τη χώρα θα φτάνουν στις ευρωπαϊκές αγορές», δήλωσε η Έλενα Σουπονίνα, αναλύτρια Μέσης Ανατολής με έδρα τη Μόσχα.

«Το Κρεμλίνο κατανοεί ότι οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να αποδυναμώσουν την επιρροή της Ρωσίας στη Λιβύη και ένα από τα καθήκοντά μας είναι να μην επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».

Ο Γκλεμπ Ιρίσοφ, πρώην αξιωματικός της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας που υπηρέτησε το 2019-2020 στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ της Συρίας, που χρησιμοποιήθηκε από τη Μόσχα για να τροφοδοτεί τις δυνάμεις «Βάγκνερ» στη Λιβύη, είπε ότι είδε με τα μάτια του έως και 20 σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, καθώς και επιθετικά ελικόπτερα που παραδόθηκαν στη Λιβύη.

«Αυτοί έχουν διακηρυχτεί ως στόχοι των ΗΠΑ: ο Νο. 1 να εκδιώξει τον Βάγκνερ και ο Νο. 2 να φροντίσουν οι εκλογές να γίνουν το 2023», δήλωσε ο Τζαλέλ Χαρτσάουι, ειδικός για τη Λιβύη στο Ινστιτούτο Royal United Services που εδρεύει στο Λονδίνο.

«Κανένα από τα δύο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, κυρίως επειδή οι ΗΠΑ δεν πρόκειται πραγματικά να προσπαθήσουν».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πούτιν: Απειλές στην Ουκρανία για περισσότερες καταστροφές μετά την επίθεση στο Καζάν

Γερμανός υπ. Άμυνας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στην περίπτωση που ο Πούτιν επιτεθεί

Ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ με δασμούς, εάν δεν αγοράσει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Φρανσουά Ολάντ: Οι επιθέσεις των Τούρκων στους Κούρδους της Συρίας είναι απαράδεκτες

Πούτιν: Δεν υπάρχει σύστημα αεράμυνας της Δύσης ή της Ουκρανίας που να μπορεί να ρίξει εύκολα τον Oreshnik

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr