Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Μητσοτάκης ιδιωτικοποιεί το νερό – Φάμελλος: «Θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταργηθούν»

Ο Μητσοτάκης ιδιωτικοποιεί το νερό – Φάμελλος: «Θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταργηθούν»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την ιδιωτικοποίηση του νερού προχωρά ολοταχώς η κυβέρνηση, λίγες μόνο μέρες πριν την εκπνοή της θητείας της και χωρίς να κάμπτεται από την καθολική αντίδραση.

Το νομοσχέδιο που συγκροτεί η Ρυθμιστική Αρχή για την ύδρευση, το πρώτο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση, ψηφίζεται την Τρίτη (21/3) το βράδυ, ενώ τη Δευτέρα (20/3) απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που υποστηρίχθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Και αυτό παρότι η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής έθεσε πολύ καθαρά το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας των σχετικών διατάξεων και της παράκαμψης των αποφάσεων του ΣτΕ που ορίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποκρατικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης.

«Δεδομένης της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, τίθεται το ερώτημα αν και κατά πόσον οι μεταβιβαζόμενες με τον παρόν νομοσχέδιο αρμοδιότητες στη ΡΑΑΕΥ συμβαδίζουν με την εν λόγω νομολογία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Επιστημονική Υπηρεσία, αναφερόμενη στην ανασυγκρότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ώστε να εποπτεύει επίσης τα απόβλητα και το νερό.

Η Επιστημονική Υπηρεσία παραπέμπει στις αποφάσεις του ΣτΕ που ορίζουν ότι «είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και διά του μετοχικού της κεφαλαίου».

«Με την υπαγωγή των φορέων υδροδότησης στη Ρυθμιστική Αρχή, η Πολιτεία παραδίδει τις αρμοδιότητες που της ανήκουν με βάση το σύνταγμα αποκλειστικά» σχολίασε ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές σε όλη την Ευρώπη «έχουν αρμοδιότητα μόνο σε τομείς της αγοράς».

Σε υψηλούς τόνους και με εμφανή τον εκνευρισμό του, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας επέμεινε στον ισχυρισμό ότι… δεν υπάρχει καμία ιδιωτικοποίηση, γιατί στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αποκρατικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης!

Συστηματικές οι προσπάθειες της Ν.Δ. να ιδιωτικοποιήσει το νερό

Ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης δεν πείθουν, καθώς έχει επανειλημμένα επιχειρήσει να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες ύδρευσης.

«Ήταν άλλη κυβέρνηση αυτή που επιχείρησε και δρομολόγησε το ΣΔΙΤ στο εξωτερικό υδραγωγείο της Αθήνας, το οποίο “έπεσε” στο ΣτΕ;

»Ήταν άλλη η κυβέρνηση που το καλοκαίρι του 2022, εδώ, με την τροπολογία Σταϊκούρα παρέκαμψε τις αποφάσεις του ΣτΕ για τη μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Ν.Δ. ξεκίνησε τον σχεδιασμό ήδη από το 2019 με την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.

Ο Σ. Φάμελλος θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε καταφέρει το 2016 να εξαιρέσει την ιδιωτικοποίηση του νερού από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, με τη Ν.Δ. να ανατρέπει σήμερα αυτή την κατάκτηση.

«Μην ψηφίσετε άδικα αυτό το νομοσχέδιο.

»Εξάλλου και οι δικοί σας βουλευτές διαφωνούν σε πάρα πολλά άρθρα και το έχουν πει στις επιτροπές.

»Θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταργηθούν» προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο Σ. Φάμελλος.

Απρόθυμοι να στηρίξουν οι βουλευτές της Ν.Δ.

Τον ισχυρισμό περί μη ιδιωτικοποίησης χρησιμοποίησαν στις ομιλίες τους οι πολύ λίγοι βουλευτές της Ν.Δ. που πήραν τον λόγο, καθώς κανένας του δεν ήταν πρόθυμος να επιχειρηματολογήσει λίγο πριν τις εκλογές υπέρ της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Μάλιστα, ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας αμφισβήτησε και την αναγκαιότητα ίδρυσης της νέας Ρυθμιστικής Αρχής.

«Μήπως θα έπρεπε πρώτα, μέσω των υπαρχουσών δομών της Δημόσιας Διοίκησης, να προχωρήσουμε στην εξυγίανση αυτών των ΔΕΥΑ, αντί να αναθέτουμε αρμοδιότητες σε μια Αρχή που με το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να αντεπεξέλθει;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Έθεσε δηλαδή το ζήτημα που και η αντιπολίτευση ανέδειξε σε σχέση με την αδυναμία της ΡΑΕ να ελέγξει αποτελεσματικά την αγορά ενέργειας, πόσο μάλλον να διευρυνθούν οι αρμοδιότητές της και με εποπτεία επί του νερού και των αποβλήτων.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αφορούσε όχι μόνο την προσπάθεια παράκαμψης του ΣτΕ για το μείζον ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του νερού, αλλά και για άλλα ζητήματα, όπως η ακύρωση της μετεγκατάστασης του χωριού Ακρινή και ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη για τις άδειες οικοδόμησης σε περιοχές που καλύπτονται από τη δασική νομοθεσία.

Επίσης η ένσταση συμπεριέλαβε και τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής των ορίων των οικισμών μόνο με Υπουργική Απόφαση και όχι με Προεδρικό Διάταγμα, ένα κραυγαλέο ρουσφέτι.

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στην υποβάθμιση των ενεργειακών κοινοτήτων μέσω του νομοσχεδίου, ενέργεια που εξυπηρετεί τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τσίπρας: «Εδώ είμαι, δεν έφυγα» – Δήλωση ΒΟΜΒΑ για τον «κατακερματισμό με τα πολλά κόμματα»

Αλ. Τσίπρας: Ασφαλή, ομαλή και ΝΟΜΙΜΗ μετανάστευση – Ο διεθνής ρόλος των ΗΠΑ είναι ηγετικός, αλλά όχι κυρίαρχος

Δημοσκόπηση Marc: Αγγίζει το 20% το ΠΑΣΟΚ – Ποιον θέλουν για αρχηγό στον ΣΥΡΙΖΑ

«Ανασταίνοντας» ένα πολιτικό «ζόμπι»

ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχει ενδοτικότητα της κυβέρνησης σε σημεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Γάζα: Οι IDF απελευθέρωσαν σκλάβα Γιαζίντι: «Οι τζιχαντιστές μας ανάγκασαν να φάμε ανθρώπινα μωρά»
Σκλάβα Γιαζίντι, που απελευθερώθηκε από τον Ισραηλινό Στρατό στη Γάζα, αποκάλυψε ότι το Ισλαμικό Κράτος...