Τούρκοι, Σύροι, Ρώσοι και Ιρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που συναντήθηκαν στη Μόσχα την Τρίτη 25 Απριλίου, για να συζητήσουν την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, εξακολουθούν να έχουν διαφορετικές εκδοχές για την τετραμερή συνάντηση.
Η συνάντηση, επανειλημμένα καθυστερημένη, πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, του Σύρου υπουργού Άμυνας Αλί Μαχμούντ Αμπάς, του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, του Υπουργού Άμυνας του Ιράν Μοχάμεντ Ρεζά Ασιτανί, καθώς και των αρχηγών πληροφοριών και των τεσσάρων χωρών.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική» και χρησιμοποίησε τη λέξη «ομαλοποίηση» για πρώτη φορά από τότε που η Άγκυρα διέκοψε τις σχέσεις της με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στην αρχή του συριακού εμφυλίου πολέμου.
Ο Ακάρ είπε επίσης ότι τα δύο μέρη συζήτησαν για την ενίσχυση των δεσμών ασφαλείας, ιδιαίτερα κατά των «τρομοκρατικών» ομάδων.
Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων αποτελούν απειλή για τη χώρα της.
Το 1998, η Άγκυρα και η Δαμασκός είχαν επίσης συνάψει ειρήνη υπογράφοντας μια συμφωνία ασφαλείας που θα απομάκρυνε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) από τη Συρία.
Η τουρκική ανακοίνωση επανέλαβε επίσης τον «σεβασμό της για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».
Ωστόσο, η παρέμβαση της Συρίας διέφερε σημαντικά από την τουρκική εκδοχή.
Η Δαμασκός όντως περιέγραψε τη συνάντηση ως «θετική», αλλά αντέκρουσε την ιδέα ότι συζητήθηκαν συγκεκριμένα βήματα προς την εξομάλυνση.
Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα al-Watan, οι δύο πλευρές συζήτησαν μόνο μηχανισμούς για την απόσυρση της Τουρκίας από τη Συρία και το άνοιγμα του αυτοκινητόδρομου Μ4 κατά μήκος της ελεγχόμενης από την φιλοτουρκική αντιπολίτευση της περιοχής Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία.
«Ομαλοποίηση ή κανονική σχέση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας σημαίνει αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος.
»Χωρίς απόσυρση, δεν θα δημιουργηθούν κανονικές σχέσεις… η απόσυρση είναι το πρώτο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί στις συνομιλίες εξομάλυνσης», δήλωσε στην εφημερίδα πηγή εντός της κυβέρνησης.
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος ήταν προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ του ίδιου και του Τούρκου προέδρου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε ομιλία του πριν από τη συνάντηση της Τρίτης ότι «η αποχώρηση από τη βόρεια Συρία σημαίνει παύση των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων κατά της τρομοκρατίας και προσέγγιση τρομοκρατών στα σύνορά μας και αυτό αποτελεί απειλή για την εθνική μας ασφάλεια».
«Δεν φιλοδοξούμε να αποκόψουμε τμήματα των συριακών εδαφών», πρόσθεσε, «αλλά δεν μπορούμε να αποσυρθούμε από τη βόρεια Συρία αν δεν δημιουργηθεί ασφάλεια και δεν επιστρέψει η πλήρης σταθερότητα σε αυτές τις περιοχές».
Με το πρόσχημα της διατήρησης της εθνικής ασφάλειας, η Τουρκία συνεχίζει να στοχεύει περιοχές στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία με drones, οβίδες και πυροβολικό.
Και οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την επιστροφή περίπου 4 εκατομμυρίων Σύρων που ζουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.